Sykkelstyre – Tips til justeringer av styre på sykkel
8. August 2017
Ernæring under og etter trening og konkurranse
15. August 2017

Barnesykkel – Tips ved kjøp av barnesykkel

Når du skal kjøpe barnesykkel er det helt andre vurderinger og retningslinjer enn ved kjøp av vanlig sykkel. Det er ikke til komme bort ifra at de aller fleste barn elsker sykling og det å få sin første eller ny sykkel er en stor ting for de fleste barn. Det desidert beste tipset når du skal kjøpe barnesykkel er derfor alltid å ta med barna til butikken for å kikke. La barna selv kikke og gjerne om mulig prøve de ulike modellene. Gjør det hele til en spennende og positiv opplevelse. Dersom du er usikker på hva slags sykkel og sykkelstørrelse som passer barnet ditt, oppsøk gjerne hjelp av betjeningen, men vær oppmerksom på at ikke alle som selger barnesykler alltid er like seriøse og kunnskapsrike. Det lønner seg derfor alltid å gjøre litt ”research” selv på forhånd. Gjerne på nettet eller for eksempel i et sykkelmagasin. På denne måten kan du sikre deg litt basis informasjon og danne deg et nogen lunde bilde av hva som er best og mest riktig for ditt barn. På denne måten slipper du å bekymre deg for dårlig eller misledende veiledning dersom de butikkansatte ikke er kyndige nok på temaet.

Valg av sykkel og rett størrelse 

Riktig størrelse er svært viktig også når det kommer til barnesykler. Den største og mest vanlige feilen de fleste gjør er å kjøre for store sykler til barna. Ikke kjøp en sykkel med tanke på at barna skal vokse til sykkelen, men heller at den skal føles komfortabel og trygg for barnet. Det å ha for stor sykkel kan fort skape utrygghet, spesielt for små barn. Med dette mener vi ikke at du bør kjøpe en sykkel som er akkurat passe med tanke på at barnet jo kommer til å vokse, men bruk derfor sunn fornuft og finn en mellomting. En gyllen regel er at barnet skal kunne ha begge føttene plassert godt i bakken når de sitter på sykkelsetet. Ideelt sett bør det helst være ca. 5-6 cm mellom skrittet og rammen. Barn som er under 6 år bør ikke ha hjul som overskrider 16”, mens barn som har fylt 6 år eller eldre bør ikke ha hjul som er mindre en det ovenfornevnte. Igjen, det er meget viktig at sykkelen ikke føles for stor for barnet, så ramme og hjulstørrelse er avgjørende for valg av rett sykkel.

Det anbefales alltid at barnet selv får teste ut de aktuelle syklene. På denne måten vil både barnet og du få en følelse av sittestilling, høyde osv. Lytt alltid også til barnet når det kommer til valg av ny sykkel.

Vær oppmerksom på at en del barnesykler ofte produseres med billige sykkeldeler og derfor ofte veldig tunge rammer. For at sykkelen skal være mest mulig trygg og komfortable for banet anbefales det derfor alltid å løfte på sykkelen for å konstatere at den ikke er for tung i forhold til barnets egen kroppsvekt.

Nyttig informasjon før du kjøper barnesykkel

Først og fremst bør du alltid sjekke sykkelens bremsesystem. Dersom barnet er veldig ungt kan det være lurt å velge en modell med kjedebrems da dette ofte viser seg å være enklest og tryggest for små barn. Ved kjøp av sykkelmodeller med håndbrems på styret er det viktig at håndbremsen ikke er for stor i forhold til hånden til barnet. Sjekk også alltid at motstanden på bremsen kjennes riktig innstilt slik at barnet enkelt kan håndtere bremsen uten problemer. For trygg og forsvarlig sykling er det viktig med jevn bremsing (dette kan være lurt å praktisere med barnet når dere øver på sykling). Merk deg at en sykkel alltid skal ha to bremser!

Som nevnt tidligere er testing en vesentlig del ved kjøp av barnesykkel. Konstater alltid at barnet selv enkelt håndterer sykkelen og utstyret (bremser, ringebjelle og eventuelt girsystem). Det er viktig at sykkelen kjennes komfortabel for barnet og at styret gir et godt og naturlig grep.

Kort oppsummert bør en barnesykkel alltid være utstyrt med følgende:
  • 2 stk. Bremsealternativer (påkrevd)
  • Reflekser på pedalene (påkrevd)
  • Reflekser foran og bak (påkrevd)
  • Reflekser på eikene (anbefalt)
  • Kjedekasse (anbefalt)
  • Ringebjelle (påkrevd

Når det kommer til bruk av støttehjul eller styrestang er dette et mye omdiskutert tema hvor det ikke finnes noen fast definisjon på hva som er best eller riktig. Dette er noe foreldre/foresatte bør diskutere seg imellom og selv kjenne på hva som eventuelt er rett for barnet. Det er spesielt viktig at sykkeltreningen og generell sykling foregår i trygge omgivelser og helst under oppsyn av foreldre/foresatte (spesielt i starten).

Det finnes mange ulike produsenter når det kommer til barnesykler. Trykk her for å se et godt utvalg av trygge og gode barnesykler til en rimelig pris.

Barnesykkel – Nyttige tips ved kjøp av barnesykkel

Kommentarer

kommentarer