Terrengsprint – Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen
17. July 2018
Fuji Track Elite – Sykkelen som ga Anita medalje i verdenscupen
25. July 2018

Treningsplan for triatlon – Helt gratis!

Fail to plan and you plan to fail, er et godt ordtak. Sammen med “a dream without a plan is just a wish”. Har du satt deg et mål, enten det er å komme i form, gå ned i vekt eller bare ha det gøy? Ja, da bør du i samme slengen sette deg ned og lage en plan for å nå målet du har satt deg.

Hvordan lage en treningsplan?

Det lurte jeg også på da jeg startet med triatlon for syv år siden. Jeg hadde svømt i mange, mange år – men hadde ingen erfaring i å planlegge egen trening. Jeg fant ut at det var enklest å fortsette slik. Jeg hadde full jobb, ny baby i hus og en tidskabal som ikke tillot særlig mer enn 7 timer i uken. Å lage et eget program var det siste jeg ville prioritere å bruke tid på.

Da jeg startet triatlon i 2011 ønsket jeg å gjøre sprint og normaldistanse triatlon. De “korte” distansene, men som Fred Arthur Asdal så godt sier det: Hvem kaller en distanse som for mange tar inntil to timer for en sprint?

Begge distansene var langt over hva jeg hadde gjort i bassenget, hvor jeg de siste par årene før jeg fikk Magnus kun svømte sprint, og da i ordets rette mening, altså superkort. For å komme i gang med triatlon måtte jeg ha hjelp, og jeg fant det helt gratis på det o store internettet.

Treningsplan for triatlon - Helt gratis!    Treningsplan for triatlon - Helt gratis!

Foto: Kari Lingsom

Det enkle er ofte det beste

Jeg valgte å følge en treningsplan for 70.3-distansen (eller halvdistanse om du vil) fordi jeg synes det passet meg best. Jeg hadde 7-10 timer til rådighet og brukte det som utgangspunkt for å finne et program. Valget falt på denne treningsplanen fra TriRadar for Ironman 70.3.

Jeg gjorde noen endringer på svømmeprogrammene (siden jeg jo var svømmer fra før), men ellers fulgte jeg den til punkt og prikke. Den funket brillefint! I hvert fall bra nok til at jeg tok femteplass på NM normaldistanse i 2011 og bronse året etter, da både på halvdistanse og normaldistanse. Dette gjorde jeg ved hjelp av et gratis program, med noen få justeringer så det passet min hverdag. Alt jeg trengte var å ha en plan å følge.

I dag har jeg et mye mer avansert opplegg, men så skal jeg også hente ut de siste prosentene av min kapasitet. For de aller, aller fleste holder det i massevis med en mindre avansert, men like fullt god treningsplan. Litt struktur i hverdagen og du er mange steg nærmere å nå målet ditt, enten det er å fullføre en sprintdistanse eller er i gang med din første (eller tiende) fulldistanse.

Gratis treningsprogram

Disse er alle helt gratis og kommer fra TriRadar.com. Testet av meg, i hvert fall et par av dem!
– Gratis treningsplan for sprintdistanse her
– Gratis treningsplan for normaldistanse her
Gratis treningsplan for Ironman 70.3 (halvdistanse) her
Gratis treningsplan for Ironman (fulldistanse) her

NB! Flere av disse programmene er laget for 6, 12 eller 16 uker. Slik var det også da jeg brukte dem. Det var lenger enn 12 uker til jeg skulle konkurrere da jeg startet på planen, og jeg gjentok bare den første 4-ukers syklusen til det var 12 uker til konkurransen gikk av stabelen. Det funket veldig fint for min del. Er det kortere enn 12/16 uker til ditt mål? Da ville jeg bare hoppet inn i programmet der du er.
Lykke til!

Treningsplan for triatlon - Helt gratis!    Treningsplan for triatlon - Helt gratis!

Foto: Kari Lingsom

Kommentarer

kommentarer