Racersykkel med el-motor

Utvalgte ryttere fra det innbilte amatørlaget Rectus Femoris hang som slips etter Alexander Randin fra Team Ringerikskraft i dag. Kan konstatere at det er et stykke igjen før vi er på nivå. Mens Alex lå og koste seg i sone 1 på temposykkelen lå vi andre med skyhøy puls på hjul.

Men det ser ikke helt håpløst ut. Utstyret som tempokongen Cancellara ble beskyldt for å bruke under vårklassikerne i 2010 lanseres nå for oss dødelige. La meg presentere Cannondale SuperSix med el-motor fra Cytronex.

Ny rekord opp Minneåsen ser ut til å være innen rekkevidde.

Vurderinger ved kjøp av ny sykkel

Dersom du ikke makter å gå løs på vårstell av sykkelen, eller rett og slett har lyst på noe nytt kan dette innlegget være av interesse.

Først; Hvorfor i alle dager kjøpte du ikke sykkel i høst da butikkene dumpet prisene på fjorårets modeller? Om svaret på dette er at du kun vil ha det nyeste og råeste på markedet kan du slutte å lese her.

Hvordan få mest mulig sykkel for minst mulig penger er et spørsmål som gjør seg gjeldende for mange, hvertfall er det slik for min del. Nå er det i skrivende stund altså for sent å kjøpe på høstsalget, men man kan selvsagt fortsatt komme over 2010 modeller som har overvintret på lageret.

Et annet alternativ er å kjøpe brukt, tidligere i dag var det flere sykler jeg gjerne kunne tenkt meg til relativt god pris til salgs på finn.no.

Hva skal man så kjøpe, og hvor mye penger legger man i sykkel? Mye av svaret her er selvfølgelig å finne i lommeboka, men jeg sitter med et inntrykk av at veldig mange mosjonister kunne dekket behovet sitt med langt mindre penger enn de har gjort.

Mange er veldig opptatt av vekt på sykkelen. Jeg tror ikke det lenger er mulig å kjøpe ny racersykkel med stålramme, så valget står mellom aluminium og karbon. For en amatørsyklist vil man neppe merke stor forskjell på dette annet enn når man løfter sykkelen opp og ned av takstativet. Det kan altså være like aktuelt å kjøpe aluminium som karbon. Jeg kommer iallfall aldri til å skylde på aluminiumsramma mi dersom noen med karbonramme sykler fra meg.

Merke på sykkelen tror jeg man kan la være underordnet dersom man er ute etter en god sykkel for minst mulig penger. Det er mange som produserer sykler, og det kan selvsagt være et poeng å lete etter kjente kvalitetsleverandører som Trek, Giant, Cervelo, Look, Scott osv, men om man velger en Giant eller Trek tror jeg blir som å velge Audi eller BMW, de er begge mer enn bra nok.

Det som kan ha mer å si er utstyrsgruppa som sitter på sykkelen. Her er det et hav av betegnelser å gå seg vill i. For å gjøre dette litt enklere har jeg laget en oversikt.

Først; med ustyrsgruppe menes bremser, nav, krank, gir, kassett og resterende utstyr som sitter på sykkelen. I all hovedsak er det Shimano og SRAM som leverer utstyr til de store produsentene. Begge har flere modeller fra billig og brukbart til dyrt og supert. Nedenfor har jeg listet opp modellene med den dyreste på toppen:

Shimano

 • Dura-Ace Di2
 • Dura-Ace
 • Dura-Ace Track
 • Ultegra
 • 105
 • Tiagra
 • Sora
 • 2200

SRAM

 • SRAM Red
 • SRAM Force
 • SRAM Rival
 • SRAM Apex

I tillegg produserer Campagnolo gruppesett, men her har jeg lagt inn et pedagogisk element, og overlater til de som ønsker det å følge denne lenken for å finne ut mer. (Oppvakte sjeler vil antagelig gjennomskue det faktum at jeg ikke vet noe som helst om Campagnolo annet enn at de produserer utstyr og sykler.)

Helt hvordan man skal sette modellene opp mot hverandre skal være usagt fra min munn, men jeg antar at man kan sammenligne SRAM Red med Dura Ace modellene, og at Force blir noe tilsvarende Ultegra. Dette blir bare antagelser, spør din lokale sykkelforhandler om dette.

Hva skal man så velge? Ofte finner man på Shimano-utstyrte sykler en blanding. Altså at enkelte komponenter er Ultegra og andre 105. Jeg ville ikke hatt noen motforestillinger mot å kjøpe meg en 105 utstyrt sykkel selv om jeg i dag har full Ultegra gruppe. Det er selvsagt mulig at jeg undervurderer behovet mitt for profesjonelt utstyr, men det stiller jeg meg tvilende til. Enkelte hevder også at de mest kostbare modellene er mindre holdbare enn de noe rimeligere. Årsaken er at lettere metall slites raskere enn tyngre. Det høres jo bortimot logisk ut.

Om du nå har klart å opparbeide deg en slags forestilling om hva du ser etter kommer det aller viktigste: Sykkelen må passe deg. Her finnes også forskjeller fra modell til modell, og selv om sykkelen er riktig størrelse etter tabellen nedenfor bør du prøve den. Kanskje har du usedvanlig lange bein, eller en overkropp som begynner ved normal knehøyde. I såfall må du nok opp eller ned en størrelse. I alle tilfelle anbefales det på det varmeste å få noen med peiling til å hjelpe deg å stille inn sykkelen.

Uansett, følgende tabell skal være mulig å bruke som utgangspunkt ved valg av størrelse: (Rammestørrelse øverst, og din høyde nederst om du skulle være i tvil.)

50 cm 54 cm 56 cm 58 cm 60 cm 63 cm
165-170 170-
175
175-180 180-185 185-190 190-195

Jeg kan på ingen måte kan regnes som ekspert på dette området, så dersom noen skulle ha innspill eller kritikk, vennligst benytt kommentarfeltet.

50

54

56

58

60

63

165 – 170

170 – 175

175 – 180

180 – 185

185 – 190

190 – 195

Vårservice på sykkelen

Nå begynner snøen for alvor å smelte, og her i Eidsvolltraktene kan man nå observere ivrige mosjonister ta årets første sykkeltur.

Hvor mye forberedelse som må til før man kan sette seg på setet, klikke inn skoene og trå til avhenger av hvor mye man gjorde med sykkelen før den ble stuet bort i høst og hvordan den er oppbevart. Jeg regner ikke med at noen har hatt den stående ute ved siden av husveggen i hele vinter, men dersom du som leser dette har valgt denne løsningen er neppe dette innlegget dekkende for din sykkels behov for klargjøring.

Hvor mye man velger å gjøre med sykkelen utover det som er nødvendig for å få hjulene til å gå rundt og bremsene til å slippe taket varierer nok. Jeg har likevel dristet meg til å lage en liste over det jeg anser som nødvendig, og en liste for perfeksjonisten.

Vårstell for latsabben og den risikovillige:

 • Ingenting. Hiv deg på og trå til!

Nødvendig vårstell for folk flest:

 • Vask sykkelen grundig med oppvaskbørste og zalo. (Eventuelt et spesialmiddel om du føler for det. Kjedet og drev kan gjerne få en runde med diesel)
 • Smør kjedet med en dråpe kjedeolje på innsiden av hvert ledd, og dra pedalene rundt ca 30 sekunder før du tørker av overflødig olje.
 • Sjekk at bremser virker som de skal og at bremsewire og girwire går uten problemer
 • God tur!

Vårstell for perfeksjonisten og den sikkerhetsbevisste

 • Bytt gir og bremsewire/strømper
 • Rens kjede, nav og kassett skikkelig. Skru gjerne av kassetten og bli kvitt støvet
 • Bytt bremseklosser
 • Ta av slange og dekk, sjekk at felgbåndet er helt og blås gjerne ut eventuelle urenheter med trykkluft før du setter på ny slange og nytt dekk
 • Bytt styreteip
 • Sjekk at det sitter beskyttende film der kjede eller wire sliter på ramma, legg eventuelt på kontaktfilm eller lignende dersom det er behov
 • Gi sykkelen en skikkelig vask og poler ramma
 • Rens felgene med avfetting og skrubb godt der bremseklossene treffer
 • Smør opp igjen kjede og drev
 • Fyll luft i dekkene og kom deg ut i vårværet!

Foto: Bluenettle

Sykkelreise med Rapha Cycle Club?

Rapha lanserer i år Cycle Club på Mallorca. På Hotel Sis Pins i Puerto Pollenca kan man sammen med syklister fra hele verden tilbringe en kortere eller lengre periode mens man lader opp til sommerens styrkeprøve, Sognefjellsritt eller andre eventuelle høydepunkter.

Mange reiser til Mallorca vinterstid uansett, men velger man å reise i perioden mellom 13. mars og 1. mai finner man Rapha Cycle Club ved dette hotellet. Dette er riktignok etter hva jeg forstår mer som en event å regne enn en sykkelklubb av den typen vi tenker på til vanlig. Likefullt, det arrangeres fellesturer, bakketempokonkurranser, filmvisninger, visning av vårklassikerne, gratis massasje av slitne bein, og ikke minst er det generelt gode muligheter til å leve det søte liv med andre syklister.

Ikke overraskende er det også muligheter for å gjøre innkjøp av sykkeltøy fra Raphas kolleksjon.

Om Mallorca ikke frister kan man også ta turen til London eller New York med tilsvarende opplegg. – Selv om jeg forsåvidt ser for meg Mallorca som mer sykkelvennlig enn alternativene. Hvem vil ikke lade opp til sesongen langs de samme veiene som Team Sky?

Jeg skulle gjerne avsluttet dette innlegget med et ikke så lite nonchalant «Vi ses på Mallorca!», men det ville dessverre vært løgn.

En gul sykkel for veikpinner

Jeg kom nylig over en artikkel med bilde av en gul sykkel. Selvsagt måtte jeg klikke meg inn og lese litt om dette. Ganske fort viser det seg å være en elektrisk sykkel uten ledninger.

Foto: Daymak.com

Innrømmer gjerne at dette høres litt kult ut, men om man tar en titt på det visuelle, legger til en egenvekt på 26kg og krydrer med en toppfart på 38 km/t så er kanskje ikke dette noe man egentlig vil betale veldig mye for. Og den koster faktisk en del. 10000 kroner pluss moms og toll og frakt. I tillegg ser jeg også for meg en latmanns-avgift på ytterligere 4-7 % av kjøpesum.

Til tross for at de har valgt å gå for fargene til Eidsvoll Sykkelklubb tror jeg ikke dette er en sykkel vi vil se mye til her i distriktet.

Pakkeliste for sykkelritt – dette må du huske å ha med deg

Jeg er glad i lister. Det være seg sjekklister, huskelister eller pakkelister. Og det er en enkel grunn til det. Jeg er smådistré og halvglemsk. I fjor sykla jeg to ritt og glemte noe essensielt begge gangene. Det skulle vel bli 100% gjenglemming (2/2*100). Mens jeg venter på sommeren kan jeg jo anvende tida til noen enkle forberedelser. Her kommer pakkelisten min for sykkelritt. Kanskje du kan ha nytte av den også.

Utstyr

 • Sykkel
 • Pulsbelte
 • Sykkelcomputer
 • Solbriller
 • Hjelm
 • Pumpe
 • Stan’s guffe (for pariserdekk)
 • Ekstra slange
 • Solkrem
 • Baklykt (for ritt der man sykler i tunneler)
 • Ballekrem

Klær

 • Sko
 • Skotrekk
 • Sokker
 • Løse ermer og bein
 • Shorts
 • Trøye
 • Hansker
 • Sykkelcap

Næring

 • Energibarer
 • Bananer
 • Fyrstekake
 • Flasker med vann
 • Flasker med vann og noe attåt (energidrikk)

Tilleggsutstyr ved regnvær, vind og generelt sett utrivelige værforhold

 • Regnjakke
 • Tynn vindjakke
 • Vest
 • Sykkelbukse
 • Sykkeljakke

Ut i fra den enkle gjenglemmingsberegningen jeg gjorde innledningsvis har jeg vel 100% sikkert glemt noe i lista. Setter pris på innspill.

Bamboo Campus Cruiser – økologisk sykkel

Bamb EcoLogical Technology er et sosialøkologisk selskap (hva nå enn det betyr) som håndlager sykler av bambus ved hjelp av fair trade arbeidskraft fra Filippinene. Fair eller ikke, målet deres er å lage noen av verdens mest bærekraftige sykler (usikker på om det er sykkelen eller produksjonen som skal være bærekraftig). (Lei av å lese ting i parentes?)

Hovedsaken er uansett at sykkelen definitivt skiller seg ut fra massene. Denne bambussykkelen , døpt Campus Cruiser, er produsert for en hipster i San Francisco.

Kanskje noe å stille opp med på ritt i sommer? Mer om bambussykler på bambike.com

Sykkelgadget – Pioneer lanserer sykkelcomputer

Gått lei det forhistoriske grensesnittet til Garmincomputeren din? Nå kommer det en tilsynelatende giftig rival fra Pioneer. De har nemlig lagt seg i sælan og utviklet en Androidbasert sykkelcomputer som virker lovende. Med et tiltalende grafisk grensesnitt får du enkel oversikt over de funksjonene og den statistikken du måtte ønske. Det være seg kadens, puls, watt, kart eller fart. Ingen lanseringsdato ennå, men det er jo snart sykkelsesong på kontinentet.

Her er en demo av duppeditten.