UCI baneløp – Slik ser en typisk reise-konkurranse dag ut
31. May 2019
Stisykling i Trysil – Innlandets stieldorado
12. June 2019

Brick-økt – Slik mestrer du overgangene i triatlon

Triatlon er en svært sammensatt idrett. Ikke bare fordi den består av tre ulike idretter som alle stiller ulike krav, men også fordi man må mestre overgangen mellom de ulike idrettene med minimalt med pause mellom dem. Spesielt overgangen mellom sykkel og løp omtales av mange som et av de mest krevende aspektene i triatlon. Det føles ofte ut som at man løper på fullstendig stive tømmerstokker hvis man har kjørt på seg mye melkesyre under sykkeletappen. Derfor er denne overgangen svært viktig å trene på for å mestre triatlonidretten skikkelig.

Navnet «brick-økt» kommer fra det faktum at man ved å løpe direkte etter sykkel bygger «sten for sten» – økt for økt. Dette har etterhvert blitt et velkjent begrep innen idretten, både på norsk og engelsk. På norsk snakkes det også ofte om overgangsøkt, som betyr det samme. Mange skiller også mellom såkalt «soft brick» (myk overgang) og «hard brick» (hard overgang):

  • Soft brick: overgang hvor man gjerne tar seg litt ekstra tid etter sykkeløkta til å skifte til løpetøy, ta en slurk drikke og kanskje en rask bar før man begir seg ut på løpeøkta. 5-10min mellom sykkeløkt og løpeøkt.
  • Hard brick: overgang hvor man forsøker å skifte så raskt som overhodet mulig, som i konkurranse. Her skal alt av utstyr til skiftesonen ligge klart slik at man får trent på å skifte som i en konkurransesituasjon. 1-3min mellom sykkeløkt og løpeøkt.

Med utgangspunkt i dette kan du være 100% sikker på at det er en triatlet på treningstur hvis du ser noen løpe i sykkeltøy.

Hvorfor er det så viktig med en brick-økt? Hva slags utbytte kan det gi å gjennomføre den typen trening? Først og fremst er dette veldig viktig med tanke på å venne muskler og muskelfibre til bevegelsesmønsteret. Hvis man ikke har trent på det vil det være svært uvant for musklene å løpe etter sykkel. For hver gang man får gjennomført overgangsøkter vil det bli litt mindre ubehagelig og uvant for beina. Et annen utfordring ved overgangen er å finne riktig åpningsfart på løpsetappen. Ofte vil man være full av adrenalin etter skiftesonen, og klar for å gi jernet mot slutten av løpet, og vil dermed åpne veldig hardt. Disse overgangsøktene vil også lære deg å innarbeide et fornuftig åpningstempo som er bærekraftig over hele løpsdelen.

Det er viktig å påpeke at disse overgangsøktene på ingen måte trenger å være lange. Får man inn 15-20min løp etter mange av sykkeløktene vil det gi svært positiv utvikling. Hvis man klarer å legge inn en brick-økt som en helt naturlig del av treningsprogrammet vil man garantert få en positiv opplevelse ved neste triatlonkonkurranse.

Lykke til med treningen din!

Brick-økt - Slik mestrer du overgangene i triatlon   Brick-økt - Slik mestrer du overgangene i triatlon

Foto: Hans Christian Tungesvik

Kommentarer

kommentarer