Mange har blitt kjent med stiene i Østmarka gjennom det tøffe «Terrengsykkelrittet» som arrangeres på forsommeren. Men du trenger ikke være rittsyklist med helgromt utstyr for å trives i denne delen av marka. Det finnes flere overkommelige traseer, mye tørt terreng, og ikke minst større partier med lekkert svaberg. Her er noen forslag til hvordan Østmarka kan utforskes.
Tekst og foto: Øyvind Wold, sykkelentusiast og sykkelskribent for flere norske magasiner. Han har også gitt ut boka “På sykkel i Oslo” på Cappelen Damm forlag, med diverse turforslag, inkludert et eget kapittel om stisykkelturer.
Østmarka avgrenses av linje 3 Mortensrudbanen/Fv155 i vest og den store innsjøen Øyeren i øst. Den delen som er mest brukt til stisykling er omtrent en mil fra nord til sør, og bare tre-fire kilometer fra øst til vest. Marka her ligger en del lavere enn Nordmarka, de aktuelle stiene ligger på fra rundt hundre og femti til to hundre og femti meter over havet. Høyden har de siste årene vært med på å gi et elendig skiføre – men desto lengre sykkelsesong.
En god ting med Østmarka er at mye av den fineste syklingen befinner seg like ved bebyggelsen i det som kalles Østensjøbyen, ned mot blokkbebyggelsen og boligfeltene fra Furuset i nord til Skullerud og Mortensrud i sør. Det betyr at det trengs veldig lite sykling på grusvei før man kan ta inn på stier. Men såpass bynære stier vil også si at man må regne med å dele dem med en del turgåere. I nærheten av Skullerud og Rustadsaga finner man noe virkelig er et løft for byens stihunder – «Pioneren», Oslo første tilrettelagte og skiltede stitur for sykling. Se eget turforslag om denne, lenger ned.
Østmarka er preget av rygger og høydedrag i retning nord/sør, denne retningen er enklest å sykle da den sjeldnere gir veldig bratte bakker. Retning vest mot øst gir utfordringer med delvis bratte stier og større mulighet for å treffe myrdrag, dessuten færre stier å velge mellom. Øst og sør for de lange Elvåga-sjøene er man lenger unna utfartsstedene, det er litt villere natur og generelt færre ute på tur. Fint om du trives alene, på den annen side er også stiene generelt smalere og gir mindre rom for sporvalg.
Vær for øvrig klar over at det er to områder det er forbudt å sykle, nemlig i Ramstadslottet naturreservat i nordøst, og det mye større Østmarka naturreservat, nede i sørøst.
Det er en rekke inngangsmuligheter til Østmarka, utfartsparkeringsplasser finner du blant annet ved Losby, Ellingsrud, Trosterud, Trasop, Ulsrudvann, Rustad og Grønmo. Reiser du med T-banen kommer du tett på marka ved holdeplassene Ellingsrud, Haugerud, Bøler, Bogerud og Skullerud.
Det er mange stier som veksler mellom lett og middels krevende vanskelighetsgrad og de fleste vil komme langt med en vanlig 27,5/29-toms hardtail, eller en rimeligere fulldemper. Enkelte klatringer og nedkjøringer er likevel såpass krevende at det kan være en fordel med en ren stisykkel, gjerne med senkepinne.
Det er flere sportsstuer å stoppe for en kanelsnurr, kaffe, etc., på en tur i marka. I den nordlige delen ligger Mariholtet ved Elvåga og Rustadsaga ved Nøklevann, Losby gårdskafe ligger lenger øst. I den sørlige delen ligger Sandbakken og Vangen. Alle stuene er tilgjengelige både på grusvei og sti. Sjekk åpningstider på forhånd.
Vanskelighetsgrad: for det meste ganske lett
Rute: Trasop-Skøyenputten vestside-Katteputten-Ulsrudvann-vest for Solbergvann-lysløypa-Trasop
Distanse: 5,5 km, hvorav ca 75 % sti
Rutedetaljer og høydeprofil: www.lommekjent.no/ruter/1800997
Utfordringer: få vanskeligheter her, men litt knot og ofte vått i begynnelsen på stien nordover fra Ulsrudvann.
Opptur: kanskje den beste introduksjonen til Østmarka – denne turen har en herlig miks av mye svaberg og tørre og relativt flate barnålsstier. Stiene går delvis gjennom halvåpen vakker furuskog, på åsryggen mellom Skøyenputten og Solbergvann er det fin utsikt utover Oslo. Strekk med bred sti gir valgmuligheter og variasjon. På vei sørover vest for Skøyenputten er det et nettverk av stier og diverse muligheter for å leke seg og prøve varianter i litt forskjellig vanskelighetsgrad. En tur uten mye klatring, passer for ganske ferske, men også viderekomne syklister, og den kan sykles mange ganger uten at den blir kjedelig.
Vanskelighetsgrad: noe krevende
Rute: Ellingsrud-Mariholtet-Haukåsen-Bjørnåsen-Nuggerud-Ellingsrud
Distanse: 9,5 km, hvorav ca 40 % sti
Rutedetaljer og høydeprofil: www.lommekjent.no/ruter/1800999
Utfordringer: stien opp til Haukåsen er bare en drøy kilometer, men har et par bratte partier som er harde å komme opp. Nedkjøringen er enten teknisk eller bratt – noen ganger begge deler, har lange partier med løs stein, og steder med sidehellende svaberg som ligger i skygge og kan være glatte selv under normalt tørre forhold.
Opptur: En tur som ikke tar lang tid å gjennomføre. Den starter med en halv mil oppvarming på grus før man etter første stiparti er opp på Haukåsen (357 moh). Den er blant de høyere punktene i Østmarka og etter en del hogst er det nå blitt fin utsikt herfra. Fra toppen går det stier i seks retninger – så denne toppen fortjener flere besøk. Man kan for øvrig velge grusvei helt til toppen om man vil. Utforkjøringen er lang og noe krevende, men bra underholdning om du har en sykkel med skikkelig bremser, dekk og dempere…
Vanskelighetsgrad: mye er «middels krevende», med noen mer krevende partier
Rute: Rustadsaga sportstue-Fjeldstadbakken-Skulleurdåsen-Olavsmyr-Skullerudåsen-Skullerudstua
Distanse: 9 km, hvorav ca 90 % sti
Rutedetaljer: www.froy.no/gruppene/terreng/pioneren-oslos-nye-friluftsattraksjon
Video fra deler av ruta: www.youtube.com/watch?v=33uquv_5q_c
Utfordringer: mange! Noen kinkige partier på vei opp på Skullerudåsen, med både røtter og stein. Mange krappe svinger, til dels i teknisk terreng, en del mindre dropp, et par tøffe nedkjøringer, noen smale rygger hvor det er bratt ned på siden, broer og trekonstruksjoner kan være veldig glatte etter nedbør, eller bare man kommer med våte dekk. Noen få steder, særlig i starten, kan være tunge og gjørmete etter regnvær.
Mange synes Pioneren er vanskelig å følge siden den ikke er gjennomgående merket. Man må følge med i diverse stikryss, er du usikker er det et tips å følge den stien som ser mest brukt ut. (Og om skulle du sykle feil er det ganske sannsynlig at du vil havne på andre morsomme stier i samme område…)
Opptur: Nå snakker vi om et skikkelig sammenhengende sykkeleventyr. Pioneren er en runde som byr på alt en stisyklist kan ønske. Den er nesten non-stop teknisk, svært variert, men mye av det er relativt lett og stort sett veldig underholdende å sykle. Kjeder du deg her, er ikke terrengsykling noe for deg!
En ting som er med på å gjøre Pioneren ekstra interessant, er at de ngår til steder i Østmarka som for de fleste har vært ukjent. Stien er for en stor del nylaget og forsøkt lagt utenom det vanlige blåmerkede stinettverket, for å unngå brukerkonflikter med turgåere. Den er også lagt slik at den skal være bærekraftig og tåle masse sykling, her er det overraskende mye tørt underlag, med mye steinflater og fine rygger.
En ting som skiller denne ruta fra alt annet i marka er en rekke bygde elementer og passasjer, laget dels for drenering, dels for å lette framkommelighet, men også for å beskytte underlaget mot slitasje. Tilrettelagte stier som denne kan være framtiden for stisykling i bynære områder i Norge.
Pioneren har allerede vunnet mange nye venner til skogsykling. Det er lagt ned et enormt dugnadsarbeide for din og andre syklisters skyld. Nyt resultatet, men send samtidig en vennlig tanke til de som har organisert, planlagt, og faktisk bygget den!
Vanskelighetsgrad: middels til noe krevende
Rute: Bysetermåsan (litt øst for Fjell ved Fv155)-Skjelbreia-Sandbakken-Sotåsen-Hestehullet-Slettefjell-Nøklevann-Solbergvann-Trasop
Distanse: 26 km hvorav ca 65 % sti
Rutedetaljer og høydeprofil: www.lommekjent.no/ruter/1801001
Utfordringer: Samlet sett en noe krevende rute, inkludert grovt terreng og noen myrete/våte partier. Vanskeligste strekk er stien øst for Sotåsen, også noe knot opp og ned fra Slettfjell.
Opptur: En del av denne turen går et stykke unna de store utfartsstedene, stiene er til dels lite brukt og du kommer ikke til å sykle i kø. Første parti utenom vei er fra Skjelbreia, vest for Vangen, her møter du halvannen kilometer med for det meste ganske bred kjerrevei. Enda finere kjerrevei i skogen mellom Fugleleiken og Sandbakken. Variert og sammenhengende stisykling fra Klokkerud til Gullsmeden, delvis gjennom tett og vill skog. Slettfjellryggen har mye fin sykling, men desserten er kanskje den litt mer bortgjemte stien som går omtrent fra Korketrekkeren på vestsiden av Nøklevann og nordover tett innpå det merkelige Solbergvannet. Denne lille innsjøen er nesten en halv kilometer langt, men bare 20-30 meter bred. Avslutning på åsen vest for Rundvann, hvor det for øvrig finnes flere stialternativer.
Underveis passerer man Sandbakken serveringssted, avstikker på en kilometer om du vil besøke serveringsstedet Vangen.
Aktuell sesong for stisykling: omtrent fra seint april til midten i oktober (vel, enda lenger om du har fatbike…)
Aktuelt turkart: turkart Østmarka 1:25 000, utgiver Oppsal IF
Aktuelle nettsteder:
NB – kan være mye turgåere på stiene, særlig mellom Trasop, Ulsrud og Skullerud – vis hensyn!
Har du noen tips til områder med gode muligheter for stisykling? Del gjerne dine erfaringer ved å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet.