Vintersykling – Dette er det du trenger av utstyrt og klær
27. October 2010

Sykling i regnvær – Slik holder du deg varm og tørr

Høstsykling i Norge er ensbetydende med sykling i regnvær. Å holde seg tørr er avgjørende for å holde seg varm, spesielt når temperaturen begynner å krype ned mot 10 grader.

Jeg er ingen proff syklist, men har ut fra egen erfaring og en rekke søk på internettet kommet frem til hvilke utstyr du bør være rustet med når du skal ut å sykle i regnvær. Om du har flere og bedre tips så gjerne del dem ved å legge igjen en kommentar under.

Nedenfor finner dere mine 7 tips til sykling i regnvær.

Tips til sykling i regnvær

1. Undertøy

For å kunne sykle ute i regnvær er du avhengig av finne noe som transporterer fuktighet og holder på varmen. Her vil superundertøy være et godt alternativ. Selv har jeg nylig gått i innkjøp av et superundertøysett som er produsert i kvalitetsmerket ren ny Merinoull fra Merinosauen. Dette settet er perfekt for de av dere som har ekstra sensitiv hud og som ønsker å holde seg ekstra god og varm i høst og vinterkulden. Trykk her for å se superundertøyet.

2. Jakke

Når det kommer til valg av jakke for sykling i regnvær, vil det lønne seg å finne en god regnjakke som støter bort vann og bevarer varmen. Her finnes det mange ulike typer, men man kan i hovedsak dele dem inn i to hovedkategorier. Skikkelige regnjakker og vannavstøtende vindjakker. Hva er best? Jeg vet svaret er skuffende, men det varier med behovet til hver enkelt.

Vannavstøtende vindjakker egner seg i mine øyne best i sommertemperatur, forblåst og/eller fare for regnbyger. De tar liten plass og kan enkelt brettes sammen og oppbevares i en lomme. Når det er sagt skal man også være klar over at disse har lett for å bli klamme i varmen og fungerer som et uhensiktsmessig seil i motvind.

Regnjakker er av tykkere materiale og er virkelig vanntette. Selv bruker jeg en fra Birk Sport. Trykk her får å se jakken. Denne er den vannavstøtende versjonen overlegen og holder meg tørr selv på lengre turer. Jakken puster godt og er lett å pakke med seg da den tar liten plass som vannavstøtende vindjakker. Optimal på dager hvor det i hovedsak kommer til å regne.

3. Bukse

Ved valg av bukse er det vell ingen overraskelse at det vil lønne seg med en lang bukse og ikke en shorts. Selv har jeg gått til anskaffelse av en Birk FIRST+ NoRain Bibtights. Denne tightsen koster litt, men er absolutt verdt pengene med tanke på at den holder meg varm. I følge produktbeskrivelsen skal den fungere godt både på høsten og vinteren. Selv har jeg kun brukt den på kalde høstdager og i regnvær. Denne varianten har ikke padding og det kan derfor lønne seg å bruke en vanlig sykkelshorts under. Som alt annet finnes det også et stort utvalg av lange bukser å velge mellom. Et annet alternativ er å bruke lange bein i tillegg til shortsen. Dette fungerer relativt godt når det ikke er for kaldt, men er selvfølgelig ikke et like godt alternativ som en bukse. Anbefaler for øvrig å kjøpe en bukse med seler.

4. Skoovertrekk / fotposer

Hvis du først blir kald prioriterer kroppen indre organer. Det er derfor viktig å holde kroppsdeler som føtter varme med skoovertrekk. Skoovertrekk finnes i en rekke varianter og de som fungerer best i regnvær er de tykke laget av neopren. Selv bruker jeg en variant fra Birk Sport som er laget av neopren og har derfor gode egenskaper mot kulde da det holder varmen. Skotrekkene er impregnert slik at de er forholdvis vanntette. De er meget stretchy, og har refleks både bak og på siden.

5. Solbriller

Etter mye erfaring på sykkel har jeg erfart at solbriller kan være en god ide å ha med seg på tur når man er ute og sykler i regnvær. Den varianten som kanskje egner seg best er sportsbriller med helt blanke eller veldig lyse glass. På denne måten unngår du å få sand og vann i øynene. I tillegg er brillene bedre egnet enn øyeeplet til å ta imot eventuelle insekter som skulle befinne seg i luften. For øyeblikket bruker jeg et par solbriller fra Birk Sport (Birk Aero Sportsbille) med et aerodynamisk design som gjør de svært gode mot vind.

6. Sykkelcap

Dette kommer kanskje uventet, men etter mye sykling i regnvær har  jeg kommet frem til at sykkelcap er utmerket av flere grunner.

  • For det første fungerer sykkelcapen som isolasjon, derfor et svært godt alternativ ettersom et sted mellom 25% og 50% av kroppens varmetap skjer gjennom hodet. Dette er selvfølgelig avhengig av temperaturen. Lavere temperatur = høyere varmetap gjennom hodet.
  • For det andre beskytter sykkelcapens brem deg fra regnværet. Denne er designet slik at den stikker akkurat langt nok ut til å ta det verste regnværet fra solbrilleglassene uten at den nødvendigvis ødelegger utsikten.
7. Hansker

Når det kommer til valg av hansker holder det vanligvis med de vanlige sykkelhanskene med stutte fingre. Når det blir kaldere kan man ta i bruk vanlige skihansker eller gå til innkjøp av sykkelhansker som er spesielt tilpasset regn. Ut i fra egen erfaring og også andres har jeg konkludert med at begge alternativene er gode og at de mer eller mindre fungerer like godt.

Hva er dine tips? Del dem ved å legge igjen en kommentar.

Sykling i regnvær - Slik holder du deg varm og tørr   Sykling i regnvær - Slik holder du deg varm og tørr

Bilde hentet fra https://roadcyclinguk.com/gear/buyers-guide-wet-weather-clothing-for-cycling-in-the-rain.html og https://www.active.com/cycling/articles/10-tips-for-riding-in-the-rain

 

 

Kommentarer

kommentarer

Administrator
Administrator
Administrator av Sykkelblogg.no