Sykkelklær – Hva fungerer best av klær på høsten?
16. October 2017
Væskeinntak – Drikker du nok under trening?
13. November 2017

Treningsdagbok – Hvorfor og hvordan?

Hvorfor føre treningsdagbok?

Denne artikkelen er basert på egne erfaringer, og skal på ingen måte være noe annet enn nettopp det. Det å føre treningsdagbok kan være et nyttig verktøy i treningshverdagen, og kan fungere som motivasjon for videre trening. Jeg har drevet med allsidig trening og aktivitet siden jeg var liten. Det har stort sett vært lystbetont trening, og jeg har trent det jeg har hatt lyst til. Allikevel kom det til et punkt hvor jeg ble spurt om jeg ikke ville skrive treningsdagbok. Det hadde jeg egentlig ikke tenkt så mye over, men fant fort ut at det kunne være kult å ha en oversikt over hva jeg faktisk hadde trent i løpet av en periode. På den måten har jeg siden jeg var 12 år skrevet opp det jeg har trent. Rett og slett fordi jeg syns det er moro å ha en oversikt over det jeg har gjort. Etter som årene har gått, har treningsdagboka fått større betydning, og gir et godt innblikk i hvilken jobb som er lagt ned for å bli så god som mulig, noe som jeg gjetter på er grunnen til at de aller fleste toppidrettsutøvere i dag gjør det. Det gir deg muligheten til å gå tilbake å se på det treningsarbeidet du har gjort, og analysere hva som har fungert, og hva som kanskje må justeres litt. Hva trente du to måneder i forkant av det ene rittet hvor du følte at du virkelig kjørte bra, eller hvor mange hardøkter har du gjennomført gjennom vinteren før sesongen starter i år enn hva du  gjorde i fjor? Svarene på disse spørsmålene kan gi deg muligheten til å justere og optimalisere treningen enda mer i forhold til hva du ønsker å bli god på. Selv om det er kult å kunne se sine egne resultater over tid, så krever det at du faktisk gidder å gjøre denne jobben hver eneste dag. Det tar ti minutter maks, men det må gjøres. Ikke alle syns det er like spennende, men det må til om du ønsker å få noe ut av det.

Hvordan føre treningsdagbok?

Det er mange måter å føre treningsdagbok på, og mange versjoner å velge imellom. Mange fører på papir, med mulighet til å skrive kort og enkelt, og til å utdype mer om man har lyst til det. Andre velger mer standardiserte treningsdagbøker, hvor man fører treningen inn i kolonner og rekker. Her har man også mulighet til å legge inn opplevd anstrengelse eller andre kommentarer til slutt. De fleste leverandører av pulsklokker tilbyr enten sin egen dagbok, eller kan kobles opp mot ulike digitale dagbøker. Noen er gratis, andre koster penger. Nå bruker jeg Olympiatoppen sin dagbok, hvor man logger seg inn på sin egen bruker. Her kan man føre inn treningen uansett hvor man er så lenge man har internett-tilgang. Slik fungerer mange av de andre digitale dagbøkene også. De fleste kommer også med muligheten til å la en trener få tilgang, slik at man sammen kan se og vurdere treningen som er blitt gjort. Disse regner også ut for deg hvor mye du har trent i løpet av et år, måned eller uke, og kan gi deg grafer og oversikter over ulike aspekter ved treningen din.

Jeg vil fortsatt understreke at en treningsdagbok, uansett hvilket format eller form er kun er verktøy, ment for å være til hjelp for at du skal kunne yte bedre. Man kan ikke kun se på en treningsdagbok, for så å dømme hvordan en utøver kommer til å prestere kommende sesong, eller finne en ting å peke på og si: «Her er feilen! Dette bør du gjøre annerledes!». Vi er alle forskjellige og alle kan ikke trene likt. Derfor må man bruke hode i tillegg, og ikke se seg blind på tall eller grafer. De er gode verktøy, men de må brukes riktig.

Kommentarer

kommentarer

Ingrid Sofie Jacobsen
Ingrid Sofie Jacobsen
Ved siden av å sykle er Ingrid lærestudent og holder kurs for Norges Cykleforbund. Hun sykler i all hovedsak terreng, og sjonglerer mellom maraton, rundbane og sprint. Hun utmerker seg best innenfor sprint hvor hun blant annet har VM -sølv og bronse fra 2014 og 2015.