Grenserittet – Tips til gjennomføring av sykkelritt
26. June 2017
Sykkelskade – Slik kan du trene med skade fra sykling
29. June 2017

Sykkelsete – Valg og justering av sykkelsete til damer

 

Det er faktisk sant. Du skal ikke lide på tur. Når jeg og mine venninner drar på sykkeltur ender vi ofte opp med å snakke om ubehag i rumpa. Tro det eller ei, man skal ikke få vondt på en vanlig normal tur, og det finnes håp. Det kan til tider være vanskelig å skille mellom reelle vondter og mindre naturlige vondter som stivhet og stølhet. Er du ny på sykkelen er skillet enda vanskeligere. Her er det viktig å merke seg at mye av vondtene ofte blir borte når kroppen venner seg til nye bevegelser. Blir du ikke kvitt vondtene kan en justering av sykkelen være lurt.

Det er ingen tvil om at sykkelverdenen er manns dominert og naturlig nok er også utstyret ofte beregnet for menn. Det kommer heldigvis mer og mer spesialtilpasset ekstrautstyr beregnet for kvinner. Av og til er det slik at vi kvinner trenger litt spesialtilpasning, og her kommer noen tips og triks til hva man enkelt kan justere selv:

Sykkelsete

Ikke la sete bli det som ødelegger sykkelturen. Sett av litt tid til å finne et sete som passer til deg og din kropp. Forskjellen er magisk. På et sete som ikke passer din fasong kan en times sykkeltur føles som et mareritt. Det er klart man får litt vondter hvis man sykler mange mil og har vært ute flere dager på rad, men man merker forskjell på akseptable og uakseptable vondter.

Hvilket sete bør du velge?

Når det kommer til valg av sete er det ikke slik at det som funker for meg alltid funker for deg. Sykkelsete er veldig personlig utifra kroppens anatomi. Det er derfor veldig viktig å teste ut ulike seter. Selv bruker jeg et standard sete og er fornøyd med dette. Likevel vil jeg anbefale deg å ta en titt på sykkelsete “Fizik Vitesse HP” som er spesialtilpasset for kvinner. Klikk her for å se og lese mer om sete.

Å finne det riktig sete handler å finne lengde, bredde og fasong som passer akkurat din kropp og din teknikk. Det er som regel størrelsen på sete som utgjør forskjellen mellom sete tilpasset til menn og kvinner. Å bruke litt tid på å finne den størrelsen du føler deg komfortabel med er derfor svært viktig.

Man kan også bruke gelesete for tilvenningen sin skyld, men på sikt anbefaler jeg deg å droppe dette. På lengre turer kan dette type sete ofte gjøre vondt verre og er helle ikke det beste sjekketrikset.

Andre viktige momenter du bør ta stilling ved valg og tilpassing av sete er hvordan sete skal justeres. Setet kan vippes fremover eller bakover, nedover eller oppover. Her må du selv prøve deg litt frem for å se hva som er komfortabelt. Start med små justeringer, med tanke på at det ikke er mye som skal til for å finne den rette justeringen. Skal jeg komme med en anbefaling vil jeg si at det å vippe sete en millimeter nedover kan være smart. Når sete er riktig regulert og tilpasset din kropp, vil resultatet være at vekten på fua blir fordelt og blodsirkulasjonen bedre. Dette vil igjen føre til mindre vondter.

Hva bør høyden på sete være?

Ved justering av høyden på sete er det viktig å være klar over at du verken skal ha bøyde knær eller helt strake ben når pedalen er lengst ned. Når kneet har en liten knekk er høyden på sete riktig tilpasset. Å justere høyden gjør du enkelt selv. Kun en halv cm kan gjøre underverker for knær og ikke minst kraft. Det skal ikke være nødvendig å vrikke deg for å nå helt ned. Kroppen skal være stabil. Dersom du vrikker er gnagsår fort et faktum. På bilde nedenfor til venstre ser du hvordan riktig setehøyede ser ut.

Sykkelsete - Valg og justering av sykkelsete til damer   Sykkelsete - Valg og justering av sykkelsete til damer

Sykkeltrøye HER og sykkelshorts HER

Hva trenger du for å justere sete?

For å regulere sete opp eller ned trenger man ofte kun en unbrakonøkkel. Birk har for eksempel et multisettet som er veldig smart. Klikk her for å lese mer om Birzman sin unbrakonøkkel. Dette kan du ha med deg på tur, slik at du kan justere underveis. Prøving og feiling er slik resultatet til slutt blir riktig.

Antrekk

Antrekk er viktig, men dette er et tema jeg i denne artikkelen ikke skal gå veldig i dybden i. Ta på deg en sykkelbukse med kvalitets padding og en sykkeltrøye, så er du i mål. Husk, ikke noe undertøy under sykkelbuksa om du ikke vil ha gnagsår!

Lykke til med valg og justering av sykkelsete og god tur!

Kommentarer

kommentarer