Flatbygdrunden er en flott sykkeltur som vi først fikk øynene opp for gjennom Eidsvoll sykkelklubb. Her kan du oppleve alt flatbygdene har å tilby; innsjøer med fare for sterke vinddrag, noen seige motbakker og flate partier. Dette er en gylden mulighet til å utforske de nordlige delene av Akershus og de sydlige delene av Oppland på to hjul.
Distanse: 146 km
Vanskelighetsgrad: Medium
Tidsbruk: 6 timer i rolig tempo
Trafikk: For det meste lite trafikk
Høydemeter: ca 1198 m
Steder på veien: Eidsvoll, Hurdal, Lygna, Eina, Skreia og Feiring
Lygnarunden kan startes hvor som helst langs ruta, men som eidsvollinger anbefaler vi selvsagt at du begynner utenfor riksbygningen. Hvis du ikke er så heldig at du bor i sykkelavstand til Karsten Ankers verkseierbolig kan du enkelt ta deg dit ved hjelp av tog til Eidsvoll Verk.
Første etappe er en typisk transportetappe med relativt flatt parti. Likevel er det verdt å merke seg at det kan være fare for nordavind langs Hurdalsjøen. Etter litt fin-navigering fra Eidsvollsbygningen via Sundbyveien kommer du til riksvei 120 som går på vestsiden av Hurdalsjøen. Er du tom for vann er dette et utmerket sted å fylle på flaskene. Hurdalsjøen finner du på høyre hånd og hyttevannkilden finner du på venstre side av veien ikke lenge etter grustaket. Når du videre beveger deg nordover langs sjøen har du også god tid til å beskue tårnet på Mistberget i Øst / Nordøst og eventuelt ta turen innom Coop-butikken på Rustad dersom du skulle være sulten.
Foto: Dagfinn Rasmussen og Eivind Molde
Når du ankommer Hurdal Kirke tar du til venstre slik at du kommer ut av riksvei 120. Her begynner klatringen opp riksvei 180. I den første delen av andre etappe er det en jevn stigning opp til Skrukkelisjøen hvor det flater ut noen kilometer før Skrukkelia. Herfra til Lygna gjør du unna ganske nøyaktig 290 høydemeter på 8 km. Når du har ankommet toppen har du syklet ca en tredjedel av Flatbygrunden. Hvis du er tom for energi er det verdt å merke seg at det ligger en bensinstasjon på Lygnasæter som serverer både kaffe og boller til de som ønsker det.
Ned fra Lygnasæter får du en rask tur ned riksvei 4 mot Eina og Gjøvik. Hvis ikke Viggo Sandvik sitter ved vinduet i lenestolen kan du kanskje se han teste surfbrettet på Einafjorden. Det er nemlig vannet du skal sykle på østsida av helt til du skjærer av til høyre på fylkesvei 111 ved enden av Einavatnet. Etter et litt flatere parti langs vannet skal det fortsette å gå nedover via Bøverbru og Kolbu til Lena. I likhet med de andre to etappene har også Lena en bensinstasjon som gir deg en god anledning til å fylle flaska igjen før du møter dammen til den hvite svane.
Fra Lena fortsetter det nedover til Skreia som er et alternativt stoppested til Lena dersom du ønsker å hvile beina med utsikt over Mjøsa. Vinden langs Mjøsa kan ta luven av de fleste, men siden det som regel er nordavind her bør turen sørover langs riksvei 33 være overkommelig. Hvis du begynner å bli litt lei når du nærmer deg Østlandets svar på Hardanger, som innbyggerne av Feiring kaller hjemplassen sin, er dette med rette. Jernverksdrift kunne i hvert fall seile sin egen sjø da vi testet runden.
Femte og siste etappe går fra Feiring og tilbake til Riksbygningen. Dette er en flat etappe med lang avstand mellom severdighetene. Avslutningen er imidlertid fin med tanke på at du får muligheten til å reise tilbake til Riksbygningen igjen som bare ligger et steinkast fra hagen til Karsten Anker og Gamle Nebbenes kafeteria hvor de serverer kjøttkaker og softis.
Trenger du veiforklaringer eller ønsker å anbefale en sykkeltur legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under.
Foto: Hentet fra https://www.motor.no og http://nostalgisiden.blogspot.com