Min ønskeliste – Dette ønsker jeg meg denne sesongen
13. June 2018
Spurttrening – Slik trener du for å bli en bedre sprinter
21. June 2018

Sykkelferie – Tre fine sykkelruter på Mallorca

Mallorca er virkelig et av de flotteste stedene i verden å reise på sykkelferie. Middelshavsøya kan by på godt vær, spektakulære klatringer og fjell, fantastiske sykkelveier og hensynsfulle bilister. Her har man virkelig alt man kan ønske seg, enten man vil reise på en aktiv sykkelferie eller en seriøs treningssamling. Jeg har vært på Mallorca på et 11 ukers treningsopphold i løpet av våren, og deler her mine beste tips til sykkelruter med utgangspunkt i Alcudia nord på Mallorca.

LETT – t/r Petra – 70km

Turen til Petra er en ypperlig tur hvis du ønsker en relativt lett dag på sykkelen uten stigning. Man begynner å sykle på en større vei mot Can Picafort og videre sørøstover, før man etter 20km tar sørover på en flott og lite trafikkert landevei mot Petra. Denne veien følges langs flotte enger og rullende/svakt stigende terreng helt til man ankommer Petra etter 35km. Den lille spanske byen har en veldig sjarmerende atmosfære med smale gater og et koselig torg midt i byen hvor det myldrer av syklister en vanlig sommerdag. Her anbefales det å gjøre et stopp for noen appelsinbåter, en kaffe eller en sandwich. Den største kafeen på torget tilbyr også gratis påfyll av vannflaskene for tørste syklister. Ønsker man likevel å legge på en liten stigning på turen, så ligger det en topp med en flott katolsk kirke, Ermita de Bonany, 4km unna byen. Stigningen opp til toppen er kun 2km, men den er bratt.

Hjemturen fra Petra begynner slakt utfor langs en større vei de første 10km, før man tar av vestover på små, idylliske veier. Ruten går innom Muro, før man svinger nordover mot Platja de Muro, og følger kysten vestover de siste 10km tilbake til Alcudia.

Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca   Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca

Foto: Wagner Araujo

MIDDELS – Cap de Formentor & Cala St. Vincenc – 72km

Turen ut til Cap de Formentor er utvilsomt en av de mest spektakulære veistrekningene på hele Mallorca og absolutt verdt å sykle dersom du reiser på sykkelferie i området. Cap de Formentor er kjent for sine smale veier i kuppert terreng og en fantastisk utsikt over hvite klipper som strekker seg ut i Middelhavet. Man sykler først 13km flatt langs kysten til Port de Pollenca før den kupperte delen av turen begynner. Fra Port de Pollenca får man en flott stigning på 3km til det første utsiktspunktet på Formentor. Over toppen går det 3km nedover på den andre siden, før man kommer til et småkuppert parti midt på utstikkeren mot fyrtårnet. De siste 5km ut til selve Cap de Formentor blir noe mer kuppert igjen før man når platået med fyrtårnet; det nordligste punktet på Mallorca. Her finnes også en kafe hvis man behøver påfyll av energi.

Turen følger samme rute tilbake, da det kun finnes én vei til Cap de Formentor. Det er verdt å merke seg at dette er en ekstremt populær tur, både blant syklister og bilister. Så her må man belage seg på å måtte ta hensyn til både den ene og den andre for å få en god opplevelse. I tillegg er det mange lokale geiter som ofte er fristet til å bevege seg skummelt nære veien. Halvveis ut mot Cap de Formentor finnes også en tunnel som ikke er lyssatt, så her må man huske å ta av seg solbrillene for å ha håp om å klare å se noe som helst.

Vel tilbake i Port de Pollenca går turen sørover langs hovedveien mot Lluc før man tar av til høyre mot den skjulte perlen Cala St. Vincenc. Denne idylliske bukten er perfekt for en kaffe- og ispause mens man tar en pust i bakken og speider utover Middelhavet. Når man har fått tilbake energien går turen hjemover på flatene innom Pollenca, ned til Port de Pollenca, og langs kysten tilbake til Alcudia.

Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca   Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca

Foto: Wagner Araujo

HARD – Sa Calobra – 115km

Sa Calobra er en av de mest velkjente og spektakulære klatringene i sykkelverden, så denne turen er et must hvis man har muligheten. Den starter flatt og lett de første 15km sørover, før den går over i kuppert terreng til Caimari de neste 10km. Her begynner klatringen Coll de sa Batalla som ender på bensinstasjonen i nærheten av Lluc. Klatringen er 7,5km med relativt stabil helning som ikke er for bratt, og inkluderer også et parti midt på som går flatt og litt nedover. Fra bensinstasjonen fortsetter det å gå oppover i 3km, før det går småkuppert nedover i 4km til kioskboden ved det som kalles Orange Point. Denne boden er stedet for å innta sin velfortjente kaffe og cola, vel og merke etter at Sa Calobra er forsert. Får å komme seg ned til havnen i Sa Calobra må man klatre relativt bratt i 3km over et pass, før man kjører en flott, spektakulær og teknisk nedkjøring i 10km ned til den lille bukta på havnivå.

Etter en bildepause venter selve manndomsprøven, klatringen som går opp samme vei som man kom ned. 9,5km med 7% stigningsprosent til toppen av Coll dels Reis, 682moh er virkelig hardt, så her gjelder det å unngå å åpne for hardt, men å finne sin egen rytme. Etter en god pust i bakken på toppen triller man ned til Orange Point, og nyter prestasjonen ved et bord i sola. Etter den omtalte pausen på Orange Point går turen samme vei tilbake til bensinstasjonen på Lluc. Her tar man nordover og sykler småkuppert i retning Port de Pollenca i 5km, før man får en fantastisk utforkjøring ned Coll de Feminia. Her er asfalten strøken, svingene oversiktlige og korrekt doserte, og den inviterer til stor fartsfølelse under kontrollerte forhold. Videre fra bunnen av bakken heller det svakt nedover i 5km, stadig med fantastisk asfalt, så her har man en ypperlig mulighet til å få testet tempoegenskapene. Ruta fortsetter helt til kysten i Port de Pollenca, før man sykler langs sjøen den siste mila tilbake til Alcudia.

Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca   Sykkelferie - Tre fine sykkelruter på Mallorca

Foto: Wagner Araujo

Gjennomfører man alle de beskrevne sykkelturene i løpet av et opphold eller sykkelferie på Mallorca, så har man virkelig fått med seg det beste av hva øya kan by på. Både flate landeveier, tøffe klatringer, koselige landsbyer og sjarmerende kafeer er blant ingrediensene man får oppleve på disse turene. Det er også relativt enkelt å komme seg til Mallorca med fly, og veldig greit å leie sykkel hvis man ikke ønsker å drasse med seg sin egen. God tur!

Hvor skal du på sykkelferie i sommer?

Kommentarer

kommentarer