Birk Pilot – Seleshorts og trøye med optimal passform
16. November 2020
Oppbevaring av sykkel på vinteren – Flere smarte løsninger
17. February 2021

Sykkelritt – Forberedelser de siste fem dagene

Hvis du ikke har begynt forberedelsene til konkurransen før enn uka før det braker løs er det meste stort sett forgjeves. Om du så trener etter skippertaksmetoden er siste uka ikke tida for å legge inn innsatsen. Det viktigste fokuset for meg siste uka før et sykkelritt er å skaffe overskudd. Derfor er ting som 50timers arbeidsuke, oppussing, flytting og andre aktiviteter som krever mye energi en dårlig deal uka før det braker løs. Heller ikke treningsmengdene bør være alt for høye denne uka. Ei uke i høysesong, med ritt hver helg kan se slik ut for meg:

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag
Restituere etter helga, 1-1:30 rolig visp Hvis kroppen føles restituert 2-3 timer rolig langtur Intervall type 5x4min eller tilsvarende. Her kjører jeg hardt, men tar ikke ut helt maks. Hvile Vekkerøkt, 3×3 min på terskel og noen spurter Rittdagen

Hva så med utstyret? Sykkelen bør jo alltid være i god stand, men hvis det er noe som krangler på onsdagsøkta er absolutt siste frist for å fikse det på torsdag. På fredagsøkta bør utstyret være som på start på rittdagen, slik  at du får sjekka at alt er 100%. Etter fredagsøkta er det så klart ny runde med sykkelvask, men nå vet du at utstyret er 100%, så da er den saken grei.

Hva med mat og ernæring? Karboloading er et populært uttrykk innen utholdenhetsidretten. Det går ut på å dytte nedpå så mye karbohydrater som mulig de siste dagene før konkurransen. Nyere forskning kan det se ut som avfeier dette med argumentet at hvis lagrene er fulle hjelper det lite å spise et par kilo pasta ekstra. Det viktigste her er å spise bra de siste 2-3 dagene før rittet. Ikke overspise, men sørge for å spise det du trenger. Dagen før er det mange som dytter ned alt de kommer over av mat, og er helt sprekkverdige. Selv tror jeg ikke dette kan bli litt for mye, og ikke er helt optimalt, men jeg gjør det alt for ofte selv også.

Ellers tror jeg det viktigste er å tilnærme seg sykkelritt med en sunn dose is i magen. Med mindre du er 100% idrettsutøver, og ikke har noe annet å tenke på, tror jeg fanatisk detaljjakt tapper mer energi enn det gir prestasjonsforbedring. De flest av oss har en jobb, kanskje hus, hage og barn som trenger litt oppmerksomhet de siste dagene før et sykkelritt. Hvis du da i tillegg skal jakte en perfekt oppladning vil det mest sannsynlig tappe mer energi enn om du bare lar ting flyte som vanlig.

Mannen med 3 VM trøyer på rad, Peter Sagan har livsmottoet “Why so serious?”. Vi gjør vel dette mest fordi det er gøy? Så hvis ikke du skal kjempe om medaljer er mitt beste tips: Ha det gøy på veien til målet.

Sykkelritt - Forberedelser de siste fem dagene   Sykkelritt - Forberedelser de siste fem dagene

Foto: Odd Erlend Hansen Berg

Kommentarer

kommentarer