Utholdenhet – Hvordan trene utholdenhet på bane?
14. April 2019
Sykkelferie – To fine sykkelruter i Spania
9. May 2019

Ny bok om langtursykling i Norge!

Tekst: Øyvind Wold og Lars Erik Sira

Sykkelentusiastene og skribentene Lars Erik Sira og Øyvind Wold har gått sammen om lage den første norske boka som omhandler planlegging og gjennomføring av langturer på sykkel. Den tar opp en rekke temaer som er aktuelle for de som skal pakke telt og mat og sykle over flere dager eller uker.

Her er det praktiske tips om hvordan finne fine og trygge ruter, om gode kart, overnatting ute, hvordan pakke kompakt og lett men likevel tilstrekkelig, sykkelvesker kontra sykkelhenger, bekledning i dårlig vær, tur-rutiner, transport av sykkelen på tog og fly, hvordan ha med barn på lengre turer, pakkelister, konkrete turtips, 5-på-topp-lister – og mye annet.

Boka er ikke myntet på «proffene», men helt vanlige syklister som ønsker kunnskap og inspirasjon for den litt lengre sykkelturen.

Til sammen har Øyvind og jeg flere tiårs erfaring med å sykle på tur. I den nye boka
har vi samlet og systematisert erfaringene og kunnskapene vi har fra A til Å. Målet med boka er å hjelpe og inspirere flere til å planlegge og komme seg av gårde på sine egne turer. Vi har også fått innspill fra en rekke sykkelbok-forfattere og ressurspersoner på sykkel om deres favoritt-tur og råd til ferske tursyklister, sier Lars Erik Sira.

«Langtur på sykkel i Norge – en guide til planlegging og gjennomføring»

Lanseres: 22. april 2019

Pris: kr 100.-

Mer informasjon om boken kan du finne her.

Langtur på sykkel i Norge-en guide til planlegging og gjennomføring Langtur på sykkel i Norge-en guide til planlegging og gjennomføring

Foto: Øivind Wold og Lars Erik Sira

Hvem kan dra på lang sykkeltur?

Her kommer et utdrag fra boken.

Sykling assosieres ofte med trening, sport og god form. Derfor tenker sikkert noen at “en sykkeltur er ikke noe for meg”. Men sykkeltur og sykkelsport er langt fra synonymer, og god form er slett ingen forutsetning for å sykle en lang tur.

Er du ikke i toppslag når turen begynner, ta det rolig de første dagene. For mange av dem som sykler lange turer, er det et poeng i seg sjøl at tempoet er langsomt. Ingen tar tida på deg. Ingen bryr seg om hvor mange kilometer du tråkker eller hvor mange pauser du tar. Du bestemmer tempoet sjøl. Hvor langt må du sykle før du kan kalle turen en lang sykkeltur? Det er det du som bestemmer. Du kan til og med drikke øl underveis. Mange vil til og med mene at det gjør turen bedre.

Er du på en tur som varer mange dager eller noen uker, vil du ganske raskt merke at formen bedrer seg. Kroppen din tilpasser seg den nye tilværelsen. Du vil rette oppmerksomheten din mot stadig skiftende landskap, rare, fine, merkelige ting å se underveis og møter med hyggelige mennesker. Pussig hvordan bortimot alle du møter på tur er hyggelige.

Kan alle sykle 50 mil? Eller 200? Tja, kanskje ikke absolutt alle. Men med nok tid kan de fleste sykle veldig langt. La oss gjøre et tankeeksperiment: Si at du er i stand til å sykle 60 kilometer i løpet av

én dag, noe veldig mange faktisk klarer. Gjør du det hver dag i ei uke, tilbakelegger du 420 kilometer. Gjør du det hver dag i en måned, kan du legge hele 1800 kilometer bak deg. Poenget er at lange turer er summen av alle dagene. Du kommer ikke kjempelangt på én dag, men totalt sett kommer du langt. En lang sykkeltur dreier seg i bunn og grunn om å repetere noen aktiviteter mange ganger. Du står opp om morgenen, spiser frokost, sykler et stykke, spiser igjen, sykler litt til, spiser og sover. Det samme gjør du neste dag, og dagen deretter.

Er det ikke slitsomt da? Jo, innimellom kan det være tøft, både fysisk og mentalt. Noen mener at nettopp dét er en viktig del av turen. Sjelden er sammenhengen mellom hva du putter inn og hva du får igjen så tydelig som på sykkeltur. Hver meter du sykler oppover, gjenspeiler seg i en meter med nedoverbakke. Et annet viktig poeng er at fysikken eller formen din neppe er det som setter rammene for hva slags tur du skal på og hvor langt du drar. De fleste vil oppleve at tid til rådighet, vilje og motivasjon er faktorene som avgjør.

Det eneste virkelige kravet til å kunne dra på sykkeltur, er at du kan sykle. Og det lærte du sikkert en eller annen gang i barndommen. Lange sykkelturer er for alle.

Dra av gårde, og se hva som skjer!

Langtur på sykkel i Norge-en guide til planlegging og gjennomføring Langtur på sykkel i Norge-en guide til planlegging og gjennomføring

Foto: Øyvind Wold og Lars Erik Sira

 

 

Kommentarer

kommentarer

Administrator
Administrator
Administrator av Sykkelblogg.no