Ultrabirken nærmer seg med stormskritt, og løypa ble sluppet i forgårs. Jeg og en teamkompis fra Birk Sport Racing, Odd Erlend Hansen Berg, kjørte så godt som hele løypa i går. I denne artikkelen skal jeg guide deg gjennom hele løypa så du kan være så godt forberedt som overhode mulig før Ultrabirken på lørdag!
Starten tar utgangspunkt i samme løype som i fjor, altså fra Pellestova, en kjapp tur oppom Hafjeltoppen og deretter nedover en kul sti til Pellestova igjen. Forhåpentligvis er feltet spredd litt, for videre er det rett på sti hele veien til man er over Reinsfjell. Når man når bunnen dumper man ut på grusen. Her er det en fin blanding av fine stipartier og tiltrengte gruspartier. Først kommer stipartiet opp til Lunkefjell, og deretter partiet over Melshøgda, Kriksfjell og Hitfjell. Stiene var så godt som tørre, men forvent litt gjørme her og der, som kan være glatt. Det er meldt regn nesten hele onsdag, så en kan ikke forvente at det er like tørt som det var i fjor. Et lite parti i utforkjøringen ned fra Hitfjell var spesielt gjørmete allerede i går, så følg litt ekstra godt med der!
Foto: Lars Granberg
Etter Hitfjell er vi, etter min mening, ferdig med de kuleste stiene. I alle fall for en stund. Etter noen kilometer på grus kommer et nytt parti med sti over Sjøsæterfjellet. De som syklet Ultrabirken i 2016 vil kjenne igjen denne stien, men i år sykler vi motsatt vei. Det betyr egentlig sti opp – og grusvei ned. Motsatt hadde vært kulere, men kunne ført til litt passeringsproblemer i krysset på Hornsjøvegen. Videre følger du skiløypa på høyre side av Hornsjøvegen før du skjærer av til venstre og etter hvert inn på en helt ny sti i UB-sammenheng (tror jeg). Den har iallfall blitt frisert litt, da den mest sannsynlig har vært noe tilgrodd. Både denne stien og stien over Sjøsæterfjellet er av en litt annen karakter enn stiene tidligere i løypa. Det er litt mer vegetasjon, og de tåler nok mere nedbør før de det blir gjørmete og glatt.
Løypa følger så Hornsjøvegen videre nedover. I enden av den skal du over ei trebru. Her bør nok de fleste trille sykkelen over da plankene er langsgående med litt for stor avstand mellom seg. Så med mindre du har fatbike-dekk eller breie plussdekk, er sjansen stor for at du kan kile framdekket ned mellom to bord. En må også over en bekk like etterpå der de fleste også kommer til å gå over.
Stiene som følger er under tregrensa, så her må du være forberedt på at det rett og slett er vått og gjørmete. Det var det hvertfall i går, og det vil være våtere på lørdag. Det kan humpe og riste godt, og ikke alltid være lett å finne flyten, men man må bare komme seg gjennom. Det var en god del sauemøkk bortover stien som fort kan skvette opp både her og der, så vær forsiktig når du drikker så du ikke får i deg noe annet enn innholdet i flaska/drikkesekken!
Etter dette partiet kommer du inn på den ordinære Birkebeinerløypa som går over Elgåsen. Her blir det, som i fjor, over myrene på klopper i retning Snørvillen, Mostfjellet og Sollifjell. Denne stien blir mer og mer steinete for hver meter. Dette gjør spesielt nedkjørselen fra Sollifjell krevende, så her må du holde tunga rett i munnen for å komme deg trygt ned! Her var det så godt som tørt i går, så det er nok et område som tørker fort opp etter nedbør, så forhåpentligvis er det nokså tørt på lørdag også!
Når dette partiet er over er det bare en ordentlig bakke igjen, og det er på lett sti opp til Brannhytta på toppen av skitrekket på Natrudstilen. Fra toppen går løypa videre bratt nedover før du treffer på den ordinære Birkebeinerløypa igjen ovenfor Sjøsetervegen. Denne løypa følges noen kilometer til det taes av mot venstre og inn på Birkebeinerløpet sin trasè som vil ta deg så godt som hele veien til mål ved Håkonshall. Dette går på resk, brei og enkel sti. I alle fall enklere enn hva du har vært gjennom til nå! Deretter går det nedover omtrent hele veien, så de siste kilometerene går fort! Målområdet entres nedenfor ballettbakken så denne bakken er ikke inkludert i Ultrabirken i år.
Sammenlignet med løypa til Ultrabirken i fjor, er årets løype en del lengre i tid. Jeg vil tippe at vinnertida vil være minst 45min mer enn i fjor. Det betyr at det blir en lang tur for alle. Husk å få i deg mat og drikke jevnlig. Med en gang du kommer inn på en grusvei bør du finne noe å spise og drikke. Det vil alle ha igjen for mot slutten. Jeg vil også anbefale å vaske vaske sykkelen grundig så fort som mulig etter målgang. Selv om det ser ut til å bli fint vær på rittdagen, kommer det ikke til å bli støvtørt.
God tur og kjør etter beste evne!
Foto: Lars Granberg