Slik ser min nye treningshverdag ut under korona
21. June 2021
Superior X-road Issue
26. August 2021

Råd for syklister som møter hester i trafikken

Råd for syklister som møter hester i trafikken

hest i trafikken

Hva bør du virkelig gjøre som syklist når du møter hester i trafikken for ikke å skremme hestene / hesten og forårsake en mulig ulykke. La oss avklare hvordan en hest fungerer og hva som virkelig gjør dem redde.
Hester er rømming og flokkdyr. Rømningsdyr antas å være deres viktigste forsvar mot rovdyr er å rømme. Derfor har de et kjennetegn når de blir skremt av noe, de reagerer raskt ved å flykte i høy hastighet. En hest som er skremt av noe og setter i gang med høy hastighet, kan være nesten umulig å kontrollere og i mange tilfeller løper de til en skade oppstår.
Alle hester er forskjellige. Noen hester er lettere skremt og nervøse enn andre. Så husk å alltid vise hensyn og anta at hesten kan være redd.
Hester kan bli skremt av nesten hva som helst. – Spesielt ting som dukker opp bakfra som de ikke kan se, noe som flagrer, plutselig høye lyder eller når noe med sterke farger som plutselig dukker opp. Dette betyr at en syklist som ankommer i høyt tempo og bruker bjellen lett kan skremme en hest.

Så hva skal du som syklist tenke på når du møter hester og ryttere i trafikken? Her er noen tips.

1. Sakte ned farten, og ikke bruk klokken.

Hvis du støter på en hestevogn, sakte ned i god tid uten å bremse brått. Det kan være smart å stoppe og la hest og ryttere passere hvis hesten virker nervøs. En nervøs hest tripper, frustrer eller svinger frem og tilbake.
Hvis du tar igjen, sakte ned og snakk rolig slik at både rytter og hest tar hensyn til noe som dukker opp bakfra.

2. Hester er flokkdyr.
Hester er flokkdyr og vil være sammen i en gruppe. Hvis du møter flere hester, la dem passere sammen.

3. Hold avstand.
Hester kan handle plutselig, og kan være redd for noe annet enn deg. Så hold avstand og vær oppmerksom når du passerer. En hest som blir redd kan også handle ved å sparke – så sykle aldri bak en hest, en hest kan også sparke ut til siden eller vri rumpa hvis den føles trang eller plutselig blir redd.

4. Hesten ser nesten 360 grader.
En hest ser nesten 360 grader rundt seg, det er vanskelig å bedømme avstand fordi de har dårlig dybdesyn. Det betyr også at det er lett å oppdage potensielle farer. Rett fra fronten er synet verre og det samme rett bak hesten – der ser den ikke i det hele tatt.

5. Trafikkregler
Hester og ryttere anses som kjøretøy, noe som betyr at det er forbudt for ryttere / ryttere å bruke gangveien, fortauet eller gangveien, sykkelstien eller sykkelveien, med mindre annet er bestemt, er det også forbudt å sykle på merket ridled.

6. Kontakt syklisten
Vær oppmerksom hvis rytteren prøver å kommunisere med deg. Hvis de vil at du skal stoppe eller redusere farten, forteller de deg ofte å vise det med armene.

Kommentarer

kommentarer

Gina Johansen
Gina Johansen
Sykkelentusiast og eventyrer/foredragsholder Gina er en eventyrer fra Sverige som liker utfordringer. Etter å ha jobbet mange år profesjonelt med galopphester i Sydney, syklet hun 270 mil langs østkysten fra Sydney- Cairns og har siden krysset Bajkalsjøen på 70 mil i Sibir alene på 14 dager, vandret Norge på langs og tilbrakt to måneder alene på fjellet fra Nordkapp til Jäckvik i Sverige. I dag bor Gina i Norges nordligste by Honningsvåg