Norsk-fransk topp-politiker vil stoppe Tour de France!

Neste år skal La-Planche-des-Belles-Filles fungere som målgang i Tour de France. Den siste tiden har imidlertid det vesle skistedet i Vogesene fungert som en politisk verkebyll for de regionale arrangørene.

Styresmaktene i Haute-Saone-regionen har nemlig satt i gang forholdsvis omfattende asfaltering i anledning neste års Tour de France-etappe. Det franske miljøpartiet Europe Écologie Les Verts, med Eva Joly som nylig valgt presidentkandidat, har klaget inn veiarbeidet som nå utføres på La-Planche. Partiet hevder at prosjektet ikke er proforma, og at arbeidet gjøres tett innpå et såkalt Natura 2000-reservat. Hvis arbeidet, som allerede har kostet myndighetene €500 000, stoppes kan det i effekt være slutten på skistedets ambisjoner som Tour de France-arrangør.

Eva Joly vant nominasjonsprosessen mot partikollega Nicolas Hulot. | Montage Le Post d'après MAXPPP

De regionale styringsmaktene på sin side hevder til avisen Liberation, at alle juridiske papirer er i orden, men at ASO krever fullstending hemmelighold. Forvaltningsloven §  28, slik vi kjenner den i Norge, har dermed ikke juridisk ekvivalent i Frankrike hva gjelder Tour de France.

Etappen til La-Planche-des-Belles-Filles kommer på den 8. kjøredagen og vil være den første store prøvelsen for sammenlagtkandidatene i neste års Tour de France-utgave.