Elsykkel – alt om dens virkningsmekanisme

elsykkel til daglige
Elsykkel – de ulike fordelene med en elsykkel i daglige
20. September 2021
sykkelturer for familien
Sykkelturer – 5 flotte desitansjoner for familien i Norge
20. September 2021

Elsykkel – alt om dens virkningsmekanisme

elsykkel og dens virkinsgmekanisme

REGLER OG TEKNIKK KNYTTET TIL ELSYKKEL

Få mer ut av elsykkelen ved å friske opp noen grunnleggende sykkelferdigheter og lære deg noen elsykkelteknikker. Det er mange regler og mye teknikk knyttet til en elsykkel. Reglene som omhandler elsykler inneholder både hastighet og effekt. Hvordan kan sykkelen innfri disse reglene og hvordan fungerer det egentlig. Selv om det er ulike type motorer, plassering av motor og batteri er det de samme reglene som gjelder for alle. Gjeldene regler for elsykkel i Norge er maksimal effekt 250w, pedalassistenten skal så ut ved 25km/t og maksimal hastighet uten pedalassistanse er 6km/t.

Det er flere systemer og sensorer som medvirker til å regulere dette systemet. Alle sykler har en tråkkfrekvenssensor og en hastighetssensor. I tillegg er det en form for en dreiemomentsensor i kranken. Sammen sørger disse sensorene for at sykkelen oppfører seg slik en skal. Hastighetssensoren er kanskje den mest åpenbare. Dette er som oftest samme systemet som sitter i vanlige sykkelcomputere. En føler som sitter fastmontert på ramma og en magnet som sitter på eikene. Hastighetssensoren melder hastigheten kontinuerlig til styringsenheten på sykkelen. Hvis hastigheten overskrider grenseverdiene så kutter motoren, og dermed går sykkelen over på kun muskelkraft.

Tråkkfrekvenssensoren har omtrent samme oppgave som hastighetssensoren. Dette er en tilsvarende føler som sitter på ramma, men her sitter magneten på krankarmen. Denne melder også tråkkfrekvensen tilbake til sykkelens styringsenhet. Hvis tråkkfrekvensen er null er det ikke tillatt med motoreffekt hvis hastigheten er over 6km/t. Derfor skal motoren kutte her også.

Hva er så en dreiemomentsensor, og hva brukes denne til. Det er en sensor som måler hvor hardt du tråkker, slik at hvis du tråker lett gir motoren lite effekt og hvis du tråkker hardt gir motoren full effekt, altså 250W. Det er systemet som skal til for at el-sykler holder seg innenfor lovlige rammer.

Kommentarer

kommentarer