Hvordan kombinere jobb med toppidrett?
12. March 2019
Sprint – Hvordan trene sprint på bane?
2. April 2019

Triatlon – Gjør deg klar til din første triatlon

Mange forbinder triatlon med Ironman eller Norseman, to ekstreme konkurranser som krever at man trener flere timer i uka for å gjennomføre. Heldigvis er det ikke slik!

Triatlon er ekstremt på den måten at du må gjennomføre tre ulike idretter etter hverandre. Svømming, sykling og løping – alltid i den rekkefølgen. Men triatlon består av flere ulike distanser og er en idrett som passer for alle. Alt fra barn til bestemødre.

Dropp utstyrsjaget

Triatlon er for mange ensbetydende med utstyrsfokus. Det er synd. For alt du trenger er faktisk badetøy, en sykkel og noen løpesko. Du trenger verken dyr våtdrakt, skinnende temposykkel med høyprofilhjul eller det nyeste innen skomote. Skaff deg det mest nødvendige og kjøp gjerne brukt, eller lån av noen andre. Dessverre er det slik at mange triatleter legger for stort fokus på utstyret, og for lite på treningen.

Du trenger en sykkel – helst en som er i rett størrelse og med en sittestilling som passer deg. Du bør ha en våtdrakt – spesielt i Norge. Den holder deg varm og gir deg oppdrift. Våtdrakten bør ha rett størrelse for å bevare disse egenskapene. De aller fleste har for stor våtdrakt!
Resten er egentlig opp til deg. Ta et par sko du er vant til å løpe i, og ellers kommer du langt med en shorts og en overdel – men en såkalt trisuit er å anbefale når du blir varm i trøya. Den har du under våtdrakten fra starten av, og har på deg helt til mål. Da slipper du å skifte underveis, samtidig som at både sykkel og løp blir mer behagelig. Her kan lese om mitt første triatlon. 

Hvordan trene til triatlon?

Triatlon og multisport handler om allsidighet og utholdenhet. Men å trene til triatlon trenger ikke være komplisert. Det er ikke rakettforskning, selv om mange gjør sitt beste for å gjøre det vanskelig. Alt du trenger å gjøre er å svømme, sykle og løpe. Og så repetere.

Som nybegynner har du stort potensial og det vil alltid være noe å forbedre. Et godt tips er å alltid prioritere dine svakheter. Samtidig skal du ha det moro, og trene fordi du liker det.

Har du tre økter i uka, bør du ta en svøm, en sykkel, en løp. Spinning er super trening om vinteren – og legger du til 15 min løping etterpå er du langt på vei til å bli en triatlet med et besøk i svømmehallen ukentlig. 

Gratis program for triatlon finner du her.

Som i alle andre idretter handler det om å gjøre små fremskritt hele veien. Den største fellen er å gjøre for mye, for fort og for hardt. Størst glede og best resultat får du av en langsiktig tankegang og tilpasning av treningen.

Foto: Rômulo Cruz

Tenk distanse fremfor fart – og heller rolig enn hardt!

Triatlon er en aerob idrett, altså en utholdenhetsidrett. Du bør ha fokus på å trene din utholdenhet – det er din begrensende faktor. Her har mosjonister mye å hente – dessuten er denne formen for trening lettere å like og generelt bra for helsa. Rolig utholdenhetstrening stresser deg mindre og gir deg lavere risiko for skader, spesielt hvis totalbelastningen er stor og du skal ha tid til både jobb, familie og trening. Du må gjerne trene med fart, men du skal ikke kjenne melkesyra sprenge på hver trening. Da trener du for hardt. Eneste unntaket er på svømming. Her kan du trene mer intensivt fordi risikoen for skader og overbelastning er mye mindre her.

En god regel for hverdagsmosjonisten er: Den beste triatlontreningen er den som gjør at du har lyst til å komme deg ut på trening igjen dagen etterpå.

De ulike distansene i triatlon

Supersprint: 375 meter svøm + 10 km sykkel + 2,5 km løp
Sprint: 750 meter svøm + 20 km sykkel + 5 km løp
Normaldistanse (eller olympisk distanse): 1500 meter svøm + 40 km sykkel + 10 km løp.
Halv Ironman: 1900 meter svøm + 90 km sykkel + 21 km løp
Full Ironman: 3800 meter svøm + 180 km sykkel + 42 km løp

Det finnes også lokale varianter av disse, tilpasset forholdene ved hver enkelt arrangement.

Triatlon - Gjør deg klar til din første triatlon   

Foto: Kari Lingsom 

 

Kommentarer

kommentarer