Å finne en pulsklokke som passer for deg kan nok for mange virke skremmende og uoversiktlig. Det florerer av modeller med tilsvarende antall funksjoner. Prisene er også varierende. Fra en knapp tusenlapp til en kvart månedslønn. Hvilken pulsklokke bør du velge?
Det spørsmålet besvares best ved å definere ditt behov og bruksområde. Hvilke funksjoner du trenger avhenger av hvilke aktiviteter du har tenkt å utøve. Hvor nerdete du er spiller også en rolle. Noen elsker å analysere data, andre bryr seg mindre om konsepter som løpsdynamikk og swolf.
Hvilken pulsklokke du bør velge avhenger også av hva slags utstyr du allerede har. Dersom du bruker watt på sykkelen så er det jo fint at klokken din kan koble seg opp mot wattsystemet, for eksempel.
Jeg har kun sett på Garmin sine klokker, da det er Garmins univers jeg har hatt tilgang til som triatlet de siste fem årene. Jeg har vært så heldig å bli sponset av Garmin et par år nå, men har også fått tilsendt modeller fra blant annet Polar. Min erfaring er at Garmin helt klart leverer det aller beste på markedet, uansett nivå. Dessuten er servicen upåklagelig og valgmulighetene mange.
De nyeste (og dyreste) modellene av pulsklokker har måling av puls via håndledd. For at denne skal virke optimalt er det viktig at du har plassert klokka riktig og stramt nok. Klokka skal være festet rett ovenfor håndleddsknoken og stramt nok til at den ikke kan skli verken opp eller ned. Da sitter HR-måleren tett nok på huden til å få bra kontakt. Du skal da kunne bruke pulsmåleren i klokka uten bruk av pulsbelte ved siden av. Målingen kan forstyrres av: anatomiske og fysiske forutsetninger, hårvekst og tatovering.
Du må imidlertid huske at et pulsbelte måler elektriske signaler som hjertet sender ut, mens pulsmåling via håndledd måler blodgjennomstrømning med bakgrunn i lys. Det første er mye mer nøyaktig enn det siste. Forskning viser også at du må ta tallene fra håndleddsmåleren med en viss klype salt. Målingene kan variere fra person til person. Det som kan fungere bra og relativ nøyaktig for én person kan for andre ha større feilmarginer. Opptil +/- 34 slag – uansett hvilken modell eller hvilket klokkemerke du velger.
Til døgnmåling og puls i hverdagen virker imidlertid en slik pulsmåling godt for de fleste. Det er når du velger en aktivitet (løp, sykkel, styrke, ski etc) at du må vurdere om feilmarginen er akseptabel for deg, eller om du skal ha pulsbelte i tillegg. Jeg velger alltid pulsbelte ved siden av om jeg gjør kondisjonsidrett. Til styrketrening, yoga og andre roligere aktiviteter klarer jeg meg fint med HR-måling på håndledd.
For å best svare på hvilken pulsklokke som passer for deg har jeg valgt å lage en inndeling i fem ut fra hvilken type aktivitet (er) du hovedsakelig gjør.
• Bare løper
• Bare sykler
• Triatlet
• Hverdagsmosjonist
• Jakt og friluft
Ingen løpere er like, og du bør derfor velge en pulsklokke som passer til ditt nivå, dine behov og dine interesser. Enten det er en enkel og brukervennlig GPS-klokk eller en avansert GPS-multisportklokke som tilbyr en haug av ytelsesmålinger. En løpeklokke bør ha GPS-måling og mulighet til å samle inn data om din løpsdynamikk.
Det enkle er ofte det beste: Da faller valget på det som egentlig er et aktivitetsbånd mer enn en pulsklokke. Nemlig funksjonelle og slanke “Vivosport” til rundt 2000 kroner. Pulsklokken finner du her.
Ønsker du litt mer informasjon og mulighet til å analysere diverse data ville jeg gått for modellen Garmin 235. Prisen ligger en tusenlapp over Vivosport, men til gjengjeld får du en klokke du kan bruke til løping innendørs, utendørs og i terrenget uten at det går ut over dataene. 235 har en rekke funksjoner som gjør det morsommere å løpe. Gjennom Garmin Connect får du tilgang til et helt treningsunivers og du kan tilpasse klokken helt etter egne behov. Du kan også lage treningsøkter selv og blant annet få melding når intervaller skal startes/stoppes.
NB! Garmin kommer med en ny løpeklokke som forventes å være i salg i april. Denne modellen heter 645. Det spesielle med denne er at du kan ta med deg musikken din på løpetur – helt uten mobil eller annen musikkspiller. Med Garmin 645 kan du laste opp inntil 500 sanger direkte i klokka. Helt klart verdt å vente på om du bare MÅ ha musikk til treningen. Prisen på denne klokka er forventet å ligge på rundt 4000 kroner.
Om du kun sykler, ja da trenger du faktisk ingen pulsklokke i det hele tatt. De fleste syklister klarer seg lenge med en variant av en sykkelcomputer. Hos Garmin heter computerne Edge. Hvilken modell du bør velge avhenger igjen av hvilket nivå du har og hva du skal bruke computeren til.
For hobbysyklisten holder det lenge med modellen som heter Edge 25. Denne pulsklokken finner du her. Til en pris rett rundt 1500 kroner får du en computer som gir deg avstand, hastighet, puls og tid – mer enn nok om du koser deg med sykling som trening og ikke har behov for å koble inn watt eller kart i computeren din. Husk pulsbelte ved siden av!
For den mer avanserte er det modellen Edge 520 som gjelder. Denne pulsklokken finner du her og koster rundt 3500 kroner. Dette er det du må ut med for å få tilgang til alt en konkurransesyklist trenger (pulsbelte kommer i tillegg). Modellen passer for mosjonister også såklart, så har du lyst (og råd) har du lov. Edge 520 kan også kobles opp via ant+ til sykkelruller innendørs, og var den første sykkelcomputeren som var kompatibel med Strava-segmenter i sanntid. Spesifikasjonslisten er lenger enn et vondt år, men du er i trygge hender med denne modellen. Et absolutt førstevalg for syklisten.
Den største utfordringen for dataglade triatleter er å få nok og korrekt data på svømmedelen av triatlon. I tillegg må en skikkelig triatlonklokke ha mulighet til å logge skiftesoner. Her har Garmin lenge ligget lengst fremme og toppvalget for triatleten er helt klart Garmin 935. Her får du pulsmåling på håndledd, alt av funksjonelle artigheter og en meget brukervennlig klokke. Den funker med Strava Live segmenter, TrainingPeaks og har selvfølgelig Bluetooth Smart, WiFi og ANT+ i tillegg til suveren batteritid. Den er også liten nok til å passe både kvinner og menn – helt klart en fordel. Prisen er drøy, i underkant av 6000 kroner, men du vil ikke angre.
Det billigere alternativet for triatleten, uten at det går ut over kvaliteten, er Garmin 735XT. Eneste forskjellen fra 935 er at barometrisk høydemåling, Bluetooth Smart og Wifi mangler, samt at batterilevetiden er noe kortere. Klokken er også noe lettere og kan føles mindre robust enn storesøsteren. Du sparer i underkant av 2000 kroner ved å gå for 735XT kontra 935.
Er du av typen som liker å variere treningen din uten at du stiller de store kravene til anaysering av data eller tilgang på uendelig med aktiviteter i klokken? Da vil du klare deg lenge med enten et aktivitetsbånd av typen Vivosmart eller Vivosport. Eller du kan velge et klokkealternativ og modellen Vivoactive 3. Den er spesialtilpasset et aktivt liv. Med mer enn 15 forhåndsinnstilte sportsapper og innebygd GPS kan du trene både inne- og ute og registrere distanse, tempo, sted og mer. Klokken er også tilpasset svømming og fås kjøpt her.
Venter du til høsten har du mye å glede deg til. Da kommer Vivomove, Garmins slankeste og peneste aktivitetsklokke til nå. Klokken får du kjøpt her.
For den jakt- og friluftsinteresserte er det kun en serie hos Garmin som gjelder – nemlig Fenix 5. En serie som for øvrig passer den utstyrsglade med nok penger i lommeboka, uansett hvilken idrett eller aktivitet du bedriver. Her får du nemlig alt Garmin har å by på.
Klokken er noe tung og derfor anbefaler jeg den egentlig ikke til triatleter eller løpere som skal konkurrere eller trene med den over lengre tid. Da er modellene 935 og 735XT bedre tilpasset deres behov. Men for all del, klokka er helt rå. Den er dog optimalt tilpasset et aktivt jakt- og friluftsliv, mer enn utholdenhetsidretter som løp og triatlon.
Navigeringsmulighetene i klokka er upåklagelige og 5-serien har funksjoner som seiling og maritime funksjoner integrert. I Fenix 5X modellen kan du til og med laste inn topografiske kart, slik at du alltid til enhver tid vet hvor du befinner deg.
Prisen er drøye 6000 kroner, men til gjengjeld vil du nok aldri trenge annet sporingsutstyr eller aktivitetsklokke igjen. Klokken finner du her.