Elgrittet – Et treningsmål for hele familien
22. September 2020
Norge på langs – Nordkapp til Lindesnes på sykkel
7. October 2020

Hvordan forberede seg mentalt til trening?

For meg er det viktig at jeg er 100 % forberedt til trening dersom jeg ønsker å få størst mulig utbytte og kunne prestere optimalt. Derfor skal jeg i denne artikkelen gjennomgå hva som er viktig når det kommer å forberede seg mentalt til trening for at jeg skal kunne yte maks til treningsøktene.

1. Vær forberedt på hva som venter

For å kunne prestere best mulig skal jeg vite nøyaktig hva som ventes av meg som utøver.

Selv har jeg mitt treningsprogram i TrainingPeaks, som jeg sjekker daglig (noen ganger flere ganger om dagen). Det er min egen trener, Kenneth Berner, som lager treningsopplegget mitt og skriver det inn. Som regel ses vi nesten daglig, og snakker alltid om hva som skal trenes, hva mine mangler er, hva jeg ønsker å forbedre og hva jeg har bruk for. For meg er det viktig at treningen er morsom, lystbetont og at jeg ser meningen med den. Ikke sett meg til å sykle 6 timer i regnvær – det gjør meg ikke til en bedre banerytter. Det styrker meg ikke mentalt. Det gjør ikke at jeg klarer å spurte forbi Kirsten Wild i et tempoløp. Treningen skal tilpasses vær, forhold og treningsperiode / konkurranseperiode. Ofte vet jeg hva som kommer, da vi i fellesskap planlegger treningen i grove trekk, slik at vi begge er enige om hva jeg har bruk for å trene i hvilke perioder. På den måten er jeg også veldig involvert og engasjert i min egen trening, i min egen utvikling, samt at jeg selv tar ansvar for meg selv og treningen.

Til harde treninger skal jeg være forberedt. Det vil si til alle intervalltreninger. Jeg skal vite hvilken dag det er, i god tid innen. Som regel kan jeg alltid se den nøyaktige planen to uker fremover, og en grovplan en måned fremover. Jeg skal vite nøyaktig hva slags intervaller jeg skal ha, med både lengden på intervallet og antallet av dem, pausene i mellom og antall watt (eller tid på bane), samt hvilket gir hvis det er på banen. Jeg skal vite hva som er hensikten og hvordan den gjør meg bedre til akkurat min disiplin på banen.

For meg mentalt er det viktig at planen holdes. Hvis jeg er forberedt på spurt-trening, kan det ikke gjøres om til VO2-maks. Om jeg er forberedt på VO2-maks, kan det ikke gjøres om til terskeltrening. Og sånn fortsetter visa.

Jeg bruker mye tid på å tenke over hva jeg skal trene, og forbereder meg i god tid, både med tanke på hva jeg spiser, når jeg legger meg, hvilke aktiviteter jeg gjør dagene i forkant og hvilken form for restitusjon jeg har. Det betyr at dagen før intervaller, vil jeg alltid slappe av mest mulig hjemme, fylle opp glykogenlagrene, få sovet godt og sørge for å være frisk og uthvilt. Dersom jeg har massasje dagen innen, skal det ikke være hard massasje, men en oppfriskende. Jeg går mye opp i å være best mulig forberedt og glede meg til de harde øktene.

2. Planlegg gjennomføringen

Dagen før hver eneste økt, planlegger jeg hvordan selve økten skal gjennomføres. Dette er alt fra når økten skal starte, hvor treningen skal være, når jeg regner med å være hjemme igjen, hvordan oppvarmingen skal være, og ikke minst selve gjennomføringen av hovedøkten. Hva er hensikten, hvilke watt skal holdes og hvilke tanker jeg skal ha underveis. Dette er rutiner som er veldig innarbeidet hos meg, og noe som går automatisk når jeg ser på planen og tenker over dagen som kommer. Noen ganger tenker jeg over det flere ganger om dagen (især når det er en hardøkt), andre ganger tar det noen få minutter, når det er en mildere og enklere økt.

Som oftest har jeg selskap på treningene mine, og da er det også naturlig at man dagen innen diskuterer og snakker om hva som venter neste dag.

3. Visualiser økten

Ved veldig harde økter benytter jeg ofte visualisering. Jeg ser for meg hva som venter og kan føle det i beina og i hele kroppen. Jo mer jeg kan se det for meg og merke det, jo mer klar er jeg på det som venter, og jo mer klarer jeg å yte. Dette er noe som heller ikke trenger å ta særlig lang tid, og er også mer eller mindre en rutine for meg. I starten måtte jeg sette av tid til det, og gjerne bruke 10 minutter hvor jeg virkelig konsentrerte meg om selve visualiseringen. Nå skjer det mer eller mine automatisk og kan foregå når som helst og hvor som helst. 2-3 minutter, ofte 1-3 ganger om dagen kan jeg tenke og se for meg hva som kommer. Noen økter er enklere å sette seg opp til enn andre. Min svake side er VO2-maks intervaller alene, og det krever utrolig mye forberedelse mentalt for at jeg skal lykkes. Derny-intervaller (pace-trening) kan jeg gjøre på sparket, da det er noe jeg elsker og er alltid klar til uansett omstendigheter. Sprint elsker jeg også, og kan nesten alltid være klar, dog skal jeg være uthvilt og forberedt, da det ikke er noe man «bare» gjør.

Å være forberede seg mentalt til trening er for meg helt grunnleggende. Det trenger ikke være veldig avansert og tidskrevende. Man skal bare vende seg til det, og i starten sette av tid til det. Jo oftere man gjør det, jo lettere blir det, og til slutt går det på automatikken. For meg er det er supert verktøy som gjør treningen morsommere og mer meningsfylt!

Hvordan forberede seg mentalt til trening?   Hvordan forberede seg mentalt til trening?

Foto: Morten Uglum and Anita Yvonne Stenberg

Hvordan forbereder du deg mentalt til trening for å preste best mulig?

Kommentarer

kommentarer