Rullesykling – Tips til å få tiden til å fly på rulla
1. February 2018
Rullesykling – Mitt treningsprogram
12. February 2018

Sykkelverktøy – Hva trenger du?

Er du ny innenfor sykling og trenger en oversikt over sykkelverktøy?

Skal du vedlikeholde, reparere eller justere en sykkel kan du fort oppleve at du trenger verktøy noe utenom det vanlige. Dersom du planlegger å ta opp sykling som en hobby er det greit å ha dette tilgjengelig.

En sykkel med dens deler og mekanismer er designet etter relativt enkle og logiske prinsipper og de aller fleste har dermed mulighet til å utføre det meste av vedlikehold og reparasjoner. Godt sykkelverktøy er relativt rimelig og man kommer ofte langt med det verktøyet de fleste allerede har liggende. Med verktøyet som nevnes lenger ned vil du kunne foreta det aller meste av justeringer og grunnleggende reparasjoner i tillegg til noen mer avanserte inngrep for de som er ekstra sykkelinteresserte. Hvor mye verktøy du behøver avhenger av hvilke inngrep du planlegger å utføre. Det viser seg ofte at det kan være både tidsbesparende og økonomisk lønnsomt å gå til anskaffelse av grunnleggende sykkelverktøy. I tillegg synes mange det er veldig gøy å kunne skru og reparere egen sykkel!

Sykkelverktøy - Hva trenger man?   Sykkelverktøy - Hva trenger man?

Her er en liste over nyttig sykkelverktøy:

 • Unbrakosett – Mange av boltene/skruene på en sykkel er med sekskantet unbrakohode i forskjellige størrelser.
 • Torx-sett – Lingner litt på unbrako, men har et annerledes hode. Er blitt mer og mer vanlig at det blir brukt bolter/skruer med torxhode. Finnes også i mange størrelser.
 • Kabelkutter  – Brukes til å kutte vaiere (Bør være av god kvalitet for å unngå at vaieren ikke fliser seg). Med vanlig avbitertang er det fort at tuppen på vaieren fliser seg
 • Skrujern – flatt og stjernejern
 • Dekkspaker Fint hjelpemiddel for å enkelt kunne løsne dekket. Plastspaker er rimelige og skader ikke felgen.
 • Sykkelpumpe – En gulvpumpe til å ha stående hjemme, gjerne med trykkmåler så det er enkelt å sjekke lufttrykket, samt en liten håndpumpe til å ha på lomma, eller festet på ramma ute på tur.
 • Demperpumper – liten pumpe med manometer for å kunne justere trykket i dempegaffel/bakdemper.
 • Kjedelås & kjedesplinter Brukes til å sette sammen kjedet dersom det ryker.
 • Kjedestrekkmåler – Lar deg sjekke lengden på kjedet ditt. Et sykkelkjede vil gradvis strekke seg over tid, lurt å bytte før det er utbrukt for å forhindre unødig slitasje på kassetten.
 • Kassettavtaker + kjedepisk – Brukes for å løsne og ta av kassetten.
 • Kjedekutter – brukes både til å kutte kjedet og sette det sammen
 • Multiverktøy – Supert verktøy som er både lite og praktisk. Kan redde deg i mange ulike situasjoner og er et must når man er ute på tur. Bør være et multiverktøy som inneholder kjedekutter og Torx T25 i tillegg til de vanlige unbrakostørrelsene.

Sykkelverktøy - Hva trenger man?   Sykkelverktøy - Hva trenger man?

Synes du dette var veldig mye verktøy? Det er verdt å nevne at kun færreste vil ha bruk for alt dette verktøyet. Et lettvint alternativ er å kjøpe et komplett sett med sykkelverktøy. Det finnes flere alternativer, men merket Birzman har et par fine verktøykofferter som inneholder det man trenger. Ellers kommer man også veldig langt med kun et godt multiverktøy, dekkspaker og en håndpumpe. Da kan man fint klare å stramme de fleste skruer som har løsnet, reparere eller bytte kjedet, etterfylle luft i dekka eller bytte slange/dekk om man har punktert. Ha alltid multiverktøy og pumpe på lomma eller i sekken!

Kommentarer

kommentarer