Væskeinntak – Drikker du nok under trening?
13. November 2017
Offseason – Mine treningstips til deg utenfor sesongen
27. November 2017

Sykkelrulle – Tips til oppstart av rullesesongen

Nå som temperaturen kryper ned mot null, og landeveissykkelen byttes ut mot vintersykkelen, kan vi med sikkerhet si at rullesesongen offisielt har startet. Da er det bare å finne seg et egnet sted, rigge opp rulla og sette opp sykkelen.

Jeg er blant de heldige som har fått laget meg et rom over garasjen som er tilegnet trening og sykkelrulle økter. Å finne et sted som dette er viktig for å bevare familiefreden med tanke på at slik type trening ofte fører med seg både støy og svette. Det er kanskje ikke alle i husstanden som ønsker å delta i økten din, og kanskje stua ikke nødvendigvis blir like populær

Hvilke alternativer finnes?

Sykkel er jo et “must” og hvis man ikke har det så er høsten en gunstig tid å kjøpe sykkel på da årets modeller selges ut. Birk Sport har blant annet satt ned alle 2017 modellene med 40%. Klikk her for å se det store utvalget. Når sykkelen er på plass er neste steg å velge hva slags sykkelrulle man ønsker. Her er det mange typer og priskategorier å velge mellom, men i denne artikkelen tar jeg bare for meg de tre mest vanlige typene.

Balanserulle

Her settes ikke sykkelen fast, derav navnet balanserulle. Lite støy, men krever konsentrasjon på å holde balansen. Er egnet til både terreng og landeveissykler, men krever at det er glatte hjul på disse. Denne type rulle er ofte å se på ritt før start for oppvarming. Selv har jeg dessverre ikke mye erfaring med denne type sykkelrulle.

Fastrulle 1

Dette er en type rulle hvor man fester bakhjulet til enheten. Her står sykkel fast og man trenger ikke å tenke på balanse. Dette er den mest tradisjonelle rulla, og her er det lurt å benytte seg at ev rulledekk på bakhjulet. Motstanden her reguleres mot en valse og friksjonen her kan fort ødelegge et tradisjonelt dekk.

Fastrulle 2

Ved bruk av denne type sykkelrulle tas bakhjulet av og rammen festes til enheten. Rulla er da utstyrt med en kasset som må matche kasetten du allerede har på sykkelen. Dette er nok den rulla som ligger høyest i pris.

Før du bestemmer deg for hvilken rulle du skal kjøpe, må du vurdere behovet. Trener du med pulsklokke trenger du kanskje bare en tradisjonell rulle, mens dersom du trener på watt og skal ha alt opp på pc osv lønner det seg kanskje å bruke en annen type rulle. Ta en prat med personalet til Birksport, så kan jeg garantere for at du får hjelp til valget som passer deg.

Mitt valg falt på en Kinetic rulle (her), type Rock and roll med watt måling. Ved bruk av denne type rulla fester man bakhjulet til enheten. Det som er spesielt med denne er at den tillater bevegelse sideveis slik at man får en litt mer live følelse på treningen. Har i ettertid kommet et smart konsept til denne, så jeg får se om det kommer på ønskelisten til jul.

Tips til hva en treningsøkt med sykkelrulle kan inneholde

Når jeg skal sette opp treningsprogrammet for rulleseongen prøver jeg å tenke på at det skal være mest mulig variert. Derfor prøver jeg å holde på 2 intervall økter i uken, og legger da opp til mange forskjellige intervaller. For eksempel kjører jeg 3 x 6 min sone 3, 2 x 10 sone 3, 10 x 2 sone ¾ osv. Alle med 20 min oppvarming og 20 min nedkjøring. Hva man ønsker å kjøre og hvor mye tid man har til rådighet er selvfølgelig veldig individuelt. For meg er det greit å ha litt høy musikk tilgjengelig for å holde trøkket oppet, og bruker watt måleren for å se at det ikke slappes av i tråkket.

I helgene hvor man har litt mer tid tilgjengelig kjøres langturene på rulla, den berømte sone 1. I motsetning til treningene på landevei hvor det er fort gjort å la seg rive med og tråkke på, er det faktisk mulig å holde en lang økt på rulla i sone 1. Jeg pleier å legge opp til 2-3 timers økter i rolig tempo. For mange høres dette kanskje kjedelig ut, men det har jeg løst med en tv i forkant hvor det går en film eller sykkelvideo. I år blir det nok lagt inn en del ekstra langturer da neste års mål er å sykle til Paris for team Rynkeby. 17.000 km krever et godt underlag og en god forberedelse, så jeg regner med at Fuji`n, rulla og jeg blir gode venner i løpet av vinteren. Å være godt forberedt til sesongen starter er nok derfor den største fordelen med rulletrening. Et eksempel på dette er når jeg var med på en suffermarathon her i fjor, hvor målet var 10 intervalløkter på rad. Etter 10 timer og 31 minutter på rulla var alle økter som Northug sier “et barneskirenn”.

Konklusjon

Kort oppsummert er mine beste tips til deg:
– Finn den rulla som passer ditt behov best
– Finn et egnet sted
– Rigg opp bekvemmligeter som musikk og tv
– Tren strukturert og ha det gøy

Sykkelrulle - Tips til oppstart av rullesesongen - Sykkelblogg.no

Bilde er hentet fra instagramprofilen til Kinetic

Kommentarer

kommentarer