Å prioritere sine svakheter er et generelt og godt prinsipp som kan brukes i alle idretter, for ikke å si i alle aspekter av livet. Dette gjelder selvsagt de svakhetene som har innvirkning på det feltet man ønsker å prestere godt i, enten det er jobb, fritid eller idrett. Det er dessverre slik at det ofte sitter langt inne å jobbe med disse svakhetene, da vi alle har en tendens til å holde oss innenfor komfortsonen og liker best å gjøre ting vi er gode på. I dette innlegget skal jeg forklare litt om hvorfor du burde prioritere dine svake sider i idretten, og hvordan du kan snu dette til noe positivt.
I triatlon er prioritering av svakheter et spesielt aktuelt prinsipp, i og med at det består av tre idretter, og svakheter i en av disiplinene blir svært synlige. Både for å få et bedre resultat og bedre totalopplevelse vil det være fordelaktig å jobbe mer med dine svake enn sterke disipliner. Det vil som regel gi en bedre sluttid ved å være jevnt god i alle disipliner i stedet for ekstremt sterk i noen og veldig svak i andre. Jevnt og trutt slår “jojo” hver gang. Man skal også huske på at forbedringspotensialet er vesentlig større på dine svake felter. Når man jobber med svakheter kommer progresjonen fortere enn ved styrker, noe som er veldig motiverende. Dermed blir det plutselig morsomt å jobbe med svakhetene, fordi man raskt ser resultater av treningen.
Vi har alle et iboende ønske om å mestre det vi driver med. Vi lurer oss selv til å tro at vi får en mestringsfølelse av å gjøre ting vi allerede mestrer godt. Dette er dessverre ikke helt riktig, da det i realiteten er følelsen av å være innenfor kjente og kjære rammer, den såkalte «komfortsonen», vi faktisk føler. Vi vet hva vi holder på med, slipper å bli satt på prøve, og kan cruise gjennom uten å virkelig utfordre oss selv. Det er først når vi begir oss ut på ting vi ikke mestrer skikkelig, jobber målrettet over tid for å få progresjon, og etterhvert blir virkelig gode, at vi får kjenne på den reelle mestringsfølelsen. For en følelse! Jeg har selv i løpet av det siste året opplevd dette i svømming. Høsten 2017 identifiserte jeg en helt tydelig svakhet i svømming, og jeg la en strukturert plan for å utvikle meg. Jeg har jobbet knallhardt i månedsvis og vært gjennom mye frustrasjon og kjedelige økter. Men for en mestringsfølelse jeg nå får når jeg kjenner hvor mye jeg har hevet meg, og hvor mye mer lystbetonte svømmeøktene nå har blitt! Denne følelsen er ubetalelig, og god nok grunn i seg selv til å prioritere sine svakheter.
Budskapet er – om du ikke enda har forstått det – jobb med dine svake sider! Enten du ønsker å maksimere prestasjonen i din i idrett, sliter med motivasjonen, eller bare ønsker å utvide din egen komfortsone, så er dette et tips som er gull verdt. Men gjør det for all del skikkelig for å få maksimalt utbytte av jobben du legger ned:
Følger du de fire punktene over vil du oppnå solid fremgang på den valgte egenskapen, som igjen vil sørge en fantastisk følelse av motivasjon og mestring. Lykke til med jobben mot å bli en mer komplett utøver!
Foto: Hans Christian Tungesvik