Ernæring – Slik får du maksimalt utbytte av treningen din
18. July 2017
Bysykkel – Hvilken bysykkel bør jeg velge?
20. July 2017

Trygg sykling – 10 tips til tryggere bysykling

Bysykling kan vise seg å være en utfordring for enkelte da noen kan føle utrygghet rundt det å sykle i storbyer. Bysykling blir stadig mer populært da det er både helsebringende, raskt, praktisk og ikke minst et svært godt miljøtiltak.

Slik sykler du trygt i byen

Er du en av de som er skeptisk til bysykling? Her er 10 tips som kan hjelpe deg til tryggere og mer fornuftig sykling i byene.

  1. Velg riktige sykkelruter
    For best mulig sykkelopplevelse og trygg sykling i byer er det lurt å finne ruter du føler deg trygg og komfortabel med, og ikke nødvendigvis alltid den korteste veien. Velg først og fremst gater med sykkelfelt dersom dette er et alternativ (gater med brede fortau er også smart). Unngå helst å sykle i gater med mye aktivitet, mange fotgjengere, dårlig vedlikeholdte gater og fremfor alt strekninger med pågående veiarbeid.
  2. Se og bli sett
    Bruk gjerne refleksvest eller jakke med klare farger for at du blir mest mulig synlig for andre. Vær nøye med å gi klare tegn ved krysninger eller når du svinger. Søk alltid blikkontakt med bilister når du nærmer deg kryss.
  3. Fart
    Juster alltid farten din etter forholdene og bruk fornuften når du sykler i byer (spesielt i områder med ekstra mye trafikk eller fotgjengere). Ved å senke farten får du bedre oversikt, bedre tid til å reagere og vurdere forholdene som bidrar til økt trygghetsfølelse samtidig som du bidrar til et mer forsvarlig gatebilde. Bysykling er ikke stedet for høy fart eller maksimal treningseffekt. Ønsker du ekstra trening med høyere puls kan du trå til litt ekstra i bakkene.
  4. Kjenn trafikkreglene
    For trygg bysykling er det svært viktig å kunne trafikkreglene.De viktigste trafikkreglene er vikepliktsreglene, enkelte skilt og de reglene som gjelder spesielt for syklister. Dersom du er usikker på trafikkreglene og det som er viktig og vite rundt sykling kan du lese disse her
  5. Vedlikehold av sykkel
    Det første budet for trygg sykling er godt vedlikehold av sykkelen slik at den holder seg i god stand. Bremsenes tilstand er meget viktig og må være i god stand. Sjekk at bestandig av julene er godt festet, at alle skruer er strammet til og at styre og sete sitter fast og er justert i rett posisjon. Les mer om vedlikehold av sykkel her.
  6. Påbudt utstyr
    Det er flere ting som er påbudt ved sykling: Reflekser på sykkelen (på begge pedalene, rød refleks bak og hvit/gull foran). Sykkellykt kan være smart og kan også fungere som en erstatning for refleks foran/bak. Se en oversikt over ulike sykkellykter her. Det er også påkrevd at alle sykler skal ha sykkelbjelle, slik at du får varslet fotgjengere og andre syklister ved forbipassering.
  7. Sykkelhjelm
    Bruk alltid sykkelhjelm når du sykler. Sjansen for at en eventuell ulykke går bra eller kan ende med alvorlige skader avhenger ofte av om syklisten bruker hjelm eller ikke. Se en oversikt over ulike sykkelhjelmer som passer ditt behov her.
  8. Valg av sykkel
    For trygg og komfortabel sykling er det viktig å finne rett sykkel som passer for deg. For de som ikke sykler så ofte kan det være lurt med en sykkel du kan sitte rettere i ryggen på, hvor styret ikke er for lavt og som har dekk med litt bredde for økt stabilitet. Les mer om valg av rett sykkel her.
  9. Vær oppmerksom
    Det anbefales ikke å høre på musikk mens du sykler da dette bidrar til at du blir mindre oppmerksom på syklingen og omgivelsene rundt deg.
  10. Hold avstand
    Det å holde god avstand er ofte en avgjørende faktor for trygg bysykling. Hold derfor alltid god avstand til fotgjengere, fortauskanter og andre potensielle hindringer.

Har du forslag i forbindelse med trygg sykling eller har vi glemt noe? Del gjerne dine tips eller tanker i kommentarfeltet under eller tips oss her.

   

Bilde: © David Hannah / Getty Images

Kommentarer

kommentarer