Innstilling av tempo- og triatlonsykkel – Hva er forskjellen?
14. September 2017
Piggdekk – Hvilke type piggdekk bør jeg ha på sykkelen?
23. September 2017

Bikefit – Er sykkeltilpasning nødvendig?

Den nye trenden for oss mosjonister er nå sykkeltilpassning eller Bikefit som det også heter. Ikke det at det er så nytt, men det blir mer og mer utbredt. Er det nødvendig? Vi har jo noen standard innstillinger vi kan ta som blant annet helen på pedalen og svak bøy i kneet osv. Dette holder nok hvis man bruker sykkelen en sjelden gang, og ikke tilbringer så mange timer i uka på trening. Det er vell en regel som sier at hvis man kjøper en dyr sykkel, bør man også ta en bikefit. Jeg mener det er mer avhengig av bruken. Bruker man mange timer på sykkelen kan det være avgjørende at den passer perfekt.

Selv har jeg gjort dette både på terreng- og landeveissykkelen min, som jeg videre skal legge frem som et eksempel. Når jeg skulle gå til innkjøp av landeveissykkel valgte jeg å gå for en Fuji Transonic DI2 15 modell. I utgangspunktet en herlig sykkel som fungerer perfekt, og er i det man kaller “high” serien til Fuji. Jeg var kjempefornøyd med sykkelen, men fikk litt problemer med vondt i nakken på langturer og standard sete fungerte ikke for meg. Derfor dro jeg innom Birk Sport og avtalte et tidspunkt for en Bikefit. Dersom du ønsker å bestille time kan du også gjøre dette her.

Bikefit by Birk Sport

Sykkelen var i forkant «tilpasset» meg basert på hva jeg syntes kjentes bra ut, og standard reglene for hvordan man stiller inn sykkel. Jeg har i utgangspunktet en bra følelse på innstillinger, men som nevnt tidligere slet jeg mye med vondt i nakken.

Når jeg kom til Birk Sport ble sykkelen satt opp på teststasjonen, og seansen var i gang. Det ble gjort en nøye gjennomgang av sittestilling, vinkel på tråkk og innstilling av sko. Etter et studie av testen ble følgende innstillinger foreslått for meg:

  • Byttet sete
  • Justerte seteinnstilling 2 cm bak, og 1,5 cm opp
  • Flyttet stem 3 mm opp med avstandsring

Disse innstillingene høres kanskje lite og ubetydelig ut, men dette utgjorde forskjellen for meg. Etter dette ble jeg kvitt mine plager på langturer, så dersom du lurer på om det var verdt det, er svaret ja. Jeg anbefaler derfor bikefit på det sterkeste uavhengig om du kjøper en rimelig sykkel eller en dyr sykkel, er ivrig mosjonist eller rett og slett glad i å sykle. På denne måten slipper du unødvendige plager, og du får fullt utbytte av sykkelen. Du vil også få en bedre utnyttelse av kraft og mer watt ned i pedalene der den hører hjemme.

Kommentarer

kommentarer