Samspillet mellom syklister og billister i trafikken
5. October 2018
Birk First SL – Hjelmen som dekker alle dine behov
20. October 2018

OL i Omnium 2020 – Langsiktig forberedelse

Min største drøm er kun 2 år frem i tid. Nemlig OL 2020 i Tokyo i disiplinen Omnium på bane.

Kampen om de viktige OL poengene har startet.

Her er en oversikt over hvilke løp som teller med i kampen om en OL-billett:

  • EM 2018 og 2019
  • 3 verdenscup i sesongen 2018-2019 og 3 stk fra 2019-2020
  • VM 2019 og 2020

Les også mitt tidligere innlegg om hvordan du kvalifiserer deg til verdenscup i Omnium her.

I Omnium er det 21 ryttere som maksimalt kan kvalifisere seg. Det er 13 ryttere som direkte kan kvalifisere seg gjennom Omnium, og 8 ryttere kan kvalifisere seg gjennom Madison.

Mitt mål og ambisjon var å få et toppresultat til EM 2018. Det gikk ikke. Heldigvis er ikke kampen tapt ennå, og jeg fortsetter å kjempe om mitt største mål.

Teknikk og taktikk

Forberedelsene fremover er med et hovedfokus på verdenscupen og VM. All forberedelse tilrettelegges med å ha en formkurve og formtopp til kvalifikasjonsløpene, mens de resterende UCI-løpene blir brukt som trening. Det kommer til å handle om å bli bedre teknisk og taktisk. Det blir kjørt tettere og raskere forbi, og det er mer posisjonskamp enn noensinne. Hver plassering teller og hver kamp er viktig. Nivået er så høyt og så jevnt blant alle damene så timingen til hvert angrep er viktig. Ingen klarer å ta en runde på feltet når vi holder en snittfart på 50km/t. Verdensrekorden på 3000 meter hos damer er 50,6km/t, så da sier det seg selv at det er en umulig oppgave. Den eneste måten å klare å kapre en runde på feltet er når feltet går i stå, alle er slitne og ingen vil jobbe. Timing er helt avgjørende.

Timing av hver spurt er også viktig. Det er mye lettere å sitte på hjul enn å ta fronten. Det å bli lurt og tvunget til å åpne for tidlig virker så å si aldri. Man skal ha is i magen, men samtidig sørge for å ikke bli sperret inne.

Det å øve på teknikk og taktikk er noe av det vanskeligste for meg. Jeg har ikke en gruppe å trene med. Jeg har ikke rådighet over en bane. Jeg har kun meg selv, min trener og de treningstidene jeg tilbys på banen i Ballerup SuperArena i København. Jeg har ikke 6 ryttere jeg kan øve sammen med for å tette forbipasseringen i 50km/t. Jeg har ikke 6 rytter som kan og vil hjelpe meg til å trene forskjellig taktikk og teknikk. Det er kun løp hvor jeg kan få trent dette. Og da er det ikke treningsløp, men de store konkurransene. Det skal være et høyt nivå. Og det er det kun til UCI-løp.

OL i Omnium 2020 - Langsiktig forberedelse   OL i Omnium 2020 - Langsiktig forberedelse

EM i Omnium 

Fysiske kapasitet

Utenom dette gjenstår det fysiske og mentale, noe som er trenbart i en mye større grad.

Det fysiske handler om toppfart og aerob-kapasitet, samtidig med en god grunn fysikk. Løpene kjøres hardt fra start og varer i mellom 10-30 minutter. Derfor er det viktig med en høy O2-kapasitet, slik at man kan holde ut å kjøre maks i 1-3 minutter, og fortsatt ha krefter til å henge med feltet. Det er viktig å ha en høy toppfart gjentakende ganger, da det både er en spurt, men også flere spurter etter hverandre man skal kunne kjøre. Og ikke minst en god grunnbase, da det er 4 løp på en dag, og det blir likevel brukt noen timer på rulla i mellom løpene. Så kort og godt er dette trenbart. Det handler om å trene tung styrke. Langturer på sykkel. Og det viktigste av alt; intervaller. Spurt-intervaller på alt mellom 10 sekunder til 40 sekunder. Vo2-maks intervaller på mellom 1 minutt til 5 minutter. Terkskelintervaller på 10 minutter. Og ikke minst VO2-maks intervaller med temposkift; 30/30 sekunders intervaller.

Mentalt forberedt

Til slutt er det den mentale biten. Man ska være psykisk klar. Til både smerte, nederlag, suksess og det psykologiske spillet fra konkurrentene. Man skal kunne takle alt sammen uten å bli knekt. Det handler både om mentale øvelser hjemme, til trening og ikke minst til konkurranser underveis. For meg handler det om å kunne snakke åpent om alle følelser og tanker med noen jeg stoler 100 % på og en som forstår meg helt og fullt ut. For meg er dette min trener da vi jobber tett sammen og han som regel vet hva jeg gjennomgår. Og ikke minst handler det om å leve i nuet, full konsentrasjon og fullt overblikk.

De siste detaljene

De siste forberedelsene handler om å optimere alt som kan optimeres. Nok søvn. Restitusjon i form av massasje, tøying, yoga osv. Korrekt ernæring. Tipptopp utstyr både i form av sykkel, hjul, klinger, kjede, men også drakt, sko og hjelm. Alt teller og alt gir et utslag i en eller annen form når det er snakk om millimeter fra fiasko til suksess.

Og i siste ende handler det om å ha det gøy og elske det man driver med! Man skal ha en indre glede, en indre motivasjon og lysten til å vinne. Ønsker alle som har et mål om å delta i OL i Omnium 2020 masse lykke til med forberedelsene!

OL i Omnium 2020 - Langsiktig forberedelse   OL i Omnium 2020 - Langsiktig forberedelse

Foto: Anita Yvonne Stenberg

 

 

Kommentarer

kommentarer