For mange er sykkelsesongen over i det temperaturen faller under null og når snøen legger seg på veiene. Likevel ser man også syklister langs veiene både i byen og på mer landlige veier hele vinteren. Selv har jeg ikke vært ute å syklet på de snøfylte veiene i år, men jeg har likevel laget en liste over nødvendig utstyr og tips til vintersykling.
Det fungerer kanskje ikke optimalt med en sykkelcaps når snøen har lagt seg på veiene og det begynner å bli kaldt ute. Jeg vil vell heller ikke anbefale en tykk lue med tanke på at hjelmen i seg selv isolerer godt. En tynn lue som dekker ørene vil derimot være et bedre alternativ dersom man ikke har tenkt seg ut på de kaldeste dagene.
På kalde dager vil jeg anbefale ullundertøy av merinoull, som er av høy kvalitet. Fordelen med denne type ull er at den transporterer fuktighet på en effektiv måte som gjør at du holder bedre på varmen. Det er derfor relativt dyrt, men absolutt verdt pengene dersom du ønsker å holde deg varm gjennom hele turen. På dager hvor det er blåser og er ekstra kaldt vil jeg derimot anbefale deg å også bruke en windstopper som mange i alpintsporten også bruker.
Når kulden biter på sitt verste har man i hovedsak bare to valg når det kommer til jakke. Enten tar man på seg et ekstra lag ull under høstjakka eller så går man for en litt tykkere vinterutgave. Her vil jeg anbefale en Birk Black Vinterjakke fra Birk Sport til en svært rimelig pris. Jakken er teknisk og god samtidig som den er både varm, vindtett og vannavisene. I tillegg er den er designet med ekstra lang arm for å dekke over hanskene slik at det ikke blir glipper. Andre fordeler med jakken som kan være verdt å nevne er at den har refleks på armene og i ryggpartiet som gjør deg synlig både på dagtid og kveldstid. Klikk her for å se jakken.
Her er det vel ikke nødvendig å si at det ikke holder med løse legger i tillegg til sommershortsen, selv om dette kan være tilstrekkelig en god stund ut på høsten. Også her har Birk Sport en rimelig utgave uten padding, men da må man eventuelt ha shortsen under. Jeg går ut fra at man kan finne langt dyrere løsninger, men denne kan jo være verdt en test. Trykk her for å se tightsen.
Når det kommer til valg av sykkelsko på vinteren vil det være noen uenigheter om hvorvidt det holder med sommersko med ullsokker og skotrekk eller om det er nødvendig å gå til innskjøp av vintersko. Fordelen med vintersko er at de har en tett innersåle slik at kulde og snø ikke trenger inn gjennom cleatsene. Et godt alternativ til vintersko er Lake MX 145. Denne tøffe og komfortable skoen er også perfekt for høsten. Dersom du ønsker å se hvordan skoen ser ut og hvilke funksjoner den har kan du gjøre dette her. For deg som ikke ønsker å gå til innkjøp av vintersko, er oppladbare varmesåler et godt valg. Med Birk sin SL varme såle kan du holde en jevn og god varme under hele turen. Varmesålen kan fås kjøpt her.
Det finnes både tilpassede votter og tykke hansker til syklister som kan brukes på kalde dager. At de er vindtette er å foretrekke, men dette er selvfølgelig opp til hver enkelt. Et annet godt alternativ er også skihansker som definitivt sørger får at hendene holder seg varme.
Lys på vinteren er selvfølgelig like viktig som på høsten, kanskje også viktigere med tanke på at det tidligere blir mørkt. Her finnes det også en rekke produkter til forskjellige priser. Jeg gikk for denne varianten. Dette er en vanntett lykt med 1000 lumen som kommer med oppladbart batteri, styrefeste til sykkel samt et enkelt hodebånd. Lykten er laget av samme materialet som fly bruker i sin konstruksjon og er derfor svært lett og solid.
Det kanskje mest grunnleggende med vintersykling er gode dekk. Ved valg av dekk kan det være en fordel at dekkene er litt brede for å ikke skjære gjennom der det er litt snøskorpe. Dette gjør at landeveissykkelen er lite aktuell. Å bytte dekk på terrengsykkelen slik at man får piggdekk i stedet kan derimot være en mer optimal løsning. Birksport fører flere type dekk fra 499,- til 1199,- .
Har dere noen andre tips til vintersykling enn det som er nevnt ovenfor, legg gjerne igjen en kommentar.
Foto: Ingrid Nergaard