Alternativ trening for syklister på vinteren
11. November 2018
Trening på ferie – Smarte regler for å komme i mål med treningen
25. November 2018

Trening med barn – Slik får jeg tid til å trene

Flere jeg snakker med bruker barn eller familie som årsaker til at de ikke får trent som de ønsker. Det kan stadig dukke opp unnskyldninger som jeg mener fint kunne vært løst med litt kreativitet og godvilje.

Selv har jeg en gutt på straks ni år. Han er vant til at både mamma og pappa trener, og har vært med oss på trening siden han var baby. Den gang lå han og sov på barnepassen hos Sats Elixia, men jo eldre han ble desto mer har han vært med selv på treningen.

Det er ikke farlig å ha barn med på trening! De tåler utrolig mye og dere får kvalitetstid sammen om treningen gjøres i fellesskap. Forbedret helse og trivsel er som bonus å regne.

Alternative løsninger til trening med barn

Løpeturer – Jeg løper og han sykler. Da mini var mindre gikk dette noe tregt, og jeg måtte til stadighet vente på ham. Likevel er det tross alt bedre med noe mosjon enn ingen ikke sant? Jeg hjelper ham fortsatt med noen dytt bak i de bratteste bakkene, men nå er det hovedsakelig han som venter på meg med en mine som tydelig viser at at “du er så treig, mamma!”. Lengden på turene har variert, men det har ikke vært noe problem å få mini med på turer mellom 20-40 kilometer siden han ble seks år.

Andre alternativer til sykkel kan være å kjøpe et par rulleskøyter til barnet ditt. Dette funker spesielt bra på ferie i sydligere strøk da det er lettere å få med et par rulleskøyter i bagasjen enn sykkel. Dersom dette alternativet skal la seg gjennomføre krever det at underlaget er jevnt og at barnet trives på rulleskøyter.

Intervalltrening – Når jeg løper intervaller på bane sykler han ved siden av. Andre alternativer kan her også være å ta med en bok eller tegnesaker til barnet. Dersom man på forhånd derfor planlegger litt, og har med nødvendig utstyr er det dermed ikke så vanskelig å gjennomføre intervaller selv om du har små barn.

Mølletrening – Jeg løper på mølle, mens han går på mølle ved siden av. Flere treningssentre tillater nå at barn trener sammen med sine foreldre. Mini er like fornøyd med å se på iPaden mens han går på mølle som å se på film på barnepassen. Jeg tenker det er bedre for ham å få mosjon samtidig. På denne måten får vi dermed til økter på 1-2 timer. Kortere økter funker selvsagt også!

Svømmetrening – Så fort barnet er svømmedyktig kan de være med i svømmehallen. Dette funker utmerket for vår del. Da svømmer mini 50-metere, mens jeg svømmer 100-metere. Det går lengre og lengre tid mellom hver gang jeg tar ham igjen. I sommer har vi også gjort open water svømming sammen. Da har jeg satt et par svømmeføtter på mini og sørget for å holde farten nede på meg selv.

Hjemmetrening – Hjemmetrening er en smart løsning for mange. Jeg har sykkelrulle og mølle hjemme, pluss diverse utstyr for styrketrening. Da mini var baby kunne jeg trene mens han sov. Nå som han er ni kan han fint gå på mølla mens jeg sykler, eller bli med på coretrening på matta i stua.

Poenget med disse forslagene er at det finnes flere løsninger for få til egen trening MED barn. Du/dere må bare være løsningsorienterte og forberedt på at intensiteten kanskje må noe ned i perioder. Vær også klar over at det vil komme noe klaging i oppoverbakker og dårlig vær. Så gjelder det å være frempå med “det er i motbakker det går oppover” og kanskje noe godt på lomma for å motivere. Hos oss funker litt smågodt i lomma svært godt og regnes som “jetmotor, mamma!”.

Lykke til!

Hva en dine tips til trening med barn?

Trening med barn - Slik får jeg tid til å trene   Trening med barn - Slik får jeg tid til å trene

Foto: Kari Lingsom

Kommentarer

kommentarer