R2 sportsbrille – Birk Sport Racing sitt valg av brille
2. June 2020
Transøsterdalen – Et sykkelritt med fantastisk terreng
28. June 2020

Norgesferie med familien – Fem fine sykkelturer

I skrivende stund er nordmenn fortsatt frarådet alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendig. Det trenger derimot ikke bety at sommerferien må tilbringes foran TV-en, på mobilen eller i bakgården. Denne sommeren er en ypperlig anledning for oss nordmenn å oppleve det beste Norge har å by på. Her finner du fem fine sykkelturer for deg som planlegger en norgesferie med familien.

Europas nordligste punkt – Nordkapp

Landevei

Ta hele familien med på en opplevelse til Nordkapplatået og kom dit med sykkel. Her kommer det flere alternativer å starte fra; noen som kan passe for de minste og noen for dem som ønsker en litt lengre tur. Veien opp til Nordkapp byr på oppoverbakker, fjellandskap og havutsikt. Det er viktig å følge godt med på bremsen og gjerne ha kameraet tilgjengelig når reinsdyrene krysser veien. Hvorfor ikke gjøre turen enda mer spennende og ankomme Nordkapp ved midnatt og oppleve midnattssola? På Visit Nordkapp vil du finne informasjon om busstider og muligheten til å ta bussen ned fra Nordkapp hvis du ikke vil sykle.

Skarsvåg-Nordkapp 14 km
Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær, med ca. 60 innbyggere. Stedet ligger ved Risfjorden på nordøstsiden av Magerøya. Her er det flere muligheter for overnatting i en vakker natur og opplevelser for både store og små.

Skipsfjorden-Nodkapp 24 km
Skipsfjorden ligger 8 km utenfor Honningsvåg. Her finnes det muligheter for overnatting, der du kan oppleve utsikten over Skipsfjorden og fjellene omkring. Det er bare 8 km på sykkel til Honningsvåg og 4 km til Kamøyvær, som er et lite fiskevær.

Honningsvåg-Nordkapp 32 km
Honningsvåg er byen på Magerøya og i Nordkapp kommune. Det er her majoriteten av befolkningen bor, og det er her du finner et lite sentrum med butikker, restauranter og puber. Det er også muligheter for overnatting i Honningsvåg.

 

Foto: Gina Johansen 

Limingen rundt

Landevei

Limingen er Norges 8. største innsjø, det er 418 moh., og ligger i Røyrvik og Lierne kommune i Trøndelag fylke. Du sykler omtrent halvparten av avstanden langs Limingen og den andre delen langs Tunnsjøen, som er den syvende største innsjøen i Norge. I Røyrvik har du tilgang til matbutikk, en overnatting og et lite senter. Området byr på fantastisk natur, mindre landeveier å sykle på, og hvis du har fiskestang fins det gode muligheter for fisk til middag. Ta med telt og del turen over noen dager for å nyte naturen og fiskemulighetene. En perfekt tur for deg som planlegger norgesferie.

 

Foto: Gina Johansen 

Lofoten

Landevei

Det mange forbinder med Lofoten, er de dramatiske og bratte fjellene. Men å sykle rundt i Lofoten innebærer veldig lite klatring og er en perfekt sykkelferie for hele familien. Lofoten er et populært turistmål, og for å unngå så mye trafikk som mulig, er det mange alternativer utenfor Europavei å sykle. Et alternativ er å sykle på Nasjonalvei Sykkelrute nr. 1 – Kystveien, som går gjennom hele Lofoten, og helt til enden av Lofoten til Andenes i Vesterålen. Her vil du oppleve små fiskevær, dramatiske fjell på den ene siden og havet på den andre, og du sykler gjennom små bukter med hvite strender og flere muligheter for overnattinger og spisesteder underveis. Jeg anbefaler også en avstikker til den lille øya Skrova. Du kan ta med sykkelen på fergen fra Svolvær som tar 30 minutter og sykle rundt den lille øya kjent som "fotoøya" eller "Lofotens Hawaii", som har minst nedbør og mest solskinnstimer i hele Lofoten. Hvis du besøker øya, anbefales det å ta en liten tur til den høyeste toppen som er 281 moh. Du kan sykle den første delen av etappen. Dette er absolutt noe man bør ta med på listen når man planlegger en norgesferie til Lofoten.

  

Foto: Gina Johansen   

Jotka fjellstue, Finnmarksvidda

Terreng

Dette er en tur som passer fint for de minste og som bør prioriteres ved planlegging av en norgesferie. Fra Alta kjører du omtrent 40 km nesten til enden av Stillaveien hvor du ankommer en parkering ved Tutteberget. Der starter det en traktorvei på ca 4 km inn til Jotka fjellstue. Jotka er statens fjellstue som tilbyr overnatting og muligheten til å bestille mat med råvarer fra nærområdet. Her får barna også en sjanse til å besøke Husky hunder og muligheten til å leie kano for padling. Et annet alternativ er å fiske i området eller ta en tur på syklene og oppdage mer av Finnmarksvidda. For de som ønsker et større eventyr på Finnmarksvidda, kan de sykle herfra og ca 90 km til Karasjok. Besøker du Finnmark i slutten av juli og ut i august har du store muligheter til å plukke “Finnmarks gull”, – Multebær.

  

Foto: Gina Johansen 

Atlanterhavsveien

Landevei

En av Norges vakreste sykkelturer er noe man må ta med på listen når man planlegger norgesferie. Avstanden på rundt 80 km går mellom Kristiansund til Bud og byr på store kontraster. Underveis får du oppleve alt fra skogsområder til havets sterke krefter. Det er mange muligheter for både å forlenge og forkorte avstanden man sykler, det er en del av Nasjonal sykkelrute nr. 1, som strekker seg fra Kristiansund til
Ålesund (200 km). Områder på denne turen kan være sterkt trafikkert og egner seg antakelig ikke så bra for de minste. Farstad – Her kan du ta en avstikker til Nordneset kyststi. Du vil deretter sykle langs et av Norges mest værutsatte områder, Hustadsvika. Husk å sjekke væroppdateringene og ta med klær etter vær. Ved Hustadsvika finner du en grusvei på seks kilometer som går ut til Nordneset fyr. Bud – Her kan du også ta en avstikker langs kyststien. Bud er et gammelt fiskevær med flere gode fiskerestauranter og et spennende kystfort og museum. Merk at fra Kristiansund til Averøy, der den 6 km lange Atlanterhavstunnelen går, er det ulovlig å sykle. HER finner du mer informasjon om transport gjennom tunnelen.

Norgesferie med familien - Fem fine sykkelturer   Norgesferie med familien - Fem fine sykkelturer

Tips med barn på tur

  • La barna delta i planleggingen av turen

Gå igjennom kartet og planlegg turen sammen, vis dem på kartet hvor dere skal sykle og hvor dere planlegger å sove. Skriv en pakkeliste med barna. La dem komme med ideer.

  • Mange pauser

Planlegg mange korte pauser og en lengre dagspause. Kanskje kan dere stoppe å grille eller bade på den lange pausen. Lokk med en is på neste bensinstasjon, stopp og ta en kikk å på fugler og andre interessante ting som dukker opp underveis.

  • God tid

Planlegg slik at du har god tid, kanskje det trengs en ekstra hviledag eller en kortere dag for de små.

  • Det lille ekstra

Barn liker det lille ekstra. Ta med marshmallows til grilling om kvelden, la dem pimpe opp. kakaokoppen med spraykrem og mini-marshmallows på turen, og la dem hjelpe til å finne et teltsted om kvelden.

Blir det norgesferie på deg?

Foto: Gina Johansen

Kommentarer

kommentarer

Gina Johansen
Gina Johansen
Sykkelentusiast og eventyrer/foredragsholder Gina er en eventyrer fra Sverige som liker utfordringer. Etter å ha jobbet mange år profesjonelt med galopphester i Sydney, syklet hun 270 mil langs østkysten fra Sydney- Cairns og har siden krysset Bajkalsjøen på 70 mil i Sibir alene på 14 dager, vandret Norge på langs og tilbrakt to måneder alene på fjellet fra Nordkapp til Jäckvik i Sverige. I dag bor Gina i Norges nordligste by Honningsvåg