Ernæring under og etter trening og konkurranse
15. August 2017
Sykkeldekk – Hvilke type dekk passer til de ulike rittene?
21. August 2017

Slanking – Slankeeffekt i form av sykling

Er du ute etter å gå ned i vekt? Da er sykling det perfekte treningsvalget for deg. Det finnes mange fordeler ved å anvende sykkel til trening, og det er spesielt effektivt for folk som ønsker å slanke seg. I tillegg til det å gå ned i vekt er sykling også svært bra for din generelle helse da hele kroppen tas i bruk når du sykler.

Mange av de som ønsker å gå ned i vekt tror at de kan slanke seg effektivt kun ved å spise sunnere eller innta mindre mat. Derfor er det verdt å nevne at slanking uten fysisk aktivitet fører til kraftig redusert muskelmasse, noe som sjeldent er formålet og noe folk flest absolutt ikke ønsker. Sykling gir en kombinasjon av styrke og utholdenhetstrening noe som gir svært gode og tilfredsstillende treningsresultater. Dette er også noe en hver kan nyte godt av da dette bidrar til god helsemessig gevinst.

Den beste treningen får du ved å sykle i variert terreng med noe kupert terreng og oppoverbakker her og der. Alle som har tråkket hardt i en god oppoverbakke på sykkelen vet hvordan det kjennes ut og at dette er veldig effektiv trening for musklene. Ikke glem at det er egeninnsatsen din som definerer hvor mye effekt du får ut av syklingen. Tråkk derfor godt til i oppoverbakkene og hold jevnt tempo hele veien slik at kroppen forbrenner mest mulig.

For de som ønsker å slanke seg er det ønskelig å oppnå en god kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening. Styrketreningen opprettholder muskelmassen som bidrar til økt fettforbrenning, mens kondisjonstrening bidrar til effektiv forbrenning av fett.

Nyttige tips til slanking

Dersom man ønsker å gå ned i vekt finnes det mange nyttige og svært effektive tips når det kommer til sykkeltrening:

  • Sykling med lavt til moderat energibruk gir best effekt i forhold til vektreduksjon og slanking. På denne måten vil fettforbrenningen være relativt høy samtidig som du holder ut lengre og forbrenner større mengder fett uten å bli utslitt. Det anbefales å trene rundt 1 time av gangen dersom man ønsker å gå ned i vekt.
  • Sykling med hardere intensitet er også en god effekt i forhold til slanking. Fordelen med økt intensitet er at man oppnår et meget høyt kaloriforbruk. Hard sykkeltrening med gode intervaller bidrar til økt kapasitet og kaloriforbruk. Du velger selv hvor hard og effektiv treningen skal være. Det anbefales alltid å tråkke på litt ekstra i motbakker da dette skaper ekstra høy forbrenning.
  • Vær oppmerksom på kaloriinntak før og etter trening. Kroppen din trenger alltid tilførsel av energi i forbindelse med en god treningsøkt. Nøkkelen til effektiv vektreduksjon er å innta mindre kalorier en det man forbrenner. På denne måten vil du merke god fremgang, noe som for de fleste bidrar til økt motivasjon. Uansett hvor hardt du trener hjelper det ikke dersom du drikker energidrikk med høyt kaloriinnhold før/etter/underveis eller spiser et stort måltid etter treningsøkten. Vær spesielt oppmerksom når det kommer til ulike energidrikker da mange av disse inneholder svært mye kalorier.

Forbrenning

Det er ikke alltid like lett å forstå forskjellen på forbrenning i forbindelse med sykkeltrening. Det er også viktig å forstå hvor mange kalorier du forbrenner ved sykling i forhold til intensiteten du holder. Her er en liten oversikt over kaloriforbrenning som kan hjelpe deg (merk deg at tall og effekt er individuelt, og varierer derfor noe fra person til person):

  • Rolig sykling (ca. 0-15 km/t) = forbrenning på ca. 305 kalorier
  • Lett sykling (15 til 20 km/t) = forbrenning på ca. 410 kalorier
  • Moderat sykling (20 til 24 km/t) = forbrenning på ca. 550 kalorier
  • Energisk sykling (24 til 27 km/t) = forbrenning på ca. 690 kalorier
  • Intens/hard sykling (27 til 30 km/t) = forbrenning på ca. 820 kalorier
  • Ekstrem sykling (over 30 km/t) = forbrenning på mer enn 1 000 kalorier

Oversikten over viser estimert forbruk av kalorier ved 1 times sykling for en person på ca. 70 kilo. 

Tallene over og skillene mellom de ulike nivåene kan for noen virke små og ubetydelige, men vil føles svært godt på kroppen. Dersom du sykler relativt intenst vil en økning på kun noen få kilometer per time merkes godt.

Merk deg at terreng, vind og vær vil ha innvirkning på farten din. Det er verdt å understreke at forbrenning og treningseffekt styres av egeninnsats. Desto mer du tar i desto bedre treningseffekt og høyere forbrenning oppnår du. Gi derfor alltid det lille ekstra når du er ute å sykler!

Slanking - Slankeeffekt i form av sykling

Kommentarer

kommentarer