Elektroniske gir – Hvordan justere fram- og bakgir?
9. July 2018
Terrengsprint – Derfor vant Ingrid S. Jacobsen verdenscupen
17. July 2018

Jobbsykling – Så mye kan du spare på å sykle til jobb

Å bruke sykkelen som transportmiddel til og fra jobb blir mer og mer populært blant arbeidstakere over hele landet. Ikke bare i sommerhalvåret, men flere og flere velger sykkelen også på vinterstid, og det er ikke uten grunn. Har man en jobb som tillater det, kan det for mange være både tid og penger å spare på å sykle i stedet for å ta bilen eller kollektivtransport. Liker man å trene/mosjonere er det sjelden feil å slå to fluer i en smekk og få en treningstur samtidig som man kommer seg dit man skal. Vips så har man spart en time eller to som ellers hadde gått med til å stå i bilkø, vente på bussen eller se at toget ble innstilt fordi en kjøreledning nok en gang hadde falt ned.

Faktorer som spiller inn på hva du kan spare på jobbsykling

Rent økonomisk kan man potensielt spare ganske mange tusenlapper på å jobbsykling. Det er jo kanskje det de fleste vil bry seg mest om. Å si et spesifikt beløp er umulig, da det er altfor mange forskjellige faktorer som spiller inn. Noen har kjøpt en egen bil de kun bruker til å komme seg på jobb med. Bilen koster penger både å kjøpe, eie og bruke. Selv en rimelig bruktbil vil koste en god del om en summerer alle utgifter i løpet av et år. Sannsynligheten er stor for at en vil komme rimeligere fra det ved å selge bilen/la være å kjøpe den og velge en sykkel til samme formål i stedet. Faktisk kan en til og med unne seg en ganske så dyr og flott sykkel og likevel gå i pluss sammenliknet med å ha bilen.

Når det er sagt er det jo mange som bruker bilen til jobb og som er nødt til å ha tilgang til bil for bruk ellers i livet, både i hverdag og fritid. Derfor er det ikke et enkelt regnestykke. Samtidig er det mange som allerede har en velfungerende sykkel, samt utstyr og bekledning som gjør at en allerede har alt en trenger for å tråkke seg til arbeidsplassen. Da kan vi igjen begynne å snakke sparing av penger. Mange fører reisefradrag i post 3.2.9 i skattemeldingen hvert år, og får der fradrag på skatten da de oppfyller de kravene som stilles for reiseavstand og utgifter. Men visste du at du fremdeles kan fylle ut denne posten, på akkurat samme måte som før, og få akkurat like mye i fradrag selv om du velger å sykle hver dag året rundt? Gjør du det er det definitivt penger å spare på å sykle, sammenliknet med å ta bilen. Ingen drivstoffutgifter, bompenger, dekkslitasje, rust som følge av saltslaps om vinteren osv. Til og med årlig kjørelengde på forsikringen kan reduseres.

Sykkelen trenger naturligvis også vedlikehold gjennom et år med jobbsykling, det er klart. Drivverkdeler kan lett bli oppspist i løpet av en vinter. Likevel er det definitivt billigere å bytte slitedeler på en sykkel, enn på en bil.

Et økonomisk eksempel

La oss si at man bor i Nittedal, og jobber på Kolbotn. Det er ca. fire mil hver vei. En avstand som for mange er innenfor med sykkel og kanskje enda mer aktuelt for flere dersom man har tilgang til en elsykkel. Dersom man velger å kjøre bil vil bompenger tett oppunder hundrelappen ved å kjøre bil tur retur være tilfelle. Med kollektivtransport tar det i beste fall litt under to timer en vei. I dette tilfellet kan man føre opp over 29000 kr i utgifter, og dermed få 7000 kr mindre i skatt pr år. De 7000 blir i tillegg til det du har spart ved å la være å kjøre, (drivstoff, bompenger osv), eller latt være å kjøpe månedskort til toget. Det blir en god del penger etterhvert!

Konklusjon

Dermed finnes det mange gode grunner, både helsemessig og økonomiske, til jobbsykling. Les mer om fordelene med å sykle til jobb her.  Det er naturligvis ikke alle som vil kunne gjøre det, selv om de kanskje kunne hatt lyst. Men det vil nok funke for flere enn enn man tror! Kanskje kjører man kun av gammel vane, latskap eller fordi man tror at man ikke kan klare det. Vær og vind spiller naturligvis også en rolle. Det er jo ikke bare sommerdager i dette landet. Heldigvis finnes det veldig mye bra av både klær og utstyr som gjør det å sykle i både kaldt og vått vær til en mye bedre, og ikke minst tryggere opplevelse.

Får du ikke lyst til å prøve?

Jobbsykling - Så mye kan du spare på å sykle til jobb    Jobbsykling - Så mye kan du spare på å sykle til jobb

Sykkel: Breezer Downtown 8+ HER

Kommentarer

kommentarer

Lars Granberg
Lars Granberg
Terrengsyklist for Birk Sport Racing i grena maraton (XCM). Innehar de beste norske resultatene i VM, verdenscup og de største etapperittene. Flere NM medaljer.