Bikefit – Er sykkeltilpasning nødvendig?
22. September 2017
Stisykling- Fire fine turforslag i Østmarka
10. October 2017

Piggdekk – Hvilke type piggdekk bør jeg ha på sykkelen?

Vinteren er i anmarsj, men det betyr ikke at sykkelsesongen er over. Det går fint an å sykle hele året gjennom! I noen deler av landet, der det er oftere plussgrader enn minusgrader på vinterstid, kan det gå greit med “sommerdekk” hele året, men tryggheten og sykkelopplevelsen kan bli bedre om sykkelen er skodd med gode piggdekk.

Hvilke piggdekk passer mitt bruk?

Det finnes forskjellige typer piggdekk. Smale dekk med få pigger beregnet til sykling på asfalt, men også breiere dekk med mange pigger som gir spikerfeste på is og snø, som feks opptråkka stier og islagte vann. Man trenger ikke gjøre det komplisert. Jeg synes det holder å dele det opp i to kategorier.

Sykler en mest på asfalterte veier, som i tillegg er salta er det fint med et litt smalere dekk uten alt for mange pigger. Et godt alternativ er Schwalbe Marathon Winter som du finner her. De er forholdsvis lette, ruller godt og gir som regel godt nok grep om det skulle være isete og glatt her og der. Et typisk dekk for jobbsykling på asfalt, enten det er snakk om en terrengsykkel eller en hybridsykkel. Disse er også de billigste dekka. Ulempen er at de kan “falle gjennom”, bokstavelig talt, om en tar de med ut på en brøyta, snødekt vei.

Sykler en mere på snø og isdekte underlag kan det være fordelaktig med et bredere dekk som bærer bedre på snø, samt har flere pigger. Schwalbe Ice Spiker Pro er av mange regnet som det beste piggdekket. Dekket finnes her. Det har volum som et vanlig terrengsykkeldekk og godt med pigger. Det finnes også i forskjellige vektversjoner. Liteskin er det letteste alternativet, mens Performance-utgaven er litt tyngre. Selv bruker jeg Liteskin-utgaven på vinterstid. Knallgodt på brøyta snødekte grusveier og stier, i tillegg til at det ruller helt ok på bar asfalt. Mao er et bra allround-dekk.

Skal man ut å sykle på snø og is kan det være lurt å kjøre inn dekka litt på asfalt først. Setter man på nye piggdekk og drar ut og spinner på isen med en gang risikerer man å miste mange pigger. Sykler man 2-3 mil på bar asfalt i rolig tempo med de først, “setter” piggene seg bedre i dekket og de faller ikke ut så lett.

Sykling om vinteren, spesielt på snø, kan være fantastisk. Dekk trenger på ingen måte være en begrensende faktor for sykkelopplevelsen.

Ønsker du å lese mer om valg av dekk til andre behov kan du lese artikkelen om valg av dekk til sykkelritt her.

Kommentarer

kommentarer

Lars Granberg
Lars Granberg
Terrengsyklist for Birk Sport Racing i grena maraton (XCM). Innehar de beste norske resultatene i VM, verdenscup og de største etapperittene. Flere NM medaljer.