Birk Attack XX1 Eagle 2018 – Min konkurransesykkel
26. September 2018
OL i Omnium 2020 – Langsiktig forberedelse
10. October 2018

Samspillet mellom syklister og billister i trafikken

Jeg er syklist, og de fleste jeg møter, kjenner meg som nettopp det, en syklist. Av og til hender det likevel at mange nye mennesker jeg møter ikke vet hva min favoritthobby/hovedbeskjeftigelse/yrke er, og i stedet forbinder meg med en av de syklistene som sykler midt i veien og forstyrrer billistene. Er jeg virkelig en av de? Dette er et godt spørsmål, men dessverre ikke et spørsmål jeg har noe godt svar på. Har vi virkelig kommet til det stadiet hvor syklister generelt bare er i veien for bilistene? Er den generelle oppfatningen blant den ikke-syklende delen av befolkningen at vi på to hjul bare er irriterende og burde helst holde oss så langt unna veien som overhode mulig?

Jeg er ikke 100% objektiv i denne saken, i hvert fall ikke når jeg innleder teksten med at jeg er syklist. Her skal det likevel sies at jeg faktisk er bilist også! Jeg sykler, kjører bil, går og tar til og med buss og tog når forholdene tillater det. Kollektivtilbudet i Halden er varierende, og jeg har 10min gange til nærmeste busstopp, selv om jeg bor i byen. Likevel er jeg først og fremst et menneske, som aller helst ønsker å overleve i trafikken uten å bli kjørt over, kjefta på eller utsatt for ubehagelige situasjoner på grunn av mitt valg av fremkomstmiddel. Les mer om trygg sykling her.

Når det er sagt er ikke syklister uskyldige i den evigvarende bilist/syklist-krigen som herjer på norske veier i sommerhalvåret. Hvis man som syklist ønsker å bli respektert som trafikant, er det viktig at man også oppføre seg som trafikanter. Det vil si at man ikke kan kutte på feil side av en midtrabatt bare fordi det går raskere, eller sykle på rødt lys fordi det var klart i den retningen du skulle.

Ikke generaliser syklistene og billistene!

Tilslutt ønsker jeg å tilføye at det dummeste man kan gjøre som bilist eller syklist, er å generalisere. Eksempler på dette kan være ved å si «de j*vla syklistene kjører bare midt i veien» eller «ingen bilister tar hensyn til syklister i trafikken». Idioter finnes overalt, både på sykkelsetet og bak rattet.  Vi må derfor passe på å ikke skjære alle over en kam. Dette gjelder enten du er oppgitt som bilist over at syklistene som sykler tre i bredden foran deg ikke vil vike eller at bilen foran deg kasta seg ut når det var du som var på forkjørsvei. Dette opplevde jeg nylig for tre uker siden, men bestemte meg for å heve meg over den smålige oppførselen og heller fremstå som et godt eksempel selv.

Samspillet mellom syklister og billister i trafikken - Mitt synspunkt

Kommentarer

kommentarer

Ingrid Sofie Jacobsen
Ingrid Sofie Jacobsen
Ved siden av å sykle er Ingrid lærestudent og holder kurs for Norges Cykleforbund. Hun sykler i all hovedsak terreng, og sjonglerer mellom maraton, rundbane og sprint. Hun utmerker seg best innenfor sprint hvor hun blant annet har VM -sølv og bronse fra 2014 og 2015.