Superior X-road Issue
26. August 2021
Elsykkel- de forskjellige prisklassene
Elsykkel – hvor går grensen på de forskjellige prisklassene
20. September 2021

Villmarksopplevelse på sykkel i Finnmark

Finnmark opplevelse

Villmarksopplevelse på sykkel i Finnmark

Drømmer du om en villmarksopplevelse på sykkel i Finnmark med overnatting i en ekte gamme?
Da bør du sjekke ut Bastingammen. Omtrent 14 kilometer fra veien mot Stabbursdalen ligger Bastingammen, som ble bygget i 2018. Det er 2 senger og en ovn i gamma, Nasjonalparkstyret sørger for ved til oppvarming og matlaging.

Hvor starter turen fra?
50 kilometer nord for Alta langs E6 mot skaidi kommer du til en parkeringsplass som heter Repparfjordvassdraget på venstre side like etter Goahtemuorjohka (elv), der er det mulighet for å parkere.
Selve turen starter på den andre siden av veien på en grusvei ned til høyre et par hundre meter lenger fram langs E6. På slutten av grusveien krysser du Goahtemuorjohka og turen fortsetter på en ATV -sti. Det er en fin sti med noen myrpartier og er perfekt for deg som er ny på terrengsykling.

Finnmarks gull:
Hvis du liker multebær, anbefales turen mot slutten av juli / begynnelsen av august. Her er det fullt av Multebær i myrområdene langs med stien. Turstien sør for Bastingammen som går ned mot Stabburselva fører til en stor Multemyr. Men husk mygghatten og myggmiddel.
Hvis du ikke kan håndtere myggene, må du vente til slutten av august før du tar turen, da vil myggene ikke bite lenger. Tidlig på sesongen kan mye vann i elvene og myrområdene gi ekstra utfordringer. Det er også en tur som kan anbefales om vinteren på en fatbike.

Husk fjellvettreglene:
Tilpass turen etter evne og forhold. Husk og sjekk værmeldingen, gi beskjed om hvor du skal og kle deg etter været. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Det er ingen telefondekning ved gammen og dårlig telefondekning langs stien. Gå opp til en høyde hvis du trenger telefondekning.

Hver også oppmerksom att Gamma ligger midt i en flyttelei, så fra 20. oktober til 1. november må man være obs på markering på gamma om flyttinga er i gang eller ikke, og ta hensyn til dette og rette seg etter eventuelle henvendelser fra reindrifta. Det blir hengt opp lapper om dette på stistart og i gamma.

Til den mer erfarne:
Til deg som ønsker en lengre tur er det også mulig å fortsette østover forbi Bastingammen til Stabbursnes ved Porsangerfjorden. Det er omtrent 30 kilometer fra Bastingammen. På Stabbursnes er det et turistsenter og mulighet for å leie hytte. Bussen fra Lakselv stopper på Stabbursnes og fortsetter til Olderfjord, hvor du kan bytte buss mot Alta og gå av på parkeringsplassen ved Repparfjordvassdraget.

God tur!

Kommentarer

kommentarer

Gina Johansen
Gina Johansen
Sykkelentusiast og eventyrer/foredragsholder Gina er en eventyrer fra Sverige som liker utfordringer. Etter å ha jobbet mange år profesjonelt med galopphester i Sydney, syklet hun 270 mil langs østkysten fra Sydney- Cairns og har siden krysset Bajkalsjøen på 70 mil i Sibir alene på 14 dager, vandret Norge på langs og tilbrakt to måneder alene på fjellet fra Nordkapp til Jäckvik i Sverige. I dag bor Gina i Norges nordligste by Honningsvåg