Ovale Drev – Derfor bruker proffene ovale drev
27. June 2019
Innstilling av styre og hendler på sykkelstyre (MTB)
19. July 2019

Banesykling – Hvordan komme i gang?

Banesykling er veldig moro og utrolig god trening for alle syklister! Det kan trenes spurt, tempo, teknikk og taktikk, samt at man lærer å få et rundt og fint tråkk. Hvordan du kan trene sprint på bane kan du lese om her. I tillegg er det også et fint sted for barn å lære å sykle, da det er trygge omgivelser, samt at de lærer en god sykkel-teknikk. Eliten kan trene spesifikt for det de har bruk for, både sommer og vinter, mens veteranene kan ha det som sosialt samlingspunkt hvor man kan få litt svett på panna.

Det er dessverre ingen innendørs bane i Norge. Det finnes to utendørsbaner, hvis man kan tillate seg å gi de den flotte tittelen. Det er en i Halden og en i Stjørdal. Det er en start. Det går rundt og man kan få en følelse av hva banesykling går ut på. Men det kan slett ikke sammenliknes med ordentlige innendørs baner eller utendørsbaner. Det er kun en start og en liten smakebit på moroa.

Utstyr

Først og fremst skal man selvfølgelig anskaffe seg en banesykkel. Det finnes mange billige og enkle banesykler, og det trenger ikke å koste skjorta. Fordelen med banesykkel er at det ikke er gir og bremser på syklene, så man sparer litt på prisen. Fuji er et godt valg, da de både har begynnersykler og elitesykler til en god pris og god kvalitet.

Neste steg er å skaffe litt forskjellig klinger, så man kan bytte utveksling. Det er fint å starte med 16 og 15 klinge til bakhjulet – og alt ut fra styrke, så er det fint med noe mellom 48 og 53 klinge foran.

Til slutt skal man ha litt verktøy. Det man trenger til en banesykkel har de fleste. Det eneste er at man skal ha en god kjedepisk. Helst ikke en som brukes til landeveissykkelen da denne er for svak. Selv har jeg en hjemmelaget en, hvor jeg har brukt en gammel banekjede og festet denne på et skaft. Det fungerer bedre enn mye man kan få kjøpt! Husk at banekjedene er større og kraftigere enn landeveiskjeder, og derfor passer ikke kjedepisken fra landeveien til en banesykkel.

Ellers trenger du bare en umbraconøkkel for å tilpasse sykkelen og skiftenøkkel til hjulene. Så er man klar til å rulle!

Banesykling - Hvordan komme i gang?   Banesykling - Hvordan komme i gang?

Foto: Birzman og Anita Yvonne Stenberg

Hvor kan man trene bane?

Norges Cykleforbund arrangerer noen få samlinger i løpet av året. Disse er det bare å melde seg på, da det passer alle nivåer! Bare hold et øye med NCF sin hjemmeside, så finner man all informasjon der!

Her kan man både leie sykkel og få god veiledning om hvordan man kommer i gang.

Samlingene arrangeres i Odense, Danmark. Man bor på «cytellet», en brakke rett over banen. Her serveres også alle måltider man har bruk for. Alt er tilrettelagt og veldig lett tilgjengelig når man først har kommet frem. Det er kun transporten til selve Odense som er litt mer krevende, da man helst skal ha bil til rådighet. Ellers kan man ta fly til København og tog videre til Odense.

Dette er den beste måten å komme i gang på og er helt klart til å anbefale! Det finnes mange baner rundt om i Europa, hvor det nok også går an å få en introduksjon, men det krever en litt grundigere research.

Det er bare å komme i gang mens vi venter på at banen i Sola og Asker kommer opp å stå!

Banesykling er kjempe gøy, og absolutt verdt å prøve ut!

Banesykling - Hvordan komme i gang?   Banesykling - Hvordan komme i gang?

Foto: Norges Cykle Forbund

Kommentarer

kommentarer