Birk Attack XX1 2017 – Birk sin nye rittfulldemper
19. April 2017
Ironman- Slik fordeler Ellingsen treningstiden sin
18. May 2017

Fulldemper eller hardtail? – Test av fulldempet sykkel

 Noen som kjenner seg igjen?

Du er på utkikk etter ny sykkel. Den perfekte sykkelen som utmerker seg for dine behov. En sykkel som virkelig leverer og holder ut de strabasiøse utfordringene du tar den gjennom. Etter mange vurderinger, testing av ulike sykler og mye research rundt ulemper og fordeler med forskjellige sykler kommer du endelig frem til den perfekte sykkelen. En sykkel du ser for deg å ha i flere år og som ikke skal byttes ut med det første. Da er det greit å investere litt penger i den, kanskje også dobbel så mye som du sa til kona at den kostet. Hvis du også tenker slik er du ikke den eneste, fordi det gjorde jeg også. I 2 år syklet jeg på Birk Elite 27,5 hardtail som tok meg med på flotte sykkelopplevelser med upåklagelig sykkelhold. Dette var en sykkel som fungerte svært godt og jeg hadde ingen planer om å bytte den ut med det første. Nå skal det sies at jeg hadde kjent litt på behovet for fulldemper i noen av rittene som Trans Østerdalen og Terrengsykkelrittet, men det viste seg fort at fulldemperen gjorde det både tungt og gyngete i lengden. Jeg innså derfor at det å kjøpe seg en sykkel som veide 12-14 kg var et dårlig ide og jeg bestemte meg for å holde meg til hardtailen som var både lett og leken.

MEN så kom Birk Attack med en vekt på under 10 kg, bra rigget utstyr og bedre priset enn konkurrentene. Så heldig som jeg var fikk jeg tilbudet om å teste en demo av Birk Attack en helg før vinteren under tøffe forhold med gjørme og innlagte snøbyger. Etter en dag var jeg solgt, og etter 3 dager var det i hvert fall ikke noe tvil. Jeg skulle ha meg en Birk Attack.

Det er aldri morsomt å innrømme at man tar feil, men det skal jeg gjøre nå. Med Birk Attack ble fulldempet en helt ny idrett og ga meg en helt ny opplevelse i terrenget. Steiner, røtter og andre ujevnheter som dukket opp på stien var bare å overse. Det var ikke nødvendig å stoppe opp og tråkke på de mest utfordrende partiene, og sykkelen var ikke begrensningen her. I stedet ville det heller vært rytteren som hadde trakt seg først. Jeg hadde holdt tilbake på å kjøpe en 29 tommer fordi jeg så på sykler med fulldemper som tung og klumpete, men her tok jeg altså feil.

Fulldemper eller hardtail? - Test av fulldempet sykkel   Fulldemper eller hardtail? - Test av fulldempet sykkel

Foto: Sverre Engelstad

Hva er konklusjonen etter en helg med fulldemper?

Etter en helg med Birk Attack har jeg konkludert med at dette var en fantastisk morsom, leken og gjennomført sykkel. Jeg var så fornøyd at jeg til og med kjøpte sykkelen selv og brukte den under treningsforberedelsene et par uker før mitt første ritt “Ålborg MTB 100 km”. Nå tenker du sikkert at Danmark er et flatt land og det er vanskelig å finne noe som minner om terreng, men det viser seg at det faktisk er mulig å klemme ut nesten 1100 høydemeter med terreng her.

Birk Attack fikk under sykkelrittet kjørt seg med mye røtter, sanddyner, single track og gjørme. Her viste det seg at sykkelen var svært allsidig. I partiene hvor det var terreng var det mulig å holde tråkket godt i gang til tross for hindringene og partiene nedover klarte man å holde høyere hastigheter med full demping. Det var vekslende underlag og når det gikk over til fartstrekker på grus/ asfalt var det bare å låse dempingen slik at sykkelen fikk de samme fordelene som hardtailen .

Som dere skjønner er jeg svært fornøyd med valget mitt og jeg vil anbefale alle som er interessert i en allsidig terrengsykkel å investere i en en Birk Attack. Dersom du ønsker å lese mer om sykkelen kan du gjøre dette ved å klikke her.

Hva er dine erfaringer med fulldemper?

Kommentarer

kommentarer