Det blir stadig flere måter å skaffe seg sportsutstyr på, alt fra netthandel fra Kina til store varehus som kun er ute etter størst mulig omsetning. Hvor kommer så faghandlene og nisjebutikkene inn i dette? Ofte føles det å klikke seg inn i nettbutikk og bestille det du trenger som en god og lettvint løsning. Som oftest går det bare en liten uke, så ligger pakken på nærmeste postkontor. Men hva om du har tryna dagen før rittet og bøyd girøret eller ødelagt noe annet?
Det er mange fordeler med å ha en fast butikk og bruke den. Her vil personalet ha spesiell kunnskap om akkurat din sykkel, ettersom de har solgt den og fått kursing i hvordan den bør behandles. Med stadig dyrere og mer komplekse komponenter er det flere, større og dyrere feller å gå ved å drive hjemmemekk, eller bestille deler på nett. Å bygge opp et godt kundeforhold er noe som tar litt tid, men hvis du blir oppfattet som en trofast stamkunde vil du også kunne få en del fordeler hos din lokale butikk. Mange opererer med bedre priser til faste kunder, og du vil ofte bli prioritert om det er mye å gjøre på verkstedet. De fleste butikker sitter også på et bra delelager for sine egne merker, som gjør det lettere å få tak i spesifikke deler til akkurat din sykkel. Å få tak i et girøre til canyonen du bestilte på nett kan derimot by på flere utfordringer.
Et annet poeng som er viktig å ta opp er kjøpermakten, og hvordan vi ønsker å handle i framtiden. Fagbutikkene er avhengige av å ha en viss omsetning for å kunne overleve. Hvis du da baserer alle dine «enkle» kjøp, som kjede, bremseklosser og liknende på netthandel, er det kanskje ikke igjen noen fagbutikk der da du trenge mer avansert hjelp, som feilsøking av Di2 eller service på demperen.
Hvilke fagbutikk på sykkel handler du hos?