Norgesferie med familien – Fem fine sykkelturer
10. June 2020
Sykkelturer i Norge – Fem flotte turer for deg med elsykkel
6. July 2020

Transøsterdalen – Et sykkelritt med fantastisk terreng

Et av høydepunktene på ritt kalenderen i fjor var Transøsterdalen i slutten av juni, et 3 dagers ritt med start i Tynset. Ikke nødvendigvis rett i nærheten, men uten tvil vært turen opp. Selv Transøsterdalen i år er avlyst kan man fint ta dette som en sykkeltur.

Etter å ha passert “Flåklypa-land” nærmer man seg Tynset og starten på eventyret. Det første som møter deg i sentrum er en enormt stor park som visst nok skal være verdens største. Rett ved finner du kulturhuset, og på veggen er følgende slagord skrevet “Kjem’n te Tynset så trivs’n”. Og for dere som ikke har vært der før, kan jeg fortelle dere at dette ikke er langt fra sannheten.

Som mange andre sykkelritt baserer Transøsterdalen seg på frivillige som stiller opp som funksjonærer. Basert på alle som stiller opp her tror jeg det er lett og rekruttere frivillige i Tynset. Og for en hyggelig gjeng. Uansett om det er på startfeltet, speakeren i tårnet ved start/mål, håndtlangere ved matstasjoner eller løypevakter så er det alltid godt humør og hyggelig stemning. Dette har selvfølgelig også en smittsom effekt på deltakerne, og her er alle blide uavhengig om prestasjonene står til forventningene, om det er regner eller er kaldt. Det er rett og slett gøy å sykle her.

For meg har Transøsterdalen blitt en årlig tradisjon, hvor jeg sykler på lag sammen med en kompis. Dette er et ritt som er åpent for alle, og vi starter med lave skuldre og ikke mål om å havne på pallen. Likevel skal det sies at vi ikke ønsker å havne sist da, noe som vi så langt har klart å unngå, men dog ikke med kjempemargin. Selv om transøsterdalen ikke arranges supert

Transøsterdalen

Som nevnt er dette et ritt som går over tre dager, og er delt opp i elite, aldersgrupper eller lag. Nytt for fjorårets ritt var at det også var en del av Norges cup`n.

Dag 1

Etappe 1 er 58 km lang og går fra Tynset – Sparsjøvollen- Savalen og tilbake til Tynset igjen. Denne etappen er den minst tekniske av de tre dagene og er fordelt på 18 % asfalt, 45% grus og resten sti. I begynnelsen av første etappe starter man med å ligge bak masterbilen før hordene slippes løs og rett inn i motbakke. Selv om det virker brutalt der og da, er det veldig greit når man kommer inn på stipartiene. Da er gruppene såpass delt at det blir lite kø og kaos. Etappen her minner nok en del om såkalt “Birken terreng”.

Under denne etappen opplever du fantastisk natur og noen skikkelig kule flytstier nede ved et av elveleiene. Hvis det er litt regnvær i forkant, er det viktig å være bevisst på at det kan være litt glatt og gjørmete i noen partier. I denne etapper vil du møte noen bakker, men ikke mer enn rundt 780 høydemeter. Selv om dette ikke er mange høydemeterne, er det lett å glemme at man har to dager igjen på sykkelen i vente. Jeg som ikke sparte noe særlig på kruttet i bakkene, fikk kjenne på dette i neste etappe.

Etter målgang er det servering ved målseilet og tilrettelagt for sykkelvask. Det som er veldig spesielt og kult her er at kl 17.00 hver dag så er det felles samling i kulturhuset med pastamiddag og gjennomgang av dagen. I tillegg til premieutdeling er det loddtrekking på mange gaver som er gitt av det lokale næringslivet. På slutten av seansen går de gjennom neste dags løype, noe som kan være nyttig i forberedelsene.

Transøsterdalen - Et sykkelritt med fantastisk terreng   Transøsterdalen - Et sykkelritt med fantastisk terreng

Foto: Sverre Engelstad

Dag 2

Etappe 2 er noe lenger og er 73 km. Denne starter da også i Tynset sentrum og går via mange setre (mange lokale navn) og ender opp i sentrum igjen. Denne etappen er mer teknisk med bare 10% asfalt, 41% grus og resten sti. I tillegg er det 1380 høydemeter. Denne etapper er på mange måter lik som forrige etappe, men i dag møter du en brutal og lang bakke som virkelig tærer på de sure bena fra igår. Her går det hele veien opp til løypas høyeste punkt på ca 400 høydemeter. På dette tidspunktet var det i utgangspunktet meldt hetebølge i resten av landet med unntak av Tynset. I Tynset var det bare 8 grader, men heldigvis ikke noe nedbør.

Etappe 2 går gjennom noen flotte kulturlandskap og skikkelig kule flytstier. Løypa er veldig variert, både med type terreng og høydemeter. Da denne etappen er noe lengre enn gårsdagens etappe er det lagt inn 3 matstasjoner underveis som kan benyttes. Som nevnt var beina litt sure denne dagen, så det kjentes greit å passere målstreken. Resten av dagen ble brukt til restitusjon, som selvfølgelig fant sted etter middag.

Dag 3

Dette er den korteste etappen, og er lagt opp som jaktstart for eliten. Forøvrig et skikkelig kult konsept. For to år siden var var denne etappen på 35 km, men i fjor ble etappen endret slik at man i stedet drar andre veien ut av Tynset. Men frykt ikke, det er oppoverbakker den veien også. Etappe 3 er uten tvil den mest tekniske etappen med 13 %, 29% grus og resten sti. I dag kommer fulldemperen til sin rett. I fjor var jeg ganske uheldig med været, og til å starte med var temperaturen nede i 5 grader og regn. Det kom dessverre ingen hetebølge denne dagen heller, så oppvarming ble av den passive typen, og under tak.

På dag 3 møter du ikke like mange høydemeter som de andre to dagene, bare 890. Likevel kan du forvente tyngre partier med sti som krever at du jobber mer med stiferdighetene. Til tross for dette vil du møte mye morro og fantastisk terreng spesielt i nedoverbakkene. Sammenliknet med de to foregående etappene er terrenget helt ubeskrivelig. En lett blanding av grus, sti og terreng. Noe for en hver smak, og man får med seg inntrykkene rundt.

Etappen slutter med en lang nedoverbakke på asfalt, som er veldig greit for deg som sliter med sure bein og har behov for å  klemme ut de siste kreftene. Å komme i mål er en fantastisk følelse etter å tre dager med ritt. Da er det greit å gi seg selv en klapp på skulderen.

Transøsterdalen - Et sykkelritt med fantastisk terreng   Transøsterdalen - Et sykkelritt med fantastisk terreng

Foto: Sverre Engelstad

Utstyr

Jeg har syklet dette rittet både med og uten fulldemper, og vil nok anbefale fulldemper. Jeg sykler med en Birk Attack XX1, og den leverte som vanlig. Det er viktig at når man skal utsette utstyret for slike påkjenninger at det virker. Fordelen med denne sykkelen er at den har en lett vekt og at det er lett å låse demperen. Da får jeg fordelene av hardtailen på gruspartiene. Når man kommer til terreng og stipartiene er det bare å sette på demping og la det stå til.

Oppsummering

Kjem’n te Tynset så trivs’n. Og det gjør man.

Arrangørene legger til rette for en fantastisk løype alle dagene, godt merket og veldig variert. Både start- og målområde har god underholdningsverdi med speaker og god stemning. Langs løypa og på matstasjonene finner du blide og oppmuntrende funksjonærer. Hele byen legger til rette for dette arrangementet. Hotellet stiller opp med vaskemuligheter for sykkel, sikker lagring av sykkel og god mat. Storskjerm visning av fotball på pub’n og selvfølgelig mulighet for forfriskninger.

Transøsterdalen står til terningkast 6, uten tvil. Så hvis du er ledig i slutten av juni neste år, er det ingenting å lure på.

Ta deg en tur til Tynset!

Kommentarer

kommentarer