Landeveisdekk – Valg av riktig dekk til din landeveissykkel
7. September 2018
Et lite stykke Norge – Sykkeltur fra Drammen til Voss
19. September 2018

Størrelseguide – Slik velger du riktig størrelse på sykkelen din

Ved kjøp av ny sykkel er det mye å ta stilling til: utstyr, gir, vekt, pris, og ikke minst størrelse. Mange undervurderer viktigheten av rett størrelse på sykkelen, spesielt på rimeligere sykler. Ville du kjøpt den buksa som ligger øverst i bunken i butikken uten å prøve den? Antageligvis ikke. Hvorfor gjøre det med sykler, som både er dyrere og varer lengre enn bukser. Ikke bare ta den som står ytterst og ser «slik passe ut». I denne artikkelen vil jeg veilede deg gjennom valget av riktig sykkelstørrelse, samt dele en størrelseguide slik at du ikke trenger å oppsøke en forhandler.

Hvilke benevning opererer de ulike syklene med?

Størrelse på sykler oppgis på mange måter, og det varierer litt fra merke til merke og mellom typer sykler. Her er det litt ulike standarder, men som oftest oppgis landeveissyker i cm og terrengsykler i tommer. Uten å ha sikre kilder, tror jeg dette kommer av at landevei kommer fra Europa, mens terrengsykling stammer fra USA. Stadig flere produsenter går vekk fra dette og bruker XS, S, M, L, XL benevning. På sikt gjør dette valg av størrelse litt enklere, men nå gir det bare enda en benevning.

Hva er avgjørende?

De fleste sykkelprodusenter har gode og tydelige veiledninger for valg av størrelse, som vist nedenfor. Hvis kroppshøyde er helt i midten av anbefalt størrelse (for eksempel 178cm i eksempelet under) er det sjelden mye å lure på. Problemet er hvis man er midt mellom to størrelser (173cm i eksempelet). Da er det litt flere faktorer som spiller inn.

Generelt er en mindre sykkel enklere å håndtere, men kan føles litt mer vinglete enn en stor. Likevel vil jeg som oftest anbefale å gå ned i størrelse. Det som er viktig å huske på er at høyden på setet er justerbar, men lengden på sykkelen er gitt. Selvfølgelig er det mulig å bytte stem, men dette er litt mer jobb, og kan endre sykkelens egenskaper.

Størrelseguide - Slik velger du riktig størrelse på sykkelen din

Størrelseguide for sykkel

Sjekk også ut Birk Sport sin størrelseguide for en mer detaljert veiledning her.

I tvilstilfeller er det lurt å oppsøke en forhandler, der det er mulig å prøve flere størrelser. Enkle regler for å finne rett størrelse er som følger: Setepinnen bør stikke opp minst 8-10cm, og være innenfor maksmerket. Her er det som oftest mye å justere på, så flere størrelser kan falle innenfor. Derfor er det også viktig å sjekke lengden på sykkelen. En enkel sjekk er å sette albuen i tuppen på setet, og rekke armen mot styret. Det skal være 3 til 6-7cm fra fingertuppen og fram til midten av styret.

Dersom du har noen flere spørsmål rundt valg av størrelse på sykkel send en mail til odd.erlend_berg@hotmail.com!

Kommentarer

kommentarer