Paris-Roubaix: et sant helvete!

MR. ROUBAIX: Roger de Vlaeminck vant rittet kalt l'enfer du Nord (Helvetet i nord) fire ganger. En rekord som har stått i 35år... så langt. (Foto: via expeditionexchange.com)

Naturlig plassert på Påskesøndag, er nok Paris-Roubaix det nærmeste man kommer en religiøs opplevelse i sportsverdenen. Med samme mengde nervepirrende dramatikk som et treukers Tour de France levert gjennom TV-ruta på en og samme ettermiddag, er rittet blant de største høyepunktene på sykkelkalenderen.

Rittet er alltid en episk og brutal reise fra Napoleons Compiègne til den gamle industribyen Roubaix. Et Dantes inferno enten tørt eller vått. Reisen er utelukkende en eksklusiv affære reservert kun for de sterkeste hvor beinknusende krasj eller ulykksalige punkteringer ofte er en uunngåelig epidemi.

Gilbert Duclos-Lassalle vant Paris-Roubaix to ganger (1992,1993): «For å vinne måtte jeg kjempe så hardt at punkteringer og krasj nærmest var umulig»

Videoene under (noen korte, noen lange) forsøker etter beste evne å illustrere litt av den helt unike opplevelsen som er sykkelsportens vakreste helvete – Paris-Roubaix.

Ukas motivator: Johan Van Summeren

Denne ukas motivator må enkelt og greit være Johan Van Summeren. Hjelperytteren til Thor Hushovd tømte seg fullstendig og karret til seg seieren i prestisjetunge Paris – Roubaix i helga. Og om du syns han ser ut som en fallen mann på utsiden, kan du være glad du slipper å se innsiden.

Ikke nok med at han vant hele rittet med verdens beste syklist på flatmark jaktende bak. Han gjorde det med flatt bakhjul de siste 5 kilometerene.

Hardhaus 2.0!

Nå skal vi ikke kimse av Kurt Asle Arvesen heller. 20 km på brostein uten sete er ikke for alle. Det passer seg egentlig dårlig å informere om at han brøyt i en motivasjonsappell, men med to velt og en forstuet tommel kan vi vel unnskylde eidesfjordingen.

Fotografier fra bigringriding og velominati.

Sykkelritt: Paris – Roubaix 2011 på TV2 søndag 10. april

Foto: tetedelacourse

TV2 satser på sykkel i år og har hele 19 ritt på programmet. Det er for øyeblikket vårklassikersesong og til helga sendes et av sesongens mest prestisjetunge endagsritt og Thor Hushovd hovedmålsetning for året, Paris – Roubaix. Sendingen starter 12:30 med intervjuer og generell oppvarming før Christian Paasche og Johan Kaggestad kommenterer live kl 12:30.

Kort om rittet

Paris–Roubaix 2011 er et 258 km langt endagsritt som arrangeres i Nord-Frankrike. Det første rittet ble arrangert for noen år siden, i 1896, og er kanskje det mest berømte av klassiskerne. Og det er ikke uten grunn. Helvetet i nord, som rittet også kalles, er beinhardt. Store deler av løypa går på utslitte brosteinsstrekninger gjennom historiske slagmarker fra første verdenskrig. Tross hva navnet tilsier går løypa mellom Compiègne og Roubaix etter at de flyttet starten fra Paris i 1968.

Filmen Road to Roubaix kan anbefales som oppvarming. Her er traileren:

Favorittene

Helvetet i nord er en av hovedmålsetningene til Hushovd i år. Han er blant favorittene sammen med tempokongen Cancellara og den belgiske tøffasen Tom Boonen. Unibet gir de fem beste rytterne følgende odds.

Fabian Cancellara 2,25
Tom Boonen 4,50
Thor Hushovd 7,00
Sylvain Chavanel 21,00
Juan Antonio Flecha 23,00

Storoksen fra Grimstad og laget hans innfridde på ingen måte under søndagens Flandern rundt, så det blir spennende å se om de har noen ess i ermet til helga.

Hvem tror du vinner?