Løypeguide for Ultrabirken 2018
22. August 2018
Landeveisdekk – Valg av riktig dekk til din landeveissykkel
7. September 2018

Verdenscup på bane – Hva skal til for å nå toppen?

Kalenderen for verdenscupen sesong 2018-2019 og 2019-2020 har endelig blitt offentliggjort av UCI. Det vil si at hele løpskalenderen frem til OL 2020 i Tokyo er klar, som gir deg gode muligheter til å starte forberedelsene tidlig. 

Som banesyklist har jeg altså en travel sesong i vente og de blir mye reiser de kommende årene til blant annet Hong Kong, New Zealand, Australia og selvfølgelig Europa. Det blir mange løp, og det blir mange baneløp jevnt fordelt over hele året. Banesporten begynner å bli en helårssport, og skal man klare å kvalifisere seg til OL er man nødt til å være 100 % banerytter – især når man er fra Norge og er alene om å samle poeng.

Det er mange ting jeg skal kvalifisere meg til. Først skal jeg sykle minimum 3 UCI CL1 løp og 3 UCI CL2 løp. Dette for å kvalifisere meg til EM. Deretter skal dette brukes for å kvalifisere meg til verdenscup, som igjen er inngangsbilletten til å kvalifisere seg til VM. Og ikke nok med det; EM, Verdenscup og VM skal deretter brukes til å kvalifisere meg selv til OL! Som dere skjønner er alt derfor en stor og lang kvalifiseringsprosess, hvor det kreves mye planlegging, mange løp og en god form jevnt over hele året.

Hvordan kvalifisere seg til verdenscup?

Det er totalt 24 ryttere som kan kvalifisere seg til den kommende verdenscupsesongen i omnium ut fra UCI sin verdensrankliste. De 16 beste nasjonene kvalifiserer seg, og deretter er det de 8 beste individuelle rytterne som ikke er blitt kvalifisert gjennom sin nasjon som kommer med. Poengene som teller til ens nasjonsranking er de 3 beste rytternes resultater fra rytterens egen individuelle ranking. 

I den individuelle rankingen er det de 3 beste resultatene fra CL1-løp og de 3 beste resultatene fra CL2-løp som teller, i tillegg til de 3 beste verdenscup resultatene, samt EM, VM og Nasjonale Mesterskap. Som du skjønner er det viktig å holde tunga rett i munn! Og ja… poengene varer i ett år, og deretter utløper de. Derfor skal man også samle poeng jevnt og trutt.

Pr. dags dato ligger Norge som nr. 15 og jeg selv ligger som nr. 6 på den individuelle rankingen. Ergo er jeg kvalifisert! Kvalifikasjonsperioden stopper 13. September, så mye kan fortsatt skje, men jeg har i hvert fall all mulig plan å beholde min plass om ikke avansere litt. 

Verdenscup på bane - Hva skal til for å nå toppen?   Verdenscup på bane - Hva skal til for å nå toppen?

Foto: Ivor Estranky og Jesper Skovbølle

Oversikt over verdenscupen

Det er 6 avdelinger i hver verdenscup.

I 2018-2019 holdes verdenscupen på følgende steder:
1. Paris, Frankrike; 19-21. oktober 2018
2. Milton, Canada; 26-28. oktober 2018
3. Berlin, Tyskland; 30-02. desember 2018
4. London, Storbritannia; 14-16. desember 2018
5. Cambridge, New Zealand; 18-20. januar 2019
6. Hong-Kong, Kina; 25-27. januar 2019

I 2019-2020 holdes verdenscupen på følgende steder:
1. Minsk, Hviterussland; 1-3. November 2019
2. Glasgow, Storbritannia; 8-10. November 2019
3. Hong Kong, Kina; 29-1. Desember 2019
4. Bambridge, New Zealand; 6-8. Desember 2019
5. Brisbane, Australia; 13-15. Desember
6. Milton, Canada; 24-26. Januar 2020

Hvordan trene frem til verdenscupen?

Verdenscupen er fordelt på høst-vinterhalvåret. Vanligvis fra oktober til januar/februar. Dette gir meg en ganske lang sesong, da vår-sommer brukes til å samle UCI-poeng i fra CL1 og CL2-løp.

På vår-sommerhalvåret må både grunntrening og løpsforberedende trening gjennomføres. Det vil si at det blir en god miks mellom lange intervaller, landeveisløp, baneløp og ikke minst spurt-trening. Dette er for å bevare hurtigheten. I tillegg er det viktig å ikke glemme styrketrening med litt flere repetisjoner og gjentakelser.

Når høstsesongen nærmer seg blir det mindre og mindre av de lange intervallene, færre og kortere langturer, og mer fokus på korte intervaller, VO2-maks og spurt. Styrketreningen blir også hardere med færre repetisjoner og færre sett, dog med noen små avbrekk hvor vi får litt lengre distanse på. Dette er mest for hodets del og for at kroppen ikke skal “glemme” hvordan det er å sykle 10-12 minutters intervaller. Alt dette skal så tilpasses en travel rittsesong! Selv om det kan bli travelt til tider er det ingen tvil om at det er moro og jeg gleder meg til mange nye turer og gode opplevelser på sykkelsetet!

Heldigvis elsker jeg å reise og jeg elsker å leve i min koffert!

Verdenscup på bane - Hva skal til for å nå toppen?   Verdenscup på bane - Hva skal til for å nå toppen?

Foto: Valer Taragel og Jesper Skovbølle

Kommentarer

kommentarer