Ny sykkelbok: «35 sykkelturer i verden beste skiterreng»
5. August 2022

Elsykkel batteri; alt du trenger å vite til vinteren

Elsykkel, batteri, vedlikehold, vinterEttersom været endrer seg og temperaturen begynner å synke, er det viktig å tenke på hvordan dette vil påvirke ditt elsykkel batteri. Hvis du følger våre enkle råd, kan du fortsette å sykle i de kalde månedene.

La oss først snakke om hvorfor temperaturen har så stor effekt på batteriet. Nesten alle elsykler med motor system fra GIANT, DARFON, BOSCH, SPORTDRIVE bruker litiumbatterier, som oftest består av litium ioner, kobolt og mangan. Denne typen elsykkel batteri har den laveste utladingshastigheten av alle andre typer batteri. Den har også et imponerende antall ladesykluser. Det betyr at den kan lades opp til 1000 ganger uten å bli degradert, noe som gjør dem mer attraktivt sammenliknet med andre merker i markedet.

Elsykkel batteriene bruker et gel-lignende stoff for å flytte elektrisk energi fra cellene rundt batteriet. Når temperaturen rundt synker under +5 °C, begynner denne gelen å bli hardere. Når dette skjer, vil ikke batteriet håndtere så mye innkommende eller utgående ladning, fordi geleen ikke kan bevege seg like lett som den ville ellers gjort på en normal temperatur.

Med dette i bakhodet er det fornuftig at når temperaturen synker, blir gelen stivere og ladningen reduseres naturligvis enda mer. Selv små endringer i temperaturen kan påvirke batteriet og gi mindre rekkevidde om vinteren enn våren eller sommeren. Ved å følge trinnene nedenfor kan denne effekten minimeres.

Oppbevarings temperaturer for bruk av ulike batteri systemer

 

GIANT systemer

  • Oppbevar batteriet ved temperaturer mellom 0°C og 40°C.
  • Lad ved behov, minst hver 3. måned. Når du lader batteriet, sørg for at det er på et tørt sted.

DARFON systemer

  • 1 måned: Oppbevaringen kan være mellom -10 °C og 45 °C.
  • 1 måned +: Oppbevaring som stiger over 1 måned bør ha temperatur mellom -10 °C over 35°C.

SPORTDRIVE systemer

  • 1 måned: Oppbevaringen bør være tørt romtemperatur.
  • 1 måned +: Oppbevaringen bør være tørt og kjølig på rundt 5 °C.  Det anbefales å lade batteriet 50% en gang i 3 måneder.

BOSCH systemer

  • Oppbevar batteriet på et tørt sted i romtemperatur mellom 0 og 20°C.
  • Den ideelle lade statusen for lengre perioder med oppbevaring er ca. 30 til 60 % under romtemperatur.

Er du klar til å starte dine elektriske eventyr? Se gjennom masse utvalg av elsykler her

 

Hvordan bør du oppbevare din elsykkel batteri gjennom vinteren?

 

Hold din elsykkel batteri inne

Når sykkelen står over natten på et kaldt sted, som et skur eller garasje utenfor, blir batteriet kaldt. I løpet av denne tiden vil gelen inni herde, noe som reduserer rekkevidden. Dette er spesielt irriterende hvis du har planlagt en lang tur eller pendling om morgenen.

Vi vet at ikke alle har et sted å oppbevare sin elsykkel, så vi foreslår at du tar av batteriet på elsykkelen og tar den med inn når el-sykkelen ikke er i bruk. Sykkelen kan stå i boden eller garasjen, siden kulden kun påvirker batteriet. Så, når du vil sykle, er det bare å sette batteriet tilbake slik det var.

Lad opp din elsykkel batteri inne 

På samme måte som det som ble sagt ovenfor, hvis batteriet lades på et kaldt sted, vil ikke ladningen kunne bevege seg like lett rundt batteriet, noe som gjør det vanskelig å nå full kapasitet. Dette vil ikke bare redusere rekkevidden fordi batteriet aldri blir fulladet, men det kan også gjøre at batteriet varer mindre.

Så hvis du trenger å lade batteriet, bør du ta det av sykkelen og sette det et sted inne for å lade det. Batteriet må også være i romtemperatur før det kan lades. Hvis du nettopp har kommet tilbake fra en kald tur, la batteriet sitte inne i noen timer før du kobler den til stikkontakten.

Ta ut elsykkel batteriet hvis du ikke skal sykle på en god stund

Ta ut batteriet hvis det ikke er i bruk.
Hvis du ikke liker å sykle om vinteren og ikke skal bruke sykkelen på en stund, ta ut batteriet og oppbevar sykkelen i romtemperatur. Tørk sykkelen og alle dens elektriske deler før du legger dem bort. Når du har tatt ut batteriet, lad det til omtrent 60 % av kapasiteten og oppbevar det inne til du er klar til å sykle igjen. Disse batteriene har en nyttig funksjon som er laget for akkurat denne typen situasjoner. Hvis du trykker på knappen på laderen, vil den lade batteriet til 60 % og deretter sette det i dvalemodus, som igjen beskytter batteriet når den ikke er i bruk på en stund. Batteriet skal aldri oppbevares fulladet eller helt utladet. Begge er harde på batteriet og kan redusere levetiden. Det er også viktig å bemerke at batteriet bør lades hver fjerde uke fordi det mister litt strøm av seg selv over tid.

Hvordan vedlikeholde elsykkelen om vinteren? 

Sykler som brukes om vinteren må nok rengjøres oftere. De fleste ønsker å holde sykkelen ren, spesielt på grunn av saltet, slik at delene ikke ruster. Men husk at når du vasker elsykkelen din, bør du ikke spraye den med mye kraft, og du bør være spesielt forsiktig rundt motoren når du rengjør den.

Ikke bekymre deg for kulden når du sykler 

Ikke vær redd for å sykle i kulda, til tross for det vi har sagt så langt! Ved bruk vil litium-ion-batterier bli litt varmere, noe som vil bidra til å holde temperaturen over 5 grader. Det er viktig å merke seg at kulden ikke kan skade batteriet; Hvis du følger tipsene våre, vil batteriet holde så lenge som mulig.

Elsykler skal kunne takle det meste om vinteren, så ikke la det stoppe deg fra å sykle. Det går fint an å sykle i kulda, og det skader ikke batteriene i lengden.

Hvis du følger rådene som er oppgitt ovenfor, bør du kunne sykle hele året uten store endringer i rekkevidden. Men hvis du glemmer noen av disse tingene, er det viktig å huske at kaldt vær ikke skader batteriet i det lange løp.

Du kan også lese om oppbevaring av sykkel under vinteren her

Kommentarer

kommentarer

Administrator
Administrator
Administrator av Sykkelblogg.no