Spis regnbuen – Nøkkelen til variasjon i kosten
29. October 2018
Trening med barn – Slik får jeg tid til å trene
15. November 2018

Alternativ trening for syklister på vinteren

Den norske vinteren kan være frustrerende for syklister. Mørke kvelder og glatte veier kan legge en demper på den eller så morsomme aktiviteten vi liker så godt. Misforstå meg rett, jeg syns vintersykling er underholdende og morsomt, men man kan også risikere å gå lei kuldegrader, lag på lag med klær og kalde tær. Heldigvis finnes det alternative måter å forberede seg til sesongstart, for å holde motivasjonen (og kondisjonen) oppe gjennom en lang vinter. Her er noen av de:

  • Vintersykling – Dette er ikke noe alternativ til sykling, det er sykling. Likevel føler jeg det bør stå øverst på lista da det faktisk er veldig morsomt å sykle utendørs selv med snø og kulde ventende på utsida av døra. Dersom man kler seg etter forholdene, og tilpasser lengden på turen etter vær, føre og motivasjon kan man nyte mange fine vinterdager ute på sykkelen. Fatbikesykling på opptråkka stier eller i skiløyper med plass til skøyting er utrolig morsomt. Terrengsykkel med eller uten pigg fungerer også godt. Det er utrolig deilig å kunne surfe over frosne myrer som du må slite deg gjennom med vann til knærne resten av året.
  • Rullesykling – Vi har alle et litt ambivalent til denne stasjonære, innendørs versjonen av sykkelsporten. Det som oppleves av mange som monotont, kjedelig og ensidig, er fortsatt veldig god trening i vinterhalvåret. Mange programmer og løyper er tilgjengelig for å gjøre treningen mer variert og lik utendørssykling. Sjekk blant annet ut Kari Lingsom, profesjonell triatlet sitt program for rullesykling her. Her er det viktig at man finner det som motiverer en selv til å slå i hjel noen timer i uka på denne måten. Tv-serier, live konkurranser mot andre over nett, filmer eller musikk er her gode alternativer. Dersom du ønsker å lese mere om hvordan du får tiden til å fly på rulla kan du gjøre dette her.
  • Sykling på ergometersykler – Man kan mene mye om spinningtimer, men man er aldri alene på slike timer. Innholdet og kvaliteten på spinningtimen er varierende, og er ikke alltid nødvendigvis lagt opp for oss som også sykler ute, men det er som regel ingen ting i veien for å gjøre sine egne justeringer og tilpasninger for at du skal få gjennomført den økta du ønsker. Et godt alternativ dersom du behøver et avbrekk fra rulla!
  • Skøyter – Morsom og alternativ vintertrening med mye av samme muskelbruk som i sykling. Det er ikke overalt det er mulig å få til lengre økter på skøyter, med unntak av kunstis (ishaller etc), eller naturis på innsjøer eller andre vann. Det er likevel et godt alternativ på vinteren dersom man har mulighet.
  • Løping – For oss som bor i mer snøfattige deler av landet, kan løping være et godt alternativ, og et godt bidrag inn i grunntreningen i løpet av høsten og vinteren. Dette fungerer som et tidseffektivt alternativ i en hektisk hverdag, eller som en avkobling om man ønsker å la sykkelen bli stående i garasjen en dag.

Alternativ trening for syklister på vinteren    Alternativ trening for syklister på vinteren

Kommentarer

kommentarer

Ingrid Sofie Jacobsen
Ingrid Sofie Jacobsen
Ved siden av å sykle er Ingrid lærestudent og holder kurs for Norges Cykleforbund. Hun sykler i all hovedsak terreng, og sjonglerer mellom maraton, rundbane og sprint. Hun utmerker seg best innenfor sprint hvor hun blant annet har VM -sølv og bronse fra 2014 og 2015.