Ny bok om langtursykling i Norge!
25. April 2019
Pakkeliste for sykkeltur med tips til vektsparing
24. May 2019

Sykkelferie – To fine sykkelruter i Spania

Nå som sommeren nærmer seg, ønsker jeg å komme med to anbefalinger til sykkelruter i Spania som er verdt å teste ut. Jeg har ved flere anledninger vært i Spania og testet ut rutene selv, og mulighetene er mange.

I fjor gikk turen til San Pedro som befinner seg på Spanskekysten, mellom Puerto Banus og Estepona. Byen er i utgangspunktet ikke noen sykkelby, så vi la i stedet opp noen ruter i fjellene. Basert på søk på Garmin var det potensiale for noen bra turer for oss som liker høydemeter og noe mindre trafikk. Det skal sies at det er en annen respekt for syklister i Spania. Det er ingen tuting, ikke diverse håndtegn eller spyleveske. Her svinger bilistene rundt deg og venter på at det er klart før de kjører forbi. Det er faktisk så bra for syklister i Spania, at det sies å være ok å sykle på motorveien.

Rute 1: San Pedro – Ronda

Den første langturen som ble planlagt gikk fra San Pedro til Ronda, og tilbake. Turen startet da i San Pedro, og gikk ut av sentrum. På vei ut av sentrum var det relativt lite trafikk, og jeg hadde ingen utfordringer. Dette kan ha en sammenheng med at jeg startet turen tidlig, og unnslapp derfor morgenrushet.

Da jeg var vel ute av sentrum, fulgte jeg A-397 videre. Dette er en såkalt enkel rute med få muligheter til feilnavigering, da ruten tar deg direkte til Ronda. Den første timen på A-397 besto stort sett av sykling i oppoverbakke, og utsikten ble bare bedre og bedre. Jeg hadde en jevn stigning oppover, med noen få og litt flatere partier. Jeg hadde god utsikt over skogsområder, og jeg kunne skimte havet i det fjerne. Da jeg rundet 800 m over havet, kom det et lengre og flatere parti, hvor jeg i utgangspunktet trodde at jeg hadde nådd toppen. Der tok jeg feil, og det gjensto fortsatt ytterligere 275 høydemeter. Det siste partiet var forholdvis øde, men med god utsikt. Med et rolig tempo, altså en snittfart 24-25 km/t er er du toppen etter 1/2 time. Derfra gikk turen nedover til Ronda, på en en forholdvis svingete og morsom vei. Ronda er en flott by, som virkelig er verdt å ta en titt på.

Etter å ha besøkt Ronda og tatt en matbit, var vi klare for å sykle tilbake. Turen tilbake fra Ronda startet med en stigning på 600 høydemeter før vi nådde toppen. Fra toppen hadde vi en morsom nedkjøring foran oss.

Denne turen ligger på ca. 4 timer, med samlet 1700 høydemeter og en lengde på 95 km. En tur som virkelig anbefales, med et forbehold om at du starter tidlig på morgenen. Dersom du ikke har tid til å sykle hele turen, er også bakken opp helt perfekt til bakkedrag med watt i fokus.

Sykkelferie - To fine sykkelruter i Spania   Sykkelferie - To fine sykkelruter i Spania

Foto: Sverre Engelstad

Rute 2: Casares – Gaucin

En annen tur jeg anbefaler deg å teste ut dersom du planlegger en tur til Spania i sommer, er turen fra Casares til Gaucin. Det var en kompis av meg som anbefalte denne turen og som foreslo at vi skulle sykle den sammen da jeg var i Spania.

Turen startet med en biltur til Manilva-området i nedre del av Casares. Dette var for å spare oss for en del av transportetappene. Selv om “del veien”-prinsippet fungerer bra i Spania, krever det litt tilvenning å sykle på motorveien. Det fungerer, men er absolutt ikke til å anbefale med hensyn til trafikken.

Sykkelturen startet ved Casares Costa Golf, og gikk videre langs kysten mot Estepona. Jeg fulgte A7 helt til jeg nådde avkjøringen til Estepona, for deretter å følge ytre vei gjennom byen. Jeg svingte deretter av til MA-8301 som tok meg videre til en svingete, bratt og fantastisk vei oppover fjellet. Denne ruten er faktisk så bra at en etappe i “Spania rundt” ble kjørt her. Det er et stort minnesmerke ved Carretera General de Genalguacil som markerer dette.

Vi krabbet oss videre oppover fjellet langs en svingete vei. Det geniale er at det er mange drikkeposter langs veien som har drikkbart vann. Dette er helt gull når det er så varmt som det er i Spania på denne tiden av året. Som nevnt tidligere, er det imidlertid viktig å være klar over at ikke alle vannpostene er til å anbefale. Vi hadde heldigvis med oss en lokalkjent som kunne si noe om hvilke vannposter vi burde holde oss unna.

Etter i overkant av 1/2 time, nærmet vi oss toppen, Genalguacil Andalucia. Her har man to muligehter; å ta de siste 100 meterne opp til selve toppen, eller ned til høyre, mot blant annet Jubrique. Valget for oss falt på det siste alternativet. Turen mot Jubrique begynte med en flott og svingete nedkjøring som tok oss til en koselig og rolig resturant. Her var det helt innafor med en Cola-pause. Etter restaurantbesøket syklet vi videre på en vei som het MA-8305, og bare kort tid etter meldte høydemetrene sin ankomst igjen. Første topp var på rundt 1000 m, mens stigningen vi nå hadde foran oss var på 800 m. Til tross for dette var terrenget fortsatt like flott, og vi hadde en fin utsikt over dalen.

Veien gikk så videre til Algatucin, et lite koselig bysamfunn i fjellveggen. De fleste “byene” i dette området er ganske like, og består for det meste av små koselige hvitmalte hus og trange gater. Bylivet bærer preg av å ha god tid, lite stress og mas. Etter å ha syklet igjennom Algatucin gikk turen videre mot Gaucin. Veien endret nå navn til MA-8303 og vi fortsatte å klarte oppover. Vi nådde ikke topp to før halveis til Gaucin. Fra toppen gikk det svakt nedover mot Gaucin, og det var på tide med en matbit. Utvalget av spisesteder var ikke enormt, og det gikk i fortausrestauranter med enkel servering. Vi tok oss en enkel lunsj og selvfølgelig en kald Cola. På lange turer som dette er det viktig å ta seg pause med litt mat og drikke.

Etter pausen var vi klare for å sykle videre. Heldigvis var det bare noen mil igjen. Turen fortsatte nedover en svingete vei til vi kom frem til elven ved Rio Genal. Fra Rio Genal gikk turen videre på en vei med stigning, på litt mer kuppert terreng, og store sletter. Neste serverdighet på lista var Casares by, en fantastisk hvitmalt by som ligger oppover i fjellveggen. En skikkelig postkort by. Herfra gikk det bare nedover frem nådde Casares Costa Golf, som var startpunktet vår.

Etter å ha syklet denne turen kan jeg konkludere med at dette er en fantastisk løype med mange høydemeter og mye severdigheter. Dersom du har 4-5 timer til overs, så anbefaler jeg deg virkelig å ta turen.

Sykkelferie - To fine sykkelruter i Spania   Sykkelferie - To fine sykkelruter i Spania

Foto: Sverre Engelstad

Kommentarer

kommentarer