Øyvind Vold med ny bok om sykling i “Birken-land”
7. November 2019
Derfor trenger du en elektrisk terrengsykkel
22. March 2020

Kabelkjerv på sykkelstyret – Tips til opprydding av hendler og kabler

Det blir stadig flere funksjoner på sykkelen, og alle skal ha en remote, eller hendel som kan løse dette enkelt. Dette fører til at det fort kan bli mange kabler og hendler på styret. Du har i alle fall 2 bremser med tilhørende kabler. Så har du ganske sikkert en girwire, om du ikke er sykt moderne og har gått over til trådløs, eller litt oldschool og har hele 2 hendler med tilhørende wire. I tillegg må du ha en kontroll for demperen eller demperene, hvis du kjører fulldemper. Da er det plutselig 2 kabler til. Skal du ut i litt bustete terreng er jo også hev/senk pinnen med tilhørende kabel et must. Så skal du sykle et ritt og må ha et startnr. Oppi alt dette, kan styret fort bli seende ut som den kabelkjerven vi alle har gjemt bak TV-en. Går det an å gjøre noe med dette?

Utstyrsprodusentene blir stadig mer obs på dette, og stadig mer utstyr kommer trådløst, eller elektrisk, slik at kabelen blir mer medgjørlig. Men går det an å rydde opp i dette uten å måtte bytte girgruppe og gå over til selvtenkende dempere? Jada, det er mye man kan gjøre for å bedre på kaoset. Ofte leveres sykler med alt for lange wiere. Dette slik at det ikke skal være problemer med å bytte stem eller endre høyde på styret. Hvis du da har senket styret helt, og kanskje satt på et litt kortere stem har du plutselig mye kabel til overs. Ved å kappe kablene dine til minimal lengde kan du spare inn mye kjerv. Andre tips kan være å forsøke å samle opp kabler som skal samme vei, og at de har omkring samme lengde. Slik som gir og bakbrems kommer fra høyre side på styret og skal som oftest inn på venstre side av ramma. Hvis disse har samme lenge går det fint å samle disse.

På venstre side av styre har du bremsen og kanskje lockout, og kanskje også en hev/senk pinne. Kabler som kan fungere bra å samle er lockout til gaffel og frambrems. Begge disse skal ned mot demperen, og kan ofte fint samles noe av veien. Bakdemper og bakbrems er også fint å samle. Disse går fra venstre på styret og skal vanligvis inn i ramma på høyre side. Da har vi fått samlet kablene i 3 par. En viktig ting å ha med seg er at ingen kabler skal krysse hverandre med et slikt oppsett. De to du har paret må ligge samlet hele veien. Hvis kablene krysser hverandre er det enkleste ofte å løsne hendelen fra styre og legge den på andre siden av kabelen som lager trøbbel.

Så hva skal man bruke for å samle sammen kablene? Det enkleste og raskeste er vanlig elektrikkertape. Noen utstyrslevrandører har egne løsninger som de sender med. Ting som krympestrømper kan også brukes med stor suksess, men da blir det litt mer permanent, og mer jobb ved wirebytte.

Under kommer 2 eksempler på hvordan opprydding i wire kan løses.

Kabelkjerv på sykkelstyret - Tips til opprydding av hendler og kabler   Kabelkjerv på sykkelstyret - Tips til opprydding av hendler og kabler

På bilde til venstre er bakbrems og gir er samlet i en strømpe, mens de 4 andre er mer eller mindre samlet hele eller deler av veien. Her er det brukt en spiralstrømpe, slik at alt er samlet mest mulig.

På bildet til venstre er bakbrems og gir samlet på samme måte, men med tape. Lockout er samlet et stykke, mens gir og hev/senk er også samlet. Wire er kuttet til en passe lengde og det er ikke noe rot til overs, startnr. Kan lett monteres utenpå.

Hvordan samler du dine kabler på sykkelstyre?

Kommentarer

kommentarer