Divisjon – Slik er sykkellag og sykkelritt delt inn i divisjoner
16. August 2011
Sprint XCE – Hva kreves for å bli god?
12. April 2017

Riktig sykkel – Hvilken sykkel bør jeg kjøpe?

Din sykkelguide for valg av riktig sykkel til rett behov

Jeg tror du vil være enig med meg når jeg sier:

Det er IKKE alltid lett å orientere seg blant alle de ulike syklene som finnes på markedet når det kommer til prisklasse og type sykkel som passer eget behov.

Bransjen er i konstant utvikling og nye modeller kommer på markedet kontinuerlig. Denne artikkelen er derfor skrevet av daglig leder i Birk Sport, Martin Norgård Vermundsberget for å prøve å bistå deg med valg av riktig sykkel. Martin har jobbet i sykkelbutikk i 16 år innenfor salg, innkjøp og har hjulpet tusenvis av kunder opp gjennom årene.

Riktig sykkel - Hvilken sykkel bør jeg kjøpe?

Mange kunder velger feil sykkel

Det går frem av mange kunder at de ønsker seg en terrengsykkel, men når vi spør hvor de skal bruke sykkelen finner vi ofte ut at behovet er noe helt annet. En gjennomført behovsanalyse er derfor viktig for valg av riktig sykkel.

Når det kommer til valg og innkjøp av sykkel er det viktig å ha tenkt gjennom hva du skal bruke sykkelen til slik at du kan finne en sykkel som passer til dine forventninger og ditt bruksområde. Denne prosessen vil være den samme om man sykler for å prestere på et høyt nivå eller kun sykler en gang i blant. En sykkel er laget for å ha fysiske egenskaper for å passe godt til bruksområde.

La meg legge frem et eksempel:

En landeveissykkel passer til asfalt og høy fart siden den er laget med lav rullemotstand. I tillegg gir den stabilitet i høy fart grunnet smale dekk og aerodynamisk design. En landeveissykkel kan til nød brukes på svært gode grusveier, dog med tilpassede dekk. Dersom du skal sykle både på asfalt, grus og litt tøffere underlag vil du trenge bredere og mer solide dekk. Da er en «grusracer» eller cyclocross et bedre alternativ.

Husk:

Dette er ren fysikk og du kan aldri få både i pose og sekk. En landeveissykkel vil være raskest på asfalt, en grusracer derimot vil være nesten like rask og mye bedre på et bredere bruksområde. Hvis du som forbruker ser for deg å bruke sykkelen til flere ulike formål er det viktig å gjøre en nøye behovsanalyse. Denne analysen vil kunne hjelpe deg med å etablere riktig bruksområde for deretter å kunne finne riktig sykkel.

De to viktigste punktene i en behovsanalyse er:

  • Hvor har du tenkt å bruke sykkelen? ( Asfalt – Grus – By – Terreng – Sti – Snø )
  • Hvilket nivå ønsker du å sykle på? ( Tur – Trening – Konkurranse )

En fagmann kan bruke erfaring og analyse for å tilby deg som kunde alternativer, eller stille ytterligere spørsmål for å vurdere hva som er den rette sykkelen for deg. Det finnes også online sykkelguider som kan gjøre vurderinger på et enklere nivå.

Online Sykkelguide hjelper deg med valg av riktig sykkel til rett behov

Flere sykkelmerker har en online guide som vil hjelpe deg ved valg av rett sykkel. Se et eksempel ved å klikke her.

Hva slags sykkel trenger jeg? Ulik sykkel til ulike bruksområder eller en sykkel til alt?

Bysykkel – Komfortabel sykkel til asfalt, grus, park og by.

Hybridsykkel – Rask og komfortabel sykkel til asfalt, grus, park, by og lettere terreng.

Elsykkel – Finnes i flere ulike utgaver, men er i hovedsak en sykkel med motor som gir ekstra kraft der det er behov. Les mer om valg av riktig elsykkel ved å klikke her.

Landeveissykkel – Ideell for asfalt og eventuelt fine grusveier med tilpassede dekk.

Grusracer – Perfekt jobbsykkel til asfalt, grus og by.

Cyclocross – Ideell sykkel for asfalt, grus og lettere terreng.

Terrengsykkel Hardtail – Rask terrengsykkel som er ideell for grus, skogsbilveier og lettere sti.

+ sykkel – Morsom og leken sykkel til grus, lett, moderat- og avansert stisykling. Utstyrt med brede dekk som gir et godt grep. Passer også til snø og skare.

Fatbike – Leken sykkel som er ideell for snø, skare, myr og avansert sti. Sykkelen er utstyrt med et godt grep.

Fulldemper 100-120mm – Rask sykkel ideell for grus, lett- og moderat stisykling.

Endurosykkel 140-160mm – Leken sykkel til moderat- og avansert sti- og utforsykling. Rask nedover, men fungerer også utmerket opp og frem.

Utforsykkel 180-200mm – Leken sykkel til kun downhill-sykling, gjerne i spennende fjellterreng.

Opptatt av rimelig sykkel og fornuftig pris?

Ved kjøp av sykkel er det mange som er svært opptatt av å finne en sykkel til en fornuftig pris. Derimot er det kanskje enda viktigere å kjøpe riktig sykkel som kan motivere til hyppig bruk. Bruk av sykkel er økonomisk for både en selv og samfunnet, samtidig som det gir gode helsefordeler og er miljøvennlig for samfunnet. Nedenfor legger vi ved en anbefaling av noen ulike girsystemer for ulike sykkelnivåer:

Tur – Shimano Altus, Acera, Alivio,

Trening – Shimano Deore, SLX, Sora, Tiagra og 105, samt SRAM Apex, og X1

Konkurranse – Shimano XT, XTR, Ultegra og DuraAce, samt SRAM XX1 og XO1

Riktig sykkel - Hvilken sykkel bør jeg kjøpe?   Riktig sykkel - Hvilken sykkel bør jeg kjøpe?

Mange butikker lurer kundene med dårlige skjulte deler!

Ved valg av utstyrsgruppe er det viktig å velge en ren gruppe. F.eks I mange ulike tilfeller bruker flere av de store varehusene svært bra bakgir, men derimot dårlig komponenter på krank, kranklager, fremgir og hjul. Det er mest ideelt med rene linjer, men det er også akseptabelt å bruke 1-2 dårligere nivå på krank versus f.eks bakgir. Likevel ”trekker” noen av de store varehusene kunder ved å ha bra bakgir, men svært dårlig øvrige komponenter. Det er derfor viktig å oppsøke en seriøs aktør eller fagbutikk, slik at man får sykler med gjennomførte utstyrsgrupper.

Fysiske butikker vs. nettbutikker.

Det er flere måter å anskaffe seg en ny sykkel på. Man kan kjøpe ny sykkel både i butikk og på nett samt å kjøpe brukt sykkel i ulike fora. Den mest ideelle kombinasjonen er butikker som gir kundene mulighet til å orientere seg rundt priser og utvalg på nett, for deretter å søke en fysisk fagbutikk for behovsanalyse, rådgivning, sykkelservice og eventuelt en prøvetur. Å kjøpe sykler på rene nettbutikker kan også fungere, men krever at man vet hva man kjøper og har et lokalt verksted som kan følge opp ved behov for service. Dersom man kjøper brukt kan man få noen som kan sykkel til å gå gjennom sykkelen nøye for slitasje og skader samt bistå med at salgsprisen er fornuftig.

Sykkelservice – Planlegg valg av sykkelservice allerede ved kjøp av sykkel

Ved kjøp av ny sykkel bør man også planlegge at vedlikehold og service. Alle sykler trenger vedlikehold, både når det kommer bremser, hjul, dempere, gir og slitedeler som bremseklosser, skiver, hjullager, styrelager og kranklager. Det er også nødvendig å sjekke at sykkelen man kjøper har kurante deler, samt et verksted som har dyktige mekanikere, fornuftige priser, og et bredt delelager.

Hvor bør man kjøpe sykkel?

Ved kjøp av ny sykkel eller sykkelutstyr bør lokasjonen man handler fra ha disse vilkårene innfridd:

– Ekspertise

– God kundeservice

– Bredt utvalg av sykler og tilleggsprodukter

– Fornuftige priser

– Dyktige mekanikere og verksted

Avslutningsvis konkluderer Martin med er det aller viktigste er at du som bruker blir fornøyd med sykkelen, bruker den mye og får mye glede av den. Ikke la deg bli for mye påvirket av markedsføring og «billige» sykler på markedet. Spør naboen din eller en sykkelkamerat, hvor han/hun mener du bør kjøpe din nye sykkel. Det gir ofte en god pekepinne på hvor du får din neste gode sykkelopplevelse.

Kommentarer

kommentarer