Sykkelens geometri – Hvordan fungerer det i praksis?
29. August 2019
Triatlon – Legg grunnlaget inne i vinter
23. October 2019

Sykkelskjerm – Produkttest av SKS Racebalde Pro XL

Høsten kommer krypende igjen og det er på tide å forberede vintertreninga. Her på Østlandet har vi hatt en så tørr sommer at jeg har utviklet en liten vannskrekk. Det passer dårlig nå som høsten og skitværet er på vei inn, og treningsdosene snart skal økes. De fleste har vel kjent den fantastiske følelsen av å kjenne bakhjulet dusje rumpesprekken med kaldt vann. Hvis du som meg ikke er spesielt glad i denne følelsen er det relativt små og enkle grep som kan gjøre turene langt bedre. Noen av hovedargumentene for å sette på en skjerm er å unngå å bli våt og kald, noe som igjen reduserer sannsynligheten for å bli sjuk.

Skvettlapp

Litt avhengig av hvilken type sykkel du har er det ulike muligheter for å montere skjermer. Generelt er ass saver, en skvettlapp som monteres under setet en av mine favoritter. Den er liten, lett og tar mye av spruten som kommer fra bakhjulet. Skvettlappen finnes i modeller for både terreng og landevei, den minste kan kjøpes her.

I tillegg til skvettlappen bak liker jeg å ha en tilsvarende skvettlapp på demperen på terrengsykkelen. Den hindrer mesteparten av spruten fra framhjulet å nå opp i ansiktet, øynene og på klærne. Den er heller ikke i veien for noe, og veier ikke stort. Denne skjermen har jeg også brukt på noen av de våteste rittene.

Sykkelskjerm - Produkttest av SKS Racebalde Pro XL

Skvettlapp til bakskjerm fra Birk 

Skjerm for ekstra beskyttelse

På vintersykkelen der jeg trenger litt ekstra beskyttelse for de kalde, bløte og slapsete dagene, sverger jeg til SKS X-Blade Dark 29 som kan kjøpes her. Det er en stor og god skjerm, som sitter godt og tar all spruten fra bakhjulet.

Så til det nyeste tilskuddet i skjermsamlinga, SKS Racebalde Pro XL. Dette er et skjermsett for landevei og cross. Skjermene kan festes uten skruer, og passer på de aller fleste sykler med dekkbredde under 33-34mm. Festet er med et gummibånd som festes rundt gaffelen og setestaget. Dette gjør at skjermene er raske å ta av og på etter at de er justert første gangen. Jeg satte de på min Fuji SL 2.1 di2 disc, fant en skikkelig regnværsdag og trua meg ut i regnet.

Turen gikk på litt forskjellig underlag, også med litt grus. Turen startet med ei lita utforkjøring der jeg fikk opp omtrent 50km/t. Her merket jeg at det kom litt sprut av hjulene. Det er hovedsakelig den spruten som følger med hjulet helt rundt og kommer ut mellom dekket og gaffelen. Ved lavere hastigheter merket jeg ikke noe til dette, så under 35-40 var dette ikke noe problem. Ellers var sprut fra hjulene stort sett fraværende. Litt våt på skoene må man regne med å bli, men ingen sprut/møkk på jakke, lår eller armer.

Etter noen turer sitter jeg igjen med en følelse av at sykkelen blir noe mer møkkete. Det kan være at noe av spruten som ellers ville kommet på syklisten havner på sykkelen. I slik føre spiller det ikke så mye rolle ettersom sykkelen må vaskes uansett. Når det gjelder feste av skjermene hadde jeg ingen problemer med at de løsnet eller skranglet spesielt mye, men for å få bakskjermen til å sitte best mulig spanderte jeg på noen strips i tillegg til gummistroppen. Ellers er det et godt produkt som gjør jobben. På en CX er det helt klart innafor, på landevei er det kanskje ikke helt stuereint med skjermer, men på de våteste og kaldeste dagene kommer jeg definitivt til å ta de fram! Skjermsettet kan kjøpes her.

Hva er dine erfaringer med SKS Racebalde Pro XL?

   Sykkelskjerm - Produkttest av SKS Racebalde Pro XL

SKS Raceblade Pro XL og SKS X-Blade Dark 29  

Kommentarer

kommentarer