Terskeltrening – Advarer mot å trene for hardt
25. May 2018
Kosthold – Slik optimerer du kosten din
3. June 2018

Rammestørrelse og innstilling av sykkel

Det finnes ingen 100% fasit eller definisjon på hvilken rammestørrelse som er riktig for deg og din sykkel. Likevel finnes det tips og retningslinjer som kan gjøre valget lettere. Dette avhenger av din kroppsstørrelse samt smak og behag. Det viktigste for å få valgt riktig størrelse er først og fremst hva som føles rett og behagelig. Et godt tegn på at du har riktig ramme er at du sitter uanstrengt og behagelig på sykkelen og at sykkelstyret har komfortabel avstand fra setet. En rask prøvetur er den beste måten å finne ut om rammestørrelsen passer for deg.

Sykkelstørrelse / rammestørrelse

Sykkelstørrelse og rammestørrelse er så og si samme sak. Ved kjøp av ny sykkel er rammestørrelse noe av det mest avgjørende og vesentlige. Lengde så vel som høyde er avgjørende når det kommer til valg av størrelse. Desto lengre rammen er, desto mer fremoverbøyd sittestilling får du. Dette er ofte foretrukket av folk som driver aktivt med sykling da dette bidrar til en mer effektiv og aggresiv sittestilling, mens mosjonister ofte finner dette ubekvemt. En kortere ramme derimot gir en betydelig mer oppreist sittestilling som vil for folk flest føles mer behagelig. Det er derfor viktig å forstå hvordan rammestørrelsen påvirker sykkelkomforten.

Det er også viktig å ha klart for seg at det er forskjell på ulike sykkeltyper noe som også gjenspeiler seg i sykkelrammens dimensjoner. Landeveissykler for eksempel har ofte lengre ramme da en fremoverbøyd sittestilling er naturlig og mer effektivt. Hybridsykler derimot har ofte en kortere ramme da man i utgangspunktet skal ha en mer oppreist sittestilling. Terrengsykler igjen har ofte større klaring mellom skrittet og sykkelrammen av naturlige årsaker. Kort oppsummert avhenger rammestørrelsen av hvilken type sykkel du ønsker å kjøpe.
Når rammestørrelse er bestemt kan en fint få justert til sittestillingen enda mer. Styrestemet, kan lett byttes til et kortere eller lengre som gjør at en fint kan fininnstille hvor oppreist man ønsker å sitte. Setet kan også justeres endel frem og tilbake, for å finne den mest optimale posisjonen i forhold til krank og pedaler.

Det finnes flere ulike nettsider som tilbyr oversikter og veiledning for valg av riktig rammestørrelse. De enkleste er de som viser kun kroppshøyde og hvilken rammestørrelse som normalt passe best til de forskjellige høydene. Andre oversikter tar utgangspunkt i kroppshøyde og lengden på bein og armer og kan vise seg å være svært nyttige til veiledende bruk dersom du er usikker på hva du bør velge. Dersom du er uerfaren bør du alltid be om en prøvetur før du går til innkjøp av ny sykkel. Hvis du kjøper sykkel i butikk be gjerne om råd og tips til valg av rett rammestørrelse dersom butikken har kvalifisert betjening. Hvis man er usikker er det også lurt å be om hjelp til innstillinger av setet og styret før du forlater butikken med den nye sykkelen. Forhast deg ikke med valg av riktig sykkel og rammestørrelse da en kostbar modell som ikke passer kroppsstørrelsen din vil være et bomkjøp.

Måling av rammestørrelse

Når det snakkes om ramme eller sykkelstørrelse, refereres det som oftest til seterøret. Vær oppmerksom på at rammestørrelsen ofte måles på forskjellige måter avhengig av produsenten. Seterøret er ikke den viktigste dimensjonen og lengden på rammen bør være utgangspunktet for måling av sykkelstørrelse da det er lengden som avgjør sittestilling og sykkelkomfort. Når det kommer til høyden på sykkelen er dette ikke så viktig så lenge du har grei klaring mellom skrittet og rammen. En for liten ramme kan lett justeres med høyere setepinne noe som gjør at høyde ikke er veldig relevant i forhold til mål av sykkelstørrelse.

Kort oppsummert kan det være nyttig å se på en størrelsestabell for en veiledning av riktig sykkel/rammestørrelse, men at man alltid bør prøvesykle sykkelen før man går til innkjøp. Dersom du ønsker å lese mer om hvordan du velger riktig rammestørrelse kan du også lese Øistein Martinsen sin artikkel her.

Rammestørrelse og innstilling av sykkel

Kommentarer

kommentarer