Jobbsykling – Så mye kan du spare på å sykle til jobb
11. July 2018
Treningsplan for triatlon – Helt gratis!
22. July 2018

Terrengsprint – Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen

Terrengsprint er enn så lenge en relativt liten gren innen sykkelsporten, men det er også en tøff gren som krever mye kraft og styrke for å lykkes. For de som ikke har vært borti grenen tidligere er det kort fortalt veldig likt som sprint på langrennsski med prolog, innledende heat og finale til slutt. Det har blitt arrangert VM i terrengsprint siden 2012, og det arrangeres også en verdenscup i år bestående av 8 runder på fire kontinenter. Dersom du ønsker mer informasjon om verdenscup i terrengsprint kan du finne dette her.

Hva skal til for å lykkes i VM i terrengsprint?

For å lykkes i terrengsprint er det viktig å være rask. Med en konkurransetid på 2-3minutter pr heat er det små marginer som skiller seier og nederlag. I de innledende heatene (8-delsfinale, ¼-finale og semifinale) er det de to beste som går videre. Dersom man ikke er rask nok, eller er for dårlig plassert ryker man ut. Her er det likevel viktig å være klar over at dette skal gjøres inntil fem ganger, helt i fra prologen gjennom de innledende heatene til det som forhåpentligvis er a-finalen for å kjempe om seieren. Dette krever utholdenhet. Du må blant annet være i stand til å disponere kreftene dine på best mulig måte gjennom alle heatene, slik at når du står på startstreken i finalen har så mye krefter igjen som overhodet mulig. Dermed må du også være flink til å være taktisk underveis, og være strategisk i hvert eneste heat slik at du sparer krefter der du kan. Samtidig er det viktig at du også klarer å ta deg videre til neste heat på best mulig måte.

Terrengsprint - Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen    Terrengsprint - Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen

Foto: Ingrid Sofie Jacobsen

Hva med håndteringen av den mentale belastningen?

Det mest fascinerende aspektet med sprintgrenen er for meg det psykiske aspektet. Dersom man ikke klarer å takle de mentale utfordringene som kommer med å konkurrere på internasjonalt toppnivå vil alt det overnevnte av egenskaper og kapasitet være bortkastet. På konkurransedagen skal man gjennom løypebesiktigelse, oppvarming, opprop til start, prolog, innledende heat og til slutt finalen. Dette krever at man er ekstremt god på spenningsregulering. Du må være tent, klar og innstilt på å gi alt i to minutter, for så å roe deg ned og slappe av i inntil 1,5 t før du på nytt må begynne å varme opp og forberede deg på full innsats en gang til. Dette er noe du må gjøre opptil flere ganger. Hvordan man best mulig kobler/slapper av på og forbereder seg til neste kraftanstrengelse vil variere fra person til person. Noen hører på musikk eller sover, mens andre kobler av ved å være sosial med andre mennesker.

Konklusjon

Avslutningsvis kan jeg konkludere med at det er en god kombinasjon av de fysiske og mentale egenskapene som til sammen avgjør hvor langt opp på resultatlistene du havner. Jeg har for eksempel flere ganger opplevd å være i knallform uten at hodet er med, som har resultert i at jeg egentlig ikke bryr meg om jeg vinner eller taper. Jeg har også opplevd det motsatte, nemlig å ikke være godt nok forberedt fysisk, men med en mental innstilling om å gi alt uansett hva og har så vunnet selv om jeg på papiret har vært svakere enn konkurrentene mine den dagen. Det er dette som gjør sprint så engasjerende, underholdende og publikumsvennlig, og det er det som gjør at jeg fortsatt har det så moro og trives så godt med det jeg gjør stort sett hver dag!

Terrengsprint - Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen    Terrengsprint - Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen

Foto: Ingrid Sofie Jacobsen

Kommentarer

kommentarer

Ingrid Sofie Jacobsen
Ingrid Sofie Jacobsen
Ved siden av å sykle er Ingrid lærestudent og holder kurs for Norges Cykleforbund. Hun sykler i all hovedsak terreng, og sjonglerer mellom maraton, rundbane og sprint. Hun utmerker seg best innenfor sprint hvor hun blant annet har VM -sølv og bronse fra 2014 og 2015.