Jeg vil bruke denne artikkelen til å slå et slag for en av sykkeldestinasjonene vi har her i landet. Trysil er et kjent skisted for de fleste, men de siste årene har de satset hardt på å bli en sommerdestinasjon også. De siste årene har det blitt lagt ned mange millioner kroner, for å skape en sykkeldestinasjon. Trysil ligger omtrent midt i Hedmark, ca. to og en halv time fra Oslo. Det er ikke lengre enn at det er greit tilgjengelig for de fleste på Østlandet.
Bilde: French Moustache er en rødmerket sti, tør du hoppe? Foto: Hans Martin Nysæter / Trysil
Jeg bor ikke lengre unna enn at jeg for det meste reiser dit på dagsturer. Det er gode muligheter for dusjing og skifting på skistadion, slik at du er ferdig dusja, og klar for pizza eller andre godsaker på en av spisestedene etter sykkelturen. Hvis du bor litt lengre unna er det også mange muligheter til overnatting, alt fra hotellrom til hytter. Hotellet har også sykkelvask, sykkelutleie og et lite verksted om uhellet skulle være ute.
Sykkeldestinasjonen Trysil har mange ulike stier å velge mellom. På østsida av elva og mot toppen av Trysilfjellet er det mange naturlige stier å velge mellom. For min egen del bruker jeg å prioritere å sykle i de bygde stiene. Naturlig sti har jeg god tilgang til hjemme, men det skorter på bygde elementer. Derfor bruker jeg det som en fin måte å trene på bygde elementer, som man ofte finner i moderne løyper. Under følger en oversikt over de mest brukte sykkelområdene i Trysil.
Bilde: Det er gode muligheter for å få luft under hjula i Trysil. Foto: Jonas Sjøgren (Instagram: @jonassjogren) og Jonas Hasselgren
Ved starten av løypene er det et stort samlingsområde. Her finner du GT bikepark. Det er et område med ulike elementer, som hopp, svinger og pumptrack. Dette er et fint utgangspunkt for turen. Her kan du starte på de minste hoppene, og jobbe deg gradvis oppover, eller bare finne flyten før resten av turen. Jeg er spesielt fan av å starte med litt pumprack. Da får du inn pumpebevegelsen, som du får godt bruk for i resten av løypa.
Her ligger mesteparten av stinettet. Alt har utspring i GT bikepark, og derfra strekker løypene seg nedover berget. Her er det totalt omkring 20km med menneskeskapte stier. Alle er markert med vanskelighetsgrad fra grønn, som er enklest, via blå, rød og til svart, som er vanskeligst. Her finner du noe som passer til alle, fra minstemann på gåsykkel til de beste syklistene i landet. Stiene er veldig godt bygget, slik at selv om det er like mye oppover som nedover føles det ikke slik.
Magic Moose er 7km sammenhengende flyt, som går hele veien ned fra fjellet og ned til heisområdet. Stien er typisk sykkelpark, og det er lite naturlige hindringer, som røtter og steiner. Derimot er det utallige doserte svinger og fine kuler. Stien er gradert blå, noe som vil si at de fleste med litt sykkelerfaring vil kose seg her. Hovedtanken er at dette skal være et heisbassert tilbud. Dermed trenger du ikke sykle opp igjen. Hvis du derimot ønsker å gjøre en skikkelig treningsøkt ut av turen kan du også sykle opp. Da er det drøye 20 min med bra trøkk eller borti tre kvarter rolig opp til toppen.
Hvis du sitter og planlegger sommerens sykkeleventyr vil jeg anbefale å legge inn Trysil på lista. De bygger stadig nytt, så selv om du har vært der før, kan det fort hende det har dukket opp noe nytt.
Bilde: Stinettverket utvikles stadig, her er et kart som viser hva som var tilgjengelig høsten 2018