Restitusjon – Hvordan restituere etter en treningsøkt?
10. July 2020
Elgrittet – Et treningsmål for hele familien
22. September 2020

Sykkelverktøy – Hva bør du ha av verktøy?

Det er mange sykkelverktøy som er kjekke å ha, og etter hvert som sykler blir mer og mer avanserte blir det stadig flere spesialverktøy, men trenger du egentlig alle disse? Hva du trenger er helt avhengig av hvor mye du skrur selv, eller ønsker å gjøre med sykkelen. Her tenker jeg å gå gjennom ulike sykkelverktøy med de jeg mener er mest viktige først, og så utover.

Multiverktøy og dekkspak

Først vil jeg trekke fram det klassiske multiverktøyet. Det finnes i mange variasjoner, størrelser og utførelser. Dette er ikke et sykkelverktøy jeg anbefaler å jobbe med, men det er veldig greit å ha med på tur, og ha i nødstilfeller. Material- og produksjonskvalitet på disse er ofte ikke den beste, og det kan være fort gjort å runde en skrue. Derfor bør det ikke brukes til omfattende mekking. Et annet produkt som er veldig greit å ha i bakhånd på tur er dekkspaker. De fleste dekk kan tas av og på uten, men om du er kald på fingrene eller har den «rette» kombinasjonen av dekk og felg kan det by på trøbbel.

Sykkelverktøy - Hva bør du ha av sykkelverktøy?   Sykkelverktøy - Hva bør du ha av sykkelverktøy?

Multiverktøy fra Birzman HER

Sykkelpumpe og unbrakonøkkel

Ei skikkelig pumpe og et sett med unbrakonøkler er så de neste investeringene jeg ville gjort. Pumpen bør ha trykkmåler, og en god løsning for å feste den til ventilen. Unbrakosett finnes i mange variasjoner og prisklasser. Her anbefaler jeg ikke de rimeligste, da det ofte både er mykt stål og relativt vide toleranser for produksjonen. Dette er en kombinasjon som lett kan føre til at du runder hodene på skruene du skal stramme. Regningen for å kappe eller borre ut en skrue der hoder er rundet tilsvarer flere sett med Rolls Royce unbrakonøkler, så her er det dumt å spare inn. Hvilke størrelser du trenger? 4-5-3-6-8-2,5-2 er omtrentlig rekkefølgen etter hvor mye de forskjellige blir brukt.

Sykkelverktøy - Hva bør du ha av sykkelverktøy?   Sykkelverktøy - Hva bør du ha av sykkelverktøy?

Sykkelpumpe fra Birzman HER

I tillegg til Unbrako er det noen produsenter som har blitt veldig glad i torx. Her er det stort sett T25 og T10 som går igjen. Så hvis du har det på sykkelen din er det også veldig greit å ha.

Hvis du har dette på plass kan du stort sett justere og fikle med det meste, bortsett fra dempere, for da må du ha ei demperpumpe. Spesielt om du har fulldemper et dette et viktig sykkelverktøy.

Med stadig mer karbon har snart alle komponenter merker med max xxNm torq. Derfor er momentnøkkel blitt et viktig sykkelverktøy, i alle fall når man jobber med karbon.

Noe mange ikke tenker på som sykkelverktøy er fett, men har du alt over vil jeg si at å investere i et godt fett, samt en moteringspasta er gode kjøp.

Hvis du ønsker å fylle på ytterligere så kommer lista her:

– Kjedemåler HER

– Kjedekutter, presser splinten ut av kjedelekket, slik at det kan kappes eller skjøtes

– Wirekutter, kutter wire uten at den frynser

– Mekkestativ, god arbeidsstilling er viktig!

– Kassettverktøy

– Lagerpresse, om du har press-fit lager, eller krankavdrager til din sykkel

– Verktøy for intern wireføring

Hva anser du som det viktigste verktøyet?

Kommentarer

kommentarer